Sukob interesa

Bilo je mučno gledati emisiju na Pinku u kojoj se načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković branio od optužbi Fonda za humanitarno pravo (FHP) da je počinio ratne zločine u ratovima 90-ih.

Ne postoji zemlja na svetu gde bi tako šta bilo moguće, takvo poniženje, ne načelnika, nego države i naroda. Ko je taj FHP kome se kao ravnopravnom, ili čak kao jačem, obraća Diković? Kakvo zakonsko pravo, veće od prava ostalih građana Srbije, imaju članovi te organizacije? Ko ih plaća, ko ih se plaši i zašto? Da saznamo već jednom.

Ili je to možda, posle izjave zamenika pomočnika američkog državnog sekretara Tomasa Melija da „Vlada Srbije treba ozbiljno da shvati izveštaj FHP o Dikoviću“, a da taj izveštaj po sopstvenom priznanju nije ni pročitao, potpuno nepotrebno.

Sile koje nisu uspele oružjem da stupe ne srpsko tle, umesto da se pokriju ušima od vojničke sramote, kriju se iza ženske suknje, ponižavaju starešina bivše VJ posredstvom osoba bez struke i stida, prisiljavaju oficire, koje nisu mogli da pobede na bojnom polju, da se brane od podmetnutih zločina, pri čemu je njihov jedini zločin što su bili bolji od NATO oficira. A to im ne praštaju. Ponižavaju ih bez imalo stida i vojničke časti.

Kako je uopšte moguće da se bilo koja organizacija strane vlade ili strane organizacije izdigne iznada organa ove države? Kakva smo mi zemlja? Ovako kako se radi sa Srbijom teško da bi se moglo raditi i sa udovičkom kućom. Ni uboga udovica ne bi dozvolila da je u njenoj kući i jači terorišu.

A naša država dozvoljava nadzor nad njom od strane minornih i bezvrednih ljudi i na taj način vređa časne i poštene građane koji se gade takvog ponižavanja od strane ekspozitura Zapadnih agentura.

Čitava ta FHP predstava se dešavala u vreme kad je Nataša Kandić u Prištini prisustvovala promociji neke knjige o zločinima srpske vojske i policije nad nedužnim Albancima, čime je po ko zna koji put javno pokazala čije stavove zastupa i da njenu nečasnu rabotu, po istom principu, produžuju njene vrle naslednice.

Dakle, ako ništa, očiglednim zastupanjem albanskih interesa usred antisrpskog Beograda, FHP  se nalazi u sukobu interesa, te bar samo zbog te činjenice ne bi smeo da optužuje Dikovića.

S druge strane, po zakonu, strani hipermarketi su obavezni da prodaju 30% srpske robe (ako i to nije bačeno u blato) pa bi bio i osnovni red da se zastupnici i promoteri stranih interesa u Srbiji zakonski obavežu da u svojoj ponudi opisa srpskog zla moraju da imaju bar  30% tema o zločinima nad Srbima i srpskim narodom. Inače katanac na firmu.

Naravno da je države i da smo narod kao ostali narodi nikada takve firme u Srbiji ne bi ni postojale.

A da smo narod mimo sveta ubedljivo dokazuje glasanje srpskog ad hoc sudije Milenka Kreće koji je zajedno sa hrvatskim i ostalim sudijama MSP jednoglasno odbacio tužbu Srbije protiv Hrvatske za genocid na krajiškim Srbima.

Profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu, koji prima platu od Vlade Srbije, potvrdio je na taj način da je Vlada Srbije optužila Hrvatsku bez ikakvog pravnog osnova.

Pa kad je već tako pametan, zar mu nije bila obaveza da upozori Vladu na neosnovanost tužbe za genocid. Zašto nije objasnio da je „Spržena zemlja“ samo bajka, da su bljeskovi i oluje samo scenski efekti, da Agotićevi razbojnici nisu mitraljirali kolone izbeglica, da deca nisu umirala na grudima majki koje su ih, onako poludele od bola, i po 48 sati mrtvu nosile na grudima.

Ubijali su bebe, decu, žene, stare, bio je genocid i najveće etničko čišćenje, bio je to veliki zločin planetarnih razmera mali profesore rodom iz Krajine.

E sad da je to međunarodno pravo neka egzaktna nauka, pa da se ima opravdanja, da se kaže da čovek nije mogao dručačije. Međutim, nije nikakva tajna da svaki veliki profesor međunarodnog prava iz male zemlje svako jutro mora da pročita novine, da sazna šta su Amrikanci odlučili da je međunarodno pravo za taj dan, koga je dozvoljeno bombardovati a koga ne, koja se zemlja može cepati a koja ne, koja rezolucija SB UN važi a koja ne… i posle toga treba imati debeo obraz i ispitivati i obarati studente iz takvog međunarodnog prava.

Odluka Milenka Kreće da zajedno sa hrvatskim sudijom Vukasom glasa za odbijanje tužbe Srbije je sramna i neljudska. I dostojna dubokog prezira.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: