Šegače se kao sa decom

Sve srpske vlasti posle 2000.  su bile čvrsto uverene da će baš one uvesti Srbiju u EU. Nekada se verovalo da je „Kosovo demokratsko pitanje“ i da će sve biti rešeno obaranjem Miloševića, a usput su prodanovići napunili svoje džepove, što nam je velikodušni Zapad sasvim sigurno pripisao kao kredit.

Da je neko 2000. razularenoj masi u Beogradu rekao da 2015. nećemo biti u EU rastrgli bi ga gore od Miloševića da su ga se, narkotizovani lažnom demokratijom, dokopali.

Licitiralo se 2004-om, 2008-om, a mali genijalac Đelić je tvrdio da će se Prvi svetski rat okončati prijemom Srbije u EU na Vidovdan 2014.

Posle Miloševića, EU komesari su naivne srpske vlasti zaluđivali isporukom neke četvorice-petorice oficira, pa Karadžića, pa Mladića, pa „severom Kosova“, pa graničnim prelazima, pa…, svaki put nešto novo i epohalno i ako se to reši baš onako kako traži Zapad biće to istorijsko, konačno, završeno,…,ali samo do sutradan, dok ne postave nove konačne i završne uslove, koje će izvršiti novi EU favoriti, ako se aktuelni osveste i shvate da su samo marionete u pozorištu lutaka, da sve zapravo završavaju trbuhozborci samo sa novim lutkama koje umisle da su važne, da o nečemu odlučuju, da se za nešto pitaju. Naravno dopuste im da se šepure po Srbiji da dobiju na elanu i energiji, da opijeni tom moći nad golorukim narodom pozavršavaju namenjene poslove i da ih potom iskorišćene odbace kao i sve pre njih.

EU komesari se menjaju. Ni sami ne znamo više imena tih opskurnih likova koji su odlučivali o našim životima a danas ne odlučuju ni o čemu. Kako je moguće da svi koji dođu doslovno nastavljaju politiku prethodnika i kako se tako brzo uključe u probleme o kojima pojma nemaju?

Odgovor je jednostavan: Scenrio dosijea Srbija postoji i novi EU komesari samo nastavljaju čitanje knjige od stranice koja je na redu.  Naravno, svakoj srpskoj vlast se čitaju samo aktuelne stranice, one im se predstave kao odlučujuće, krajnje i završne, a kad se napravi neki pomak, oko Kosova recimo, scenario se čita dalje, kaže se da postignuto nije dovoljno, postavljaju im se novi ciljevi, i tako nanovo, sve dok im se ne dosadi, dok konačno ne shvate da se šegače sa njima ili dođu u situaciju da nešto ne mogu da ispune, tada ih odbace i traže nove, orne i odmorne, uverene da su prethodnici bili glupi i da će oni jedinstveni i neponovljivi nadmudriti Zapad, a neće, jer u knjizi događaja nigde ne piše da će neki urođenici pobediti osvajače.

Po starom klišeu, taman kad su vlastodršci pomislili da će ih posle 9. februara ostaviti na miru bar nekoliko dana, došao je u Beograd izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalistaer koji im je poručio da „Brisel“ nije dovoljan, stižu novi uslovi.

To nije novina za obične građane. To je novina za vlast. Zapanjujuće je kako ne veruju da će se ta beskonačna uslovljavanja završiti kao i sva do sada, da je naivna nada da će učiniti nešto epohalno što će zadovoljiti Minotaura i da će potom srećno i dugovečni vladati očajnim narodom.

Zar ne shvataju i da priznaju Kosovo da scenario nije gotov. Na red dolazi Sandžak, Preševo, Vojvodina…da im čak i priznanje Kosova neće doneti ni bonus ni milost i prvo što od narednog ne učine biće razlog da ih obrišu kao i sve do sada.

Mogu li vlast i opozicija da dođu sebi i shvate da su samo lutke na koncu i ako se ne napravi dogovor, da se zajednički nastupi prema našim neprijateljima da ni nama ni njima koji žive o našem trošku neće biti dobro.

Samo zajednički nastup i čvrst stav mogu da ohlade usijanu glavu Zapada. Popuštanje mu samo daje motiv i elan da pritiska i odbacuje bez milosti. Zar je to tako teško shvatiti?

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: