Jesmo li idioti ili samo ličimo

Adolf Hiler je područje severno od reke Ibar, po okupaciji, priključio Nedićevoj Srbiji, a danas se Angela Merkel upinje svim silama da to područje nazove izmišljotinom „severno Kosovo“ i pripoji ga na silu stvorenoj državi Kosovo. Leposavić, Lešak i Zvečan, opštine severno od reke Ibar, nikada nisu pripadale KiM sve dok ih Petar Stambolić, pedesetih godina prošlog veka nije protivustavno (jer je unutrašnje uređenje Srbije bilo definisano u Ustavu NR Srbije) oteo od centralne Srbije i priključio AP Kosovo i Metohija. Zapadu, naravno, nisu smetale odluke diktatorskog i nedemokratskog komunističkog režima ako su bile na štetu Srbije i srpskog naroda. Šta više, vidimo da su mu dobro došle.

Boris Tadić, kakav god da je bio, izgubio je  vlast pošto nije postupio po naredbi Angele Merkel, nije hteo da pitanje „severnog Kosova“ rešava po njenim receptima.

Naravno, dovedena je na vlast garnitura koja je ta pitanja doterala skoro do otvorenog priznanja nezavisnosti Kosova, ali nije bila svesna da ni to neće biti dovoljno, da ne postoji spisak uslova koje ucenjene srpske vlasti moraju da sprovedu.

Nažalost, svaka nova garnitura koja je dovedena na vlast posle 2000. bila je apsolutno uverena da je pametnija od svojih prethodnika, da će uspeti da ispuni apsolutno sve zahteve mentora, da će ispasti pametnija od njih, ne shvatajući uopšte da je to nemoguće jer u napisanoj knjizi postupanja nigde ne piše da će neki likovi sa Balkana moći da nadmudre pisce scenarija naše nesreće.

I sada se tek Dačić dosetio da se šegače sa njima, da se igraju kao sa malom decom, pa kaže sav radostan, kao da je otkrio toplu vodu: „da poletimo i priznamo Kosovo, ubeđeni da je to uslov, a da nam onda neko kaže: izvinite, ali uslov je nešto drugo.“ Pa to zna svaki seljak u Srbiji. Što ne pođu malo selima da ih seljaci nauče šta je politika?!

„Pričalo se da je uslov implementacija Briselskog sporazuma, a sad je tu i nemačkih 11 tačaka, od kojih neke nemaju veze sa sporazumom, kao most i park mira u Severnoj Mitrovici“

žali se Dačić.

Ali, po prinipu toplo-hladno, odmah je tu naš „veliki prijatelj“ i utešitelj Kukan:  „Mogu sa sigurnošću da kažem da će poglavlja biti otvorena ove godine“ , a i sam zna da je to laž, da sve zavisi od Nemačke, a naši „nemački prijatelji“ su potpuno jasni svima izuzev njihovim naivnim „srpskim prijateljima.“

Uostalom sve je to lepo objasnio nemački analitičar Bodo Veber:

Potrebno je podsetiti na to da se Briselski sporazum zove „prvi sporazum“. Ali to u suštini nisu novi uslovi. Oni su, na jednoj strani, sadržani u zahtevu s kojim je nemačka kancelarka Angela Merkel 2011. intervenisala po pitanju Kosova, a to je razgradnja paralelnih institucija. U drugoj rečenici u Briselskom sporazumu Beograd se obavezao da neće sprečiti članstvo Kosova u EU. Prvo znači razgradnju institucija države Srbije na teritoriji Kosova, a drugo de fakto priznanje realnosti nezavisnost Kosova, možda čak i formalno priznanje u nekom trenutku.

E sad, što se naše vlasti prave da ne razumeju ili stvarno ne razumeju ono što nije teško razumeti, to čitavu Srbiju, a i njih same, uvlači u sve veće i veće neprilike.

I uopšte je nejasno zašto Srbe Zapad tretira kao debile. Ili nemaju neko visoko mišljenje o onima sa kojima teraju šegu već 15 godina ili ovi svoj narod predstavljaju svojim sagovornicima u lošem svetlu. U obostranom interesu, i Nemačke i Srbije, bilo bi dobro da razumeju da nepismenog srpskog seljaka ne bi mogli da zavitlavaju onako kako zavitlavaju srpske vlasti, počev od nesrećnog Đinđića i Koštunice, pa sve do ovih recikliranih radikala.

Vratimo se recimo na Kukana, koji kaže da ga Ramina izjava, da će se Albanija i Kosovo ujediniti na klasičan način, čini nervoznim.  Znači da se velika Albanija leči bensedinom. Popije Kukan bensedin i posle toga Rama može da priča svašta.

A srpsko vojno i političko vođstvo su bacili u Hašku tamnicu pod optužnicom da su se udružili u zločinačkom poduhvatu stvaranja velike Srbije. Bombardovali su nas, zasipali uranijumom, zbog nekog teksta Ilije Garašanina iz 19. veka, pretresali nam sve kosti od dolaska Slovena na Balkan, od Srbije napravili svetsko strašilo, a zlo velike Albanije leče lekovima za smirenje.

Doduše nisu oni krivi, krivi su potkupljeni skotovi koji su slobodno rušili Beograd i preko Trojanskog konja Koštunice omogućili okupaciju Srbije. Srbi su postupili prema sebi kako nijedan narod ne bi postupio i ovolika količina nesreće je moguća samo zato što smo nekarakterni i potkupljivi. Što mislimo tuđom glavom ali ne shvatamo da u globalu plaćamo i svojom zadnjicom i svojojm glavom i plaćaćemo večno.

Ili, recimo, na pitanje kako komentariše postavljanje Gotovine i Markača za Kolindine savetnike naivno pita novinara „je li se to stvarno desilo ili to ona samo razmatra.“ Ne kaže da je to pogrešno, nije ga zaprepastilo to da zlikovci koju su za dva-tri dana proterali 240.000 dece, žena i staraca, pobivši usput oko dve hiljade nesrećnika direktno, a indirektno ni broja se ne zna, već samo licemerno pita da li se to desilo ili će se tek desiti. Bez bensedina naravno.

Nesrećni Srbi su svoje generale poslali u Hag. Kad bi neko i pomislio da nekoga od njih postavi za savetnika, u Srbiji bi se digla izdajnička beogradska kuka i motika, digao bi se region, Kolinda bi pisala UN, Evropski poarlament bi doneo rezoluciju ili bi nas možda bombardovali ili stavili na jedan ogroman brod i potopili u Atlantiku, kako su naši današnji „veliki prijatelji“ Englezi predlagali 1915. godine.

I opet, da ponovimo, nisu oni krivi. Za svoj usud smo samo mi krivi, jer smo povodljivi, potkupljivi, sebični, jer ne pamtimo, jer ne znamo ni porodičnu istoriju, jer smo pocepani, jer imamo različite nacionalne istorije, jer nam ništa nije sveto, jer nismo društvo, jer nemamo ne jedan cilj, nego uglavnom besciljno lutamo svetom, neprekidno se nadajući čudima.

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: