Kakva nepromišljenost

Engleski ministar inostranih poslova je nagovorio Vučića da ode „mečki na rupu“ u Srebrenicu. Engleska, kivna što njene laži nisu ovrene u UN, rešila je da preko rulje, koju američki Tajm naziva vrlo benigno „gnevnim ljudima“, provuče Vučića kroz „toplog zeca“ što je očigledno moglo da se završi linčom i surovim ubistvom.

Na zamalo tragičan način srpski premijer je mogao da se uveri da se vekovi neprijateljstava i mržnje ne mogu rešiti preko noći jednostranim i besmislenim ustupcima, prihvatanjem i postojeće i nepostojeće krivice, a sve sa naivnim uverenjem da će mu lažni prijatelji širom sveta odati lično priznanje i aklamativno ga upisati u svetsku istoriju, kako mu je Incko ovih dana bezobrazno potpaljivao sujetu.

Ako mu ova režija linča u Srebrenici nije pomogla da razume da ni on, a ni Srbija nemaju one prijatelje o kojima neprekidno priča, da im i on i Srbija služe samo za potkusur sa Rusima i pošto njima ne mogu ništa onda nas, s vremena na vreme, izudaraju i provuku kroz blato.

Kao što se srpsko-muslimanski odnosi ne mogu rešiti nikakvim klanjanjem ubicama Srba iz Podrinja, izvinjenjima i suludim odlaskom u tu razularenu, instrumentalizovanu rulju, tako se ni srpsko-albanski odnosi ne mogu rešiti poklanjanjem Kosova, farsičnim posetama Tirani i besmislenim tvitovima sa perfidnim Ramom, dronovima i nerazumnim ustupcima Šiptarima .

Briselski sporazum, suprotan Ustavu Srbije i najvažnijim aktima međunarodnog prava –  presudi Badinterove komisije i Rezoluciji 1244, IPAP sporazum, klanjanje u Srebrenici,…i kako vidimo sve to ništa ne pomaže. Uvek postavljaju nove uslove i ucene, uvek nas čeka drastična kazna ako se posustane.

Pa dokle? Dokle će srpska vlast da trpi sva ta poniženja i zašto ih trpi?! Očito je da su dužni onima što su ih doveli na vlast jer su, kao i svakoj prethodnoj, rekli da ako ispune neke stvari da će vladati večno i ostati zapisani kao velkani u istoriji. Ali to se do sada nikada nije desilo.

Svaku vlast koju su doveli posle 2000. odbacili su kao toalet papir, bezobzirno i surovo kako samo oni mogu da budu bezobzirni i surovi. Da sebi olakšaju posao uklanjanja aktuelne i dovođenja nove vlasti, nagovorili su vlastodršce da odseku granu na kojoj sede, da uvedu surove „mere štednje“ da razjare narod, da ga što lakše instrumentalizuju kad dođe vreme, kad istekne rok trajanja.

Da li ovaj pokušaj surovog ubistva u Srebrenici može da osvesti našu vlast, da shvati da je politika surova rabota, da nije sve u priči i marketingu, na besmislenim najavama novih virtuelnih projekata, proizvodnji lažnih prijatelja, otimanju od sirotinje i uništenja srednje klase, politka je ozbiljna stvar, daleko ozbiljnija i opasnija od svega onog kakvom je vide naše vlasti infantilno željne hvala, aplauza i priznanja „čitavog sveta“ koji, po njima, nema druga posla nego da nam se po čitav dan divi i hvali.

Naravno da se nije lako izvući iz kola u koja su se uhvatile sve vlasti posle 2000. ali da se mora prikočiti sa raznoraznim pregovorima i sporazumima, sa jednostranim prihvatanjima svake gluposti koja dolazi od svakog činovnika Zapada koji se u Beogradu ponaša kao kolonijalni gospodar, valjda je najzad jasno. I vlast, i buduća opozicija željna vlasti konačno moraju da razumeju da u tom svetu ne predstavljaju apsolutno ništa i da je vreme da počnu da gledaju srpske interese, a ne nemačke, engleske, muslimanske, šiptarske, da bi i Srbiji, a i njima samima, bilo bolje.

Ni to, naravno, ne može preko noći, kao što se ni vekovni problemi ne mogu rešiti preko noći, ali da je krajnje vreme da se povede nova politika valjda je svima konačno jasno. Ili će možda, već danas, premijer ponovo preći preko svega, pod savetima lažnih prijatelja, koji će mu učešće u linču i bekstvo kojim sa spasavala glava prikazati kao čin dostojan Gandija. Nadam se da je shvatio koliko su opasni i da neće sebi više nikada dozvoliti da doživi nešto slično ili daleko opasnije.

Prolazak, kamenovanje i bekstvo pred bezumnom i razularenom ruljom, koja je vođena rukom lažnih prijatelja, će biti ili otrežnjujući ili ćemo dočekati zlo da gore ne može biti.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: