Предизборне активности

Министар Душан Вујовић је после састанка са ММФ-ом коначно открио коме ће бити повећане пензије и плате:

У једном делу за више од један милион или 1,1 милион људи, то ће бити апсолутно повећање, пошто њихове плате и пензије нису смањене. У мањем делу још више од 100.000 људи у јавном сектору ће имати већу плату него пре почетка ових реформи.

Плате и пензије ће дакле бити повећане онима којима нису ни смањиване – највећој сиротињи, сигурном резервоару гласова власти.

Тиме се сиротињи дарују два задовољства. Прво је што ће добити неколико стотина динара „повишице“ а друго, још веће, да остали неће добити ништа, а како је у Србији и даље на снази да је боље туђе зло него своје добро, сасвим је очигледно да ће власт овим потезом ојачати своје позиције у тврдом језгру свог бирачког тела и да ће га додатно снажно хомогенизовати.

Из (не)воље таквог бирачког тела сутрашње власти ће поново да повуку легитимитет за  улазак у ЕУ, у НАТО пакт, за разноразне споразуме, неприродне коалиције, „тешке“ одлуке, сурове мере и ко зна шта све, чега уопште то гласачко тело нити је свесно нити га то у фази голог преживљавања и ситних поткупљених задовољстава уопште и занима. А да ће му доћи главе доћи ће, кад више никоме не буду требали.

Наравно да се Вујовићи могу прерачунати јер ће се добар део сиротиње досетити да је купују за мале паре. Да је та „повишица“ веће понижење од бедне плате или пензије. Остали ће се са правом окренути било коме, а ради се о половини бирачког тела. Са излазношћу већ од 60% сви исходи ће бити могући.

Наравно да гласања из беса и очаја нису добра и да не воде ничему. Али велико је незадовољство грађана смањењем сиротињских плата и пензија у времену кад су законски чак требале да буду повећане. Ако се томе дода дивљање цена, услуга и обавеза, и све то миксовано последицама суше и кризом око миграната која ће тек показати своје право лице, сасвим је јасно да улагање у ситно задовољење 1.1 милион сиротиње ништа неће решити. Криза ће се само продубити, као што се дешава после сваких избора по пропорционалном систему, који само репродукује лоше стање на још горе.

Једни излаз је замена погубног пропорционалног система већинским. И то је једина шанса да се прочисти српско друштво, да оду сви они који већ четврт века бесрамно јашу на бесмислу проипорционалног изборног система. Све друго је само још дубље силажење у блато.

Али, ни власт ни опозиција ни њихови ментори на то наравно неће добровољно пристати јер су свесни да би такви избори за њих и њихову камарилу значили крај власти а тиме и крај удобног живота (у власти или опозицији, свеједно) без знања, без рада и без струке. Зато ће и ови избори бити само још једна куповина доброг времена за „елиту“ а силазак за још неколико степеница наниже за народ и државу.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: