Ksenofobična Amerika

Da baš tako bi Ameriku nazvali ovdašnji zastupnici nemačke fiks ideje da se u Srbiji izgradi logor za 400.000 migranata. Optužili bi je za fašizam, rasnu, versku i nacionalnu mržnju, da svojom najavom, da će ove godine primiti samo 1000 migranata iz Sirije, „sramoti Ameriku.“

Nikome nije nepoznato da je glavni uzrok migracija iz Afrike i Azije američka i slepa poslušnička politika slaboumnih evropskih političara koji Srbiji predlažu da postane izbeglički kamp i ne samo da predlažu nego preko svojih odlično  plaćenih predstavnika u Srbiji već uveliko rade na tome.

Amerika 2015. ima oko 309 miliona stanovnika, površinu od 9.83 miliona kvadratnih kilometara i bruto proizvod od 18 hiljada milijardi dolara – četvrtinu ukupnog svetskog bruto proizvoda.

Srbija je najsiromašnija zemlja Evrope sa ogromnim brojem stanovnika daleko ispod ili tu negde oko granice bede, po merilima UN. Ima oko 7.2 miliona stanovnika, na površini oko 90.000 kvadratnih kilometara, sa BDP od oko 80 milijardi dolara (po proceni iz 2010).

Da zanemarimo to što Srbija ne snosi nikakvu krivicu za ovaj haos, ako bi se gledalo relativno, poučno je da vidimo koliko bi Srbija mogla da primi sirijskih migranata, ako će moćna Amerika da primi 1000.

Gledano po broju stanovnika, posmatrano relativno u odnosu na Ameriku, pošto je teritorija Srbije nešto manje od jednog stotog dela površine Amerike, Srbija ne bi smela da primi ove godine više od 10 migranata.

Pošto Amerika ima 43 puta veći broj stanovnika os Srbije, ako Amerika primi 1000 migranata Srbija ne bi smela da primi više od 23 Sirijca.

Gledano po bogatstvu, pošto je američki BDP 225 puta veći od srpskog, Srbija ne bi smela da primi više od 5 migranata.

Po suludom nemačkom predlogu, ako bi Srbija trebala da napravi stalni smeštaj (ili da ih „naseli po pustim delovima Srbije“) za 400.000 migranata, Amerika bi, da se sačuva relativan odnos prema Srbiji, u odnosu na površinu morala da napravi prihvatni centar za 40 miliona ljudi, u odnosu na svoj broj stanovnika prihvatilište za 17.2 miliona ljudi, a u odnosu na bogatstvo, Amerika bi morala, po nemačkim merilima da napravi centar za 90 miliona ljudi. Ili da ih „naseli na pustim delovima Amerike“, kako se to predviđa za Srbiju. Da cela Srbija bez Kosova, postane jedno novo veliko Kosovo.

Suludo? Naravno. I oni u Srbiji koji pričaju o verskoj i nacionalnoj mržnji prema migrantima – a znaju da je Srbija jedina multietnička i multireligiozna država na Balaknu, i pored toga što su plaćeni da tako pričaju – i dobro žive od toga u ovom moru bede, ipak trebaju da imaju malo obzira prema građanima Srbije svih rasa i vera koji od 1991., od godine u kojoj su se „papa i Genšer složili da je najbolje da SFRJ prestane da postoji“, svaki dan vode bitku za golo preživljavanje, izuzev naravno onih dana kad su i na to zaboravljali, krijući se po podrumima i pećinama od NATO bombi.

Prema tome, ako sve zemlje vode računa pre svega o svojim interesima i interesima svojih građana i mi se moramo slično ponašati a ne da se pravimo se da smo mi jedini pametni a da su svi ostali, na čelu sa Amerikom, ludi. Nije to baš tako.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: