Upotreba mozga

Hrvatska je za manje od dva dana shvatila da problem izbeglica ne može rešiti taman da se i Hrvatska i Srbija pretvore u logor za izbeglice i platformu za njihovu trijažu, kakvom Srbiju vidi Antonio Gutereš, komesar UN za izbeglice.

Njen premijer Milanović je to brzometno hrvatsko osvešćenje, za ciglo dva dana, sažeo u dve  rečenice:

Hrvatska je pokazala da ima srce, ali svojim susedima pokazujemo da imamo i nešto drugo, a to je mozak.

Mađarska žica nije rešenje, ali nije rešenje ni da ostanu u Hrvatskoj. EU ne radi ništa, mi pridonosimo na svoj način. Migrantima moramo poručiti „Idite dalje“, ne zato što ih ne želimo ovde, već zato što znamo da je njihov cilj sever Evrope.

Za razliku od Hrvatske, Srbije je posredstvom Komesarijata za izbeglice naložila opštinama da, osim toga što svaka mora da ima lokalni Savet za migrante, moraju da odrede objekte koji će biti potentcijalni prihvatni centri u slučaju krize, što je gotovo sigurno. Svaka opština bi u tom slučaju dobila određenu kvotu migranata, srazmerno mogućnostima.

Dakle, svi koji se verovali da je namera da se 400. 000 izbeglica naseli u Srbiji šala ili rečenica izrečena u stanju krajnje nervne razdraženosti mogu, ako znaju broj opština i u proseku 3-4 hiljade izbeglica po opštini,  da shvate da su pogrešno razmišljali, da se na takav način širom Srbije može lako razmestiti pola miliona ljudi, o trošku srpske sirotinje.

Ove radnje Komesarijata se potpuno uklapaju u namere Antonia Gutereša komesara UN za izbeglice da utvrdi kapacitete Srbije za prijem migranata (mada je on komesar za izbeglice) i da, ako je broj prevelik,  upotrebi Srbiju i za realokaciju izbeglica-migranata.

Naravno da Srbija ne razume ni dubinu ni širinu migrantske krize, ali je ne razumeju ni evropski političari ni Gutereš. Ona sila koja je pokrenula milionsku reku migranata, izbeglica i komandosa je ogromna. Takav tektonski potres nije odavno viđen na ovoj nesrećnoj planeti i svaki onaj ko veruje da će bedna Srbija rešiti taj problem ima problema sa rasuđivanjem i zdravim razumom. Ništa se neće postići osim uništenja Srbije, srpske države, srpske istorije i svega onoga što će ostati u mulju kad istekne voda iz veštačkog jezera  koje je stvoreno rekom izbeglica, kad besno jezero probije branu lažnih evropskih vrednosti i potopi bolesnu, degenerisanu Evropu koja ovom neprekidnom gomilom snažnih, mladih arapsko-azijsko-afričkih „pastuva“ namerava da prevari svoju demografsku smrt koju je sama izazvala podstičući i veličajući homoseksualizam i istopolne brakove, podstičući ih čak i da usvajaju decu.

Danas su u pokretu milioni migranata, izbeglica, „pastuva“ i komandosa. Mađarski ministar Sijarto govori o 35 miliona izbeglica koje idu ka Evropi. Slike tog stampeda su zastrašujuće. Nepregledne kolone mladih, fizički vrlo spremnih ljudi koji hoće da žive odmah, danas a ne sutra. Nestrpljivi su i nervozni. Ako samo njihov deo ostane u Srbiji, na čekanju boljeg života na Zapadu, Srbija može da upadne u veliku nevolju. Tim pre što njima ne pada ni na kraj pameti da ih ovdašnje vlasti raspoređuju po srpskim nedođijama, da se hrane na kazanima našeg velikodušnog Komesarijata a sve po želji Gutereša i evropskih lezilebovića koji su ovo sve zakuvali slepo sledeći Ameriku.

Vodeći ruski stručnjak za Balkan Jelena Guskova boraveći u junu 2015. godine  u Beogradu“ – je pisala –

„obratila sam pažnju na to da su se u Beogradu, na ulicama, redovno mogli sretati mladići koji ne govore srpski i ne liče na izbeglice. Obično su išli po trojica, nastojeći da se ne izdvajaju, mada je padala u oči njihova atletska građa. Jake trojke došljaka primećene su i u drugim gradovima. Informacije o njima u sredstvima masovnog informisanja su nepotpune. Većina ’izbeglica‘ koje su se pojavile u Srbiji su muškarci ne stariji od 27 godina, 94 odsto su islamske veroispovjesti, 56 odsto bez porodica. Oni ne vole da se fotografišu, imaju novaca…“

Ako 10% od brojke migranata koju pominje Sijarto, a ovako ih lepo opisuje Guskova,  protutnji Srbijom, od nje neće ostati ni kamen na kamenu. Tako da bi, umesto što tabloidi pod ogromnim naslovima da je Sijarto došao u Beograd da se „izvini i opere“, valjda zato što su mađarski policajci i mađarska država napadnuti sa srpske teritorije, korisnije bilo da mađarska iskustva obuzdavanja migracije primenimo kod sebe i zatvorimo granicu bar koliko i Hrvati, jer kao Slovenci, koji nikoga ne primaju, ne možemo.

Plutajuća migrantska mina, koja miruje dok se ne dirne, eksplodiraće sasvim sigurno i u Srbiji, kad se stvori kritična masa mladih, sposobnih i treniranih ljudi, koji će u jednom momentu da izgube živce ili dobiju novi zadatak. Idila kojom se dičimo prekinuće se sasvim sigurno jer oni migranti koji su pevali pesme zahvalnosti Srbiji su otišli, a ovi novi, koji tek dolaze, postaviće se onako kako ih Srbija bude tretirala u tom momentu, bez obzira na svu prethodnu pažnju. A kako reaguju videli smo na mađarskoj granici, u Makedoniji, vidimo u Tovarniku i nema nikakvog razloga da neće biti isto i ovde čim ne bude po njihovom.

Srbija, i pored sve umišljenosti o svojoj veličini i značaju, tapšanju po ramenu i aplauzima ne može da reši ovu planetarnu krizu ali može da izgubi sebe, svoju istoriju, svoju državu i svoju budućnost. Zadatak vlasti je da to spreči jer je Srbija država svih njenih građana i vlast je dužna da prvenstveno brine o njima, a prema ostalima, iz belog sveta, ne više od drugih u okruženju i Evropi, bez obzira na to šta traži Amerika.

Stvar je, međutim, moguće posmatrati i tako kao da svi ostali nemaju mozga, jer rade sve suprotno od nas. Može, naravno, i tako da se razmišlja, ali nije dobro ako u to poverujemo. Bilo bi to opasno, i za nas, i za okolinu.  Jača kontrola granica, južne pre svega, i obeshrabirvanje avanturista danas je evropski standard. Ovako, kako mi radimo, ne radi ni jedna zemlja na svetu. A, ako Nemačkoj treba „sveža krv“, neka organizuje vazdušni most sa Turskom. Mogu od Rusa da zakupe one ogromne Iljušine i na taj način poštede svet svoje promašene politike i nasušne potrebe da uvek peru svoju mračnu prošlost preko tuđih leđa..

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: