Pravda Karle Del Ponte

Današnja izjava Karle Del Ponte, bivše glavne tužiteljke Haškog suda, najbolje pokazuje hajdučiju na kojoj se zasniva međunarodno pravo. Sudeći po njenom shvatanju, međunarodno pravo i međunarodna pravda predstavljaju jedno veliko licemerje, jednu opasnu laž, pragmatizam bez presedana, najbrutalniji primer pokvarenosti po kojoj je sve dozvoljeno, da je za postizanje svakog njihovog cilja dozvoljeno bilo koje sredstvo. Mogu sa čovekom, drugim rečima, da jedu hleb i so i da ga odmah potom zgaze kao vašku.

Asad je predsednik, pa hajde da se dogovaramo s institucijom predsednika. Ako možemo da dogovorimo prekid vatre s predsednikom, što da ne? Ali, posle toga, pravda će ga stići“, rekla je Del Ponte novinarima.

Nevolja je samo u tome što su lideri, pa i Asad, odavno shvatili sa kim imaju posla, što je posle ubistava Miloševića i Gadafija, gadost koju preporučuje Del Ponteova, teško prodati  čak i u ludnici. I zato rat u Siriji i traje toliko dugo. Sa mačem ili na njemu, nema druge.

I umesto da ćuti, bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala se hvali nečim, što bi, da je pravnik, svakako morala vešto da krije.

„Sećate se, u bivšoj Jugoslaviji, Milošević je bio predsednik, održani su mirovni pregovori u Dejtonu i postigli su sporazum? A Milošević je još bio predsednik, ali pravda je mogla biti zadovoljena. To je samo jedan primer iz prošlosti“, rekala je Del Ponte, prenosi Rojters.

Teško bolesni Milošević je umro u ćeliji Haškog suda u momentu kada mu smrt nije išla u prilog. Bio je u naletu svoje odbrane, u veoma efektnoj završnici, čak i uprkos tome što je taj sud odbio njegov zahtev da svedoče Klinton, Klark i ostali akteri, koje je samo brutalna sila koju predstavljaju zaštitila od ogromne odgovornosti i krivice za balkanske ratove 90-ih, sa svim posledicama, čime je suđenje apsolutno diskvalifikovano kao nefer.

Karla Del Ponte tvrdi da je pravda zadovoljena kad zatvorenik, bez presude, umre u ćeliji. Milošević je, međutim, umro kao nevin čovek čim nema presude i ona kao pravnik to mora da zna. Umro je ne svojom željom, već zato što mu je mesto bilo u zatvorskoj ili drugoj bolnici. Umro je a da mu nije omogućeno da iznese odbranu do kraja i to je razlog što tužiteljka ne bi smela da se hvali tim (ne)namernim propustom, i njenim u suda, jer u tom čudnom pravu oni su jedno te isto.

Zatvorenik u civilizovanoj zemlji inače ne umire u ćeliji i to, takođe, mora da zna. Pogotovo ne zatvorenik takvog ranga. Da su mogli da ga osude presudom, držali bi mu – svim medicinskim sredstvima, dušu u nosu sve do njene pravosnažnosti. Nažalost, njihovi argumenti su bili pretanki za planetarnu medijsku laž kojom su ga satanizovali. Lako je bilo dok je tužbu pisao CNN a zastupali je Kristijan Amanpur i Džems Rubin, ali utkati sve to u okvire prava, pa čak i Zapadnog međunarodnog, to je već išlo znatno teže.

Dakle, kad pritvorenik u toku sudjenja umre u ćeliji to je krajnji nemar, najblaže rečeno, teškim pritvorom i krajnje nehumanim odnosom grubo je narušena i temeljna pravna pretpostavka nevinosti optuženog, a, sasvim teoretski, pritvoreni Milošević je, sa teško narušenim zdravljem, mogao biti i oslobođen.

Zašto kažemo teoretski? Pa zato što to nije smelo da se desi, a nisu imali nikakvih dokaza da ga osude, tako da se njegova smrt pokazala dragocenom da pokrije neosnovanost optužnice, pa bi Del Ponteova, umesto likovanja, morala malo da se suoči sa činjenicama, mada je njima, koji razmišljaju na njen način, to gotovo nemoguće.

No, kako nijedan čovek nije od kamena, verujem da će se i ona, kad se nađe licem u lice sa ništavilom, kad joj obest i sila više ne budu ni od kakve pomoći, u tim poslednjim trenucima dramatično suočiti sa svim likovima (Srbima) koji su na krajnje tragičan način iskusili njeno viđenje pravde.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: