Operisani od zdravog razuma

Dok nas isluženi američki diplomata Kirbi hvali i tapše po leđima zbog „humanog odnosa prena migrantima“ te priče, ugodne uhu, da se vlasti u Srbiji dosta dobro rukovode situacijom u vezi sa njima, mi ni da pomislimo da ga pitamo: A vi gospodine, a šta je sa vama, sa Amerikom?!

Naravno, mi ne smemo ništa da ih pitamo, ni Bajdena šta to još hoće sa Kosovom, zašto im treba da rušitelji hramova čuvaju ruševine i brinu se o njima. Šta, na kraju krajeva, treba Keriju da dodatnim pismom vrši pritisak da se podrži prijem Kosova u UNESCO. Ne smemo bar da ih upitamo ima li Amerika preča posla od terorisanja Srbije?

Potpisali smo sa Amerikom SOFA sporazum. Prihvatili smo i IPAP sporazum, hoćemo o trošku srpske sirotinje da pravimo, za Srbiju, nebitan put Drač- Tirana-Priština -Niš- Crno more, puzimo pred njima i šenimo, ali ništa ne vredi. Amerika bezglavo, kao i uvek, istrajava u svome naumu, koji se bezbroj puta, širom sveta, pokazao kao katastrofalan, sa razornim posledicama.

Pregovaramo na američki nagovor sa Prištinom a ona najako hapsi Srbe. Prebijaju ih. Srbi na Kosovu nemaju elementarnu slobodu, pa često ni pravo na život. A mi ćutimo. U strahu. Pričamo da su nam prijatelji, da su naši odnosi sa Amerikom nikad bolji, da mi i oni koji su nas bombardovali, razarali i otimaju Kosovo, nemamo neraščišćenih pitanja!

Naravno da je Amerika sila ali nije tačno da moramo da se hvalimo prijateljstvom u odnosima koji su očito sve drugo osim prijateljstvo. Nemamo ni trunku dostojanstva i samopoštovanja. Evo mađarski predsednik predlaže da migranti idu u bezbedne zemlje Kinu, Ameriku i Kanadu, od kojih ove dve poslednje svima drže moralizatorske besede. Janoš Ader, bez straha svojstvenog našim političarima, ističe poražavajuću činjenicu da su Amerikanci do sada „primili 1.500 sirijskih izbeglica“. Probranih i bogatih, podrazumeva se.

A mi? Samo se hvalimo svojom neviđenom humanošću o trošku srpske sirotinje, umišljeni da tako važni i veliki možemo da rešimo ovu svetsku krizu, da smo pametniji od svih. Da smo veći Evropljani od Evropljana! Pa i od nehumanih Mađara koji nam vraćaju migrante pod izgovorom da smo poslednja zemlja iz koje su oni ušli u EU, a i lud čovek zna da to nije tačno, da je tačno da su svi oni iz EU- iz Grčke i Bugarske, ušli u Srbiju. A mi ni da beknemo.

Evo sa nama se šegače i Rumuni, koji neće da prime nijednog migranta, koji izvode vojsku na granicu sa Srbijom samo da im ne dozvole da ijedan uđe u Rumuniju, velikodušno nam „šalju pomoć od oko 225.000 evra, koja se sastoji od 500 kreveta i madraca, 1.000 ćebadi i 2000 čaršava, kao i 2500 vreća za spavanje. Ova pomoć se osigurava iz državnog budžeta. I sad da se pitamo jesmo li mi pametni a Rumuni ludi. Rugaju se i smeju nam se u lice.

Jedan državljanin Srbije je pokušao da opljačka migrante u Beogradu uz pretnju oružjem. Oni su mu oteli pištolj, prebili ga i ciglom mu razbili glavu. Preuzeli su, dakle, ulogu vlasti a to nisu smeli da urade. Grupe migranata, koji su mimo zakona ušli u Srbiju, slobodno se kreću Beogradom i sami rešavaju svoje probleme sa građanima. Jednoga, koji je svakako počinio krivično delo koje je u nadležnosti državnih organa Srbije, kaznili su po šerijatskom pravu premlaćivanjem i razbijanjem glave ciglom. Da li uopšte vlasti koje se hvale idiličnim odnosima migranata i građana shvataju o kako tankoj niti visi bezbednost Srbije i da situacija može lako da eskalira i otme se kontroli? Da li vlast uopšte ima nameru da počne kontrolu naših granica i kontrolu nad licima koji krivičnim delom neovlašćenog prelaska državne granice započinju svoj idilični život u Srbiji.

Sve će biti manje para od organizatora migracija. Mladi, neustrašivi, fizički odlično spremni ljudi, vični upotrebi oružja, noževa, palica i cigala, neće imati mnogo izbora na beogradskom asvaltu, a ne pada im ni na kraj pameti da žive u Cucićevih 3.000 objekata u nedođijama širom Srbije. Počeće da žive i snalaze se sa onim u čemu su najbolji, a vidimo iz ovog slučaja u čemu su.

Kad uskoro i Hrvati zatvore svoju granicu prema Srbiji, čim to učini Nemačka sa svojom granicom, a Rumuni izbace sav svoj humanitarni otpad iz vremena Varšavskog pakta, kad jedino srpska granica ostane otvorena za migrante koje će Makedonija vozovima direktno da dovozi u Preševo, kad Srbija postane izbeglički kamp, misli li iko u ovoj zemlji kakva nas humanitarna, socijalna, zdravstvena, ekonomska i bezbednosna katastrofa očekuje.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: