Balkanska satrapija

Još 1991., negde u kanjonu Morače, na jednoj steni sa leve strane puta prema Beogradu, mogla se uočiti, velikim slovima ispisana parola: Crnoj Gori nema mira dok je Mila i Momira. Naravno da je narodni mudrac bio u pravu samo 50% jer se Bulatović, videvši sa kakvim ljudima ima posla, povukao da sačuva glavu na ramenu.

Ali polovina tog narodnog proročanstva se pokazala tačnom jer ni Crna Gora, ali ni Srbija, očito neće imati mira dok je Mila. U januaru će biti 27 godina kako su omladinci – džemperaši, na poniženju naroda na Žutoj Gredi zajahali crnogorsku državu, isisavajući iz nje svaki evro, terorišući neistomišljanike, opoziciju, mirne građane, sve one koji su odbili da poveruju da je Đukanović simbol demokratije, časti i poštenja. Crna Gora je postala privatna svojina jedne odnarođene klike koja je usavršila veštinu odabira zaštitnika koji su joj zauzvrat davali odrešene ruke da radi šta hoće pod uslovom da ispuni zadatke koje je dobila.

Pošto je Keri izjavio da je Srbija, a time i Crna Gora, na prvoj liniji fronta NATO pakta prema Rusima (uključujući Rumuniju i Bugarsku) Đukanović je požurio da dobijeni zadatak uvođenja Crne Gore u NATO pakt uradi što pre, duboko uveren da će ga zbog te zasluge gazde ostaviti na vlasti još koju deceniju.

Nije stoga nikakvo čudo što je odmah po Stoltenbergovom odlasku iz Podgorice besno nasrnuo na narod, na demokratiju, očito dobivši mig mentora, jer na prvoj liniji fronta nema šale. Sirija je takođe na prvoj liniji fronta, usred katastrofe u koju ju je doveo pokušaj obaranja legalne i legitimne vlasti Bašara el Asada za geostrateške potrebe Amerike. Isto kao Sirija, i sve ove ostale zemlje na prvoj liniji fronta mogu da planu za tili čas jer je to prosta logika fronta, što je isuviše očito na primeru Crne Gore.

Potpuno je jasno da je Kerijev front već otvoren na crnogorskom delu, ali je sasvim sigurno i da sve što se dešava u Crnoj Gori ima snažne refleksije u Srbiji i obratno, i da će dobro biti neće.

Amerika ne preza ni od čega da ostvari svoje ciljeve. Žrtve će biti samo kolateralne štete. Da će pritom napraviti nešto dobro neće, kao što nigde nije napravila ništa dobro počev  od Tunisa, Libije, Egipta, Jemena, Sirije, Iraka, Avganistana pa sve do Pakistana. Nigde dobra nije donela gde god je sprovodila svoju politiku očuvanja vlasti svojih satrapskih vazala koji nisu imali uoprište u narodu, u stvarnoj demokratiji, u slobodi i ekonomskom prosperitetu, već u moćnim zaštitnicima, ogromnom novcu stečenim švercom, pljačkom i bedom naroda, dubokim, dvosmernim vezama sa mafijom i batinašima spremnim na sve.

Zauzimanje Zapada za lokalne satrape širom sveta samo zato što poslušno izvršavaju dobijene zadatke, po svaku cenu, nanosi veliku štetu, pre svega, interesima Zapada, jer satrapi nisu narod i kad ih narod, a ne potplaćena opozicija, zbaci,  Zapadne interese i zadatke neće imati ko da sprovodi,  i neka druga sila će ući u prazan prostor, što se i dešava danas na Bliskom istoku.

Sve je to moguće samo zato što je Amerika duboko ušuškana u iluzijama unipolarnog sveta i uopšte ne razume da je bolje na svojoj strani imati narod nego lokalne lidere kojima daje odrešene ruke da ga terorišu kako im se prohte. Zar ne vide na primerima Crne Gore i Srbije da nije dobro da se ide protiv naroda, jer njega ne mogu da uplaše i ucene, jer im je, i pored sve propagande, pritisaka i sve većih ustupaka vlastodržaca, sve manji ugled u narodu i sve je veći otpor i protiv NATO pakta i protiv uvođenja sankcija Rusiji.

Zar su toliko slepi da ne vide da Rusija igra na narod, za razliku od njih koji su sve karte bacili na vlastodršce. Nekada bi im to bila dobitna kombinacija ali više nije. Oni koji su obećali, obećanje neće moći da ispune. Platićemo visoku cenu u svakom slučaju i ne možemo je izbeći jer se posle puča iz oktobra 2000. vodila potpuno pogrešna politika uvlačenja u blato popuštanja, lažnih obećanja i jeftine propagande. Slepa vera vlastodržaca da je moguće zadovoljiti Zapadno čudovište pričanjem Šeherezadinih bajki, pokazala se katastrofalnom.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: