Pogrešna adresa

Umesto da svedu račune i podvuku crtu političari rezultate svoje pogrešne politike prebacuju na građane.

Premijer, iz Madrida poručuje građanima Srbije: Glavu gore, povodom neuspeha srpskih vlasti da svetu prikažu jednostavnu činjenicu da se vuci ne mogu starati i bezbednosti ovaca, niti se krvnici iz UČK mogu starati o crkvama na KiM koje su (s)rušili i popalili.

Premijerova poruka je, dakle, morala da bude upućena isključivo glasačima vladajuće koalicije a ne građanima Srbije jer oni nemaju razloga da pognu glavu, ili preciznije rečeno poruka je trebala da bude pre svega upućena glasačima SNS –  za koju je glasao tek svaki četvrti punoletni građanin Srbije, jer su oni nosioci legitimiteta vlasti , zbog čijih rezultata su pogli glavu, ako su, i samo njih treba pozvati da je podignu.

Vučić je dalje ocenio da na sednici na kojoj je data podrška ulasku Kosova u UNESCO

ništa nije izgubila Srbija, već oni koji su žurili da nam pokažu kolika je njihova snaga i sila. 

Ako se podsetimo da su podršku dale Amerika, Engleska, Nemačka, Francuska, Holandija, Švedska,…, iz Vučićeve izjave se može izvući zaključak da su to sile kojima „zakon leži u topuzu“ a „tragovi smrde nečovještvom“, što je istina, ali je zaprepašćujuće da njih i dalje zovemo prijateljima, u njih se kunemo i na njih bi da ličimo. Recimo slobodno da ih priznajemo samo kao golu silu, da moramo da sagemo glavu jer će nas možda uništiti i bombardovati, ali ne zovimo ih prijateljima, osloncem, faktorom čija podrška omogućava funkcionisanje Vlade Srbije.

Ovo zadnje glasanje u UNESCO i evropsko zavitlavanje naših vlasti oko otvaranja nekakvih poglavlja, imaju svoje duboke korene u petooktobarskom prevratu i samo su šlag na torti pogrešne politike koje su vodile sve vlasti koje je Zapad postavljao u Nemanjinu, i bila bi pogreška sve pripisivati naprednjacima.

Ono što međutim čudi, to je ta lakovernost kojom navuku nove likove u vlast, obećavajući im da ih neće saplitati kao prethodnike, da im neće postavljati nemoguće uslove, da ih hoće samo zato što su lepši i pametniji od prethodnika. E, sad, da li je to naivnost, pohlepa, nesvesnost ili mešto gore od toga, nije najjasnije i najbitnije, bitno je to da smo sa svakom novodovedenom garniturom podizali letvu uslovljavanja još više i padali u blato sve dublje.

Više od svega bih voleo da je tačno ovo premijerovo objašnjenje, zašto glavu gore.

 „Rekao sam ‘glavu gore’. Zato što je pred Srbijom svetla budućnost.

Nažalost, Srbija je sve starija, sve bolesnija, sve se teže živi od kad su ekonomsku  vlast preuzeli Nemci, MMF, WB, EBRD,…, od kad ugojeni evropski komesari i mešetari uzimaju meru Srbiji i sirotinji, od kad otimaju sirotinjske plate i penzije, od kad se plaćaju lekovi i sve medicinske usluge, od kad je Srbija postala najsiromašnija zemlja u Evropi sa ogromnim brojem građana koji žive ispod granice bede i ogromnim brojem tek nešto iznad te granice. A lopovluk i otimačina nikad veća.

Ovo poražavajuće socijalno-ekonomsko stanje naroda, socijalna, ekonomska, zdravstvena, obrazovna i moralna katastrofa ne daju nikakvu nadu da može biti bolje, a kamoli da nas čeka svetla budućnost, a njena najava najviše liči na pevanje po groblju. Marketing i parole ohrabrenja u Srbiji više ne pomažu.

A da se neće promeniti katastrofalna politika tipa da su nam svi prijatelji, da svima sve praštamo, da mogu da nam rade šta hoće, da se ni na koga se ne ljutimo, premijer poručuje rečima

ne treba da vodimo kampanju protiv bilo koga, pa ni protiv Makedonije i Crne Gore, koje su, podseća, priznale Kosovo.

„Nisam srećan zbog njihove odluke. Ne želim da im zameram, jer oni vode svoje politike, ali mi Srbi i rukovodstvo Srbije nikome nećemo da zameramo bilo šta

Dajemo, dakle, svima odrešene ruke da nas šutiraju kako hoće, ali nas, božanska bića, koja žive u okrutnom svetu, to ne dodiruje. I da nas pljuju i kamenuju, sve im mi nebeski sveci koji smerno hodamo zemljom opraštamo, jer oni, valjda, oprosti im Bože, i ne znaju šta rade, za razliku od nas koji, izgleda, mislimo da  znamo.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: