Engleski pacijent

Zapadni ambasadori u Beogradu ne pridržavaju se nikakvih, ni diplomatskih, ni ljudskih pravila. Bahati su i veoma otvoreno preziru, pre svih, predstavnike ovdašnjih vlasti. Narod ne mogu da uvrede i ponize, jer da se narod pita oni bi morali da se ponašaju pristojno, u skladu sa odgovarajućim konvencijama koje definišu prava i obaveze stranih diplomata,  prema zemlji domaćinu. O kućnom vaspitanju koje bi morali da poseduju ambasadori tih zemalja da i ne govorimo. Ono se podrazumeva, pogotovo što se radi o ljudima iz zemalja koje čitavom svetu sole pamet.

Kad smo se ponadali da je Nemačka konačno poslala diplomatu koji će pokušati da uspostavi prijateljske odnose sa narodom, nadmeni Ditman je već u prvom intervjuu pošao lošim tragom njegovih prethodnika, ponašajući se kao da je Srbija bombardovala Nemačku i ubijala decu na noši, kao da su srpske jedinice za jednog ubijenog vojnika ubijale po Nemačakoj 1000 talaca, jer je baš to ekvivalent ubijanju 100 Srba za jednog ubijenog Nemca u okupiranoj Srbiji, pošto Nemca ima bar deset puta više nego Srba. Zastrašujuće? Naravno!

I Engleska – svetska esencija laži, intriga i podmetanja – ne odstupa. Ambasador Kif se ponaša kao da je Srbija bacila Englesku pod gusenice Hitlerovaih tenkova 1941., kada su oni potplatili srpske skotove i gurnuli Srbiju u propast.

Kif se ponaša se kao da je Srbija ostala posledanja zemlja koja je sa Amerikom bombardovala Englesku. Kao da je Srbija sastavila neku rezoluciju o bezbrojnim, stvarnim, a ne izmišljenim,  zločinima Engleza širom sveta. Ljut je ambasador kao da Srbija cepa Englesku i zalaže se da se Vestminsterska opatija preda na brigu mudžahedinima.

Drskost engleskog ambasadora je neverovatna. Savetuje nam da uskladimo spoljnu politiku sa EU, da sa njima, našim otvorenim neprijateljima, udarimo na jedine prijatelje. Ambasador zemlje koja je podlo htela da nas da upiše u svetsku knjigu zla, savetuje da se, poput njih, ostrvimo na Ruse, koji su sprečili realizaciju tog njihovog – otvoreno neprijateljskog, akta.

Kif je ambasador zemlje koja već stoleće i po radi protiv Srbije. Bombardovali su nas i kao „saveznici“ i kao otvoreni neprijatelji. Priznali su Kosovo, mimo presude Badinterove komisije i Rezolucije 1244 -za koju su i sami glasali, pa je besramno pogazili.

Bez ikakve potrebe, iz čistog sadizma i nevaspitanja Kif zabada trn u oko narodu i ponosi se onim što bi pametan prećutao ili bar oborio glavu od sramote.

Za nas je Kosovo država, za vas nije, ali za nas je najvažniji napredak da bismo brzo mogli da otvorimo ovo poglavlje 35, jer mi podržavamo otvaranje tokom ove godine i mislimo da je to moguće. Otvaranje poglavlja je samo jedan korak, a posao i pregovori se nastavljaju posle“

Da smo kuća samohrane udovice, da smo država sa elementarnim samopoštovanjem, nijedan ambasador, nijedne zemlje na svetu, to ne bi smeo da kaže u Beogradu. MIP bi  morao da ga pozove i skrene mu pažnju da je tako ponašanje neprihvatljivo, a ako je on kolonijalni gospodar -vicekralj Srbije, neka se to kaže. Da znamo. Ako pak nije, a nismo mogli da prekinemo diplomatske odnose sa takvom silom ma šta nam radila, bio bi red da se zatraži njegov opoziv.

A i te Zapadne zemlje. Žive u prošlosti a svet se promenio preko noći. Oružjem i dolarima bez pokrića uskoro neće moći da rade podlosti koje su radile stolećima. Pametnije bi im bilo da se okrenu običnim ljudima, da počnu da pridobijaju mase širom sveta, da se manu topuza, da u svet šalju prave diplomate koje će narode pridobijati ljudskošću i pristojnošću, a ne ove koji su uvreteli sebi u glavu da su neke preke sudije, nekadašnja kolonijalna božanstva oko kojih domoroci obleću „kao crnci oko radija“, samo sada sa poglavljima umesto đinđuva i ogledalaca.

Ne shvataju da ako od njih zaziru lokalni lideri,  da ih građani ne zarezuju ni za jotu. Niti ih cene niti poštiju, niti o njima misle išta dobro, a time ni o zemljama koje predstavljaju. Pored takvih ambasadora ljudi bi omrzli i rođenu majku a kamoli Ameriku, Nemačku i Englesku. Zar ne mogu da nađu nekog pristojnog i vaspitanog čoveka da ih predstavlja? Zašto troše pare na ove koji samo seju mržnju prema njima?!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: