Čovek zvani mržnja

Beograd je jedina prestonica na svetu u kojoj je moguće zasipati patološkom mržnjom većinsko stanovništvo.

Pismo Jovana Strezovskog sa Novog Beograda, objavljeno u Novostima pod naslovom: „Makedonci nisu Srbi“, školski je primer mržnje koju odavno nisam pročitao.

Veliki Makedonac se ražestio od naslova, zapenio je rečima da „Makedonci nisu Srbi“. Pa šta?

Nikada nisam čuo u Srbiji da neko za Makedonca kaže da je Srbin, ali sam bio u Vidinu gde je opasno kad neko kaže da je Makedonac. Tamo su svi Bugari. A u Beogradu, ne da možete da budete Makedonac, nego možete da pljujete po Srbima, srpskoj državi i srpskoj istoriji, do mile volje.

Nikada nisam čuo da je neko dobio batine ili ne daj Bože ubijen u Srbiji zato što je Makedonac. Nisam čuo da je bilo kakvo pravo nekom uskraćeno u Srbiji zato što je Makedonac. Pa i Strezovski da ide ulicom i da viče „Ja sam Makedonac“ to nikoga ne bi uzbudilo zbog sadržaja već bi ljudi pomislili da je skrenuo s uma.

Strezovski može da voli i VMRO i Černozemskog ali je zapanjujuće da on ubicu jugoslovenskog kralja, usred izdajničkog Beograda, može da veliča i likuje, jer je on tobože nacionalista – makedonski, i kao takav, valjda, može sasvim opravdano da ubija za svoje ideje.

A zašto onda srpski nacionalisti nemaju pravo da imaju svoje mišljenje i ubijaju redom svakoga ko im se ne sviđa? Zašto je to ekskluzivitet Mekedonaca, Hrvata, Italijana, Mađara i ostalog necivilizovanog ološa koji su napravili zaveru da u trećoj zemlji ubiju kralja jedne zemlje.

Nije Lazarević, pisac pisma u Novostima, na koje odgovara Strezovski, rekao da su Makedonci natopljeni srpskom krvlju, nego je istinito rekao da je svaka stopa Makedonije natopljena srpskom krvlju.

I nije istina da u Srbiji nije priznata makedonska nacionalnost, ona nije bila priznata u Kraljevini SHS, ni od strane Hrvata ni Slovenaca. Ni danas ih ne priznaju ni Bugari, ni Grci, …

I sada kreščendo budalaštine: Vlasti BJR Makedonije (da je nazovem zvaničnim imenom) „javno označavaju Srbiju kao najveću opasnost za svoju državu.

Srbija je priznala BJRM pod imenom Makedonija i time se zamerila Grcima. Nije nepoznato da je devedesetih postojala ideja da se Makedonija podeli između Bugarske i Albanije. Skoplje je najveći šiptarski grad, država faktički ne kontroliše zapadnu Makedoniju. I to sve ne smeta makedonskim vlastima i Strezovskom da Srbiju označe kao najvećeg neprijatelja.

Makedonija je priznala nezavisnost Kosova, glasala da se o srpskim manastirima brinu oni koji su ih palili i rušili, i zauzela po mnogim pitanjima vrlo neprijateljski stav prema Srbiji, ali ti tako otvoreno neprijateljski gestovi nisu naišli ni na kakav razuman odgovor naše nemušte države, računajući valjda, da zbog nametnute krivice što su drugi izazvali krvavi raspad SFRJ, da treba da ćutimo, da se testira dobrosusedstvo sa naše strane, a Makedonija vidimo jaše li jaše. Bezobzirno.

Posebno zapanjuje završetak pisma Strezovskog koji kaže da takvi tekstovi, kao što je tekst čitaoca Lazarevića, „samo jačaju osečaj ugroženosti od Srba, a to nije dobro ni za Srbe ni za Makedonce“.

Strezovski ne bi trebao da govori u ime Makedonaca jer su se oni demonstracijama protiv bombardovanja Srbije, za razliku od vlasti i probugarskih delova makedonskog društva, pokazali kao prijatelji srpskog naroda i oni vrlo dobro znaju da Makedoniji i Makedoncima od Srba i Srbije ne preti nikakva opasnost, i takođe vrlo dobro znaju ko im radi o glavi.

A Strezovskom, na kraju treba poručiti da njegovo antisrpsko pisanije neće ni za jotu promeniti dobro i prijateljsko mišljenje Srba o Makedoncima, što je bila njegova očita namera, jer veličanje ubice kralja Aleksandra, usred sramnog Beograda, nema drugi zadatak nego da zakrvi Srbe i Makedonce, ali Strezovski u toj podloj i opasnoj nameri neće uspeti.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: