Ljubav sa kamatom

Apetiti Turske su porasli onoliko koliko je ona uži turkofonski orjentir zamenila islamskim. A to je ogromna promena politike. Tu opasnu megalomaniju formulisao je turski predsednik Erdogan pozivom  zemljama Bliskog istoka da se ujedine kako bi se suprotstavile onima koji zagovaraju medureligijski konflikt u regionu. „Zemlje regiona treba da prevaziđu te probleme kako bi islamski svet postao moćan“. Kao nekad. Turska da bude lider a Erdogan valjda sultan.

Inače Turska je, po navodima Jelene Guskove, ispred NATO pakta zadužena za Balkan, tako da davna lamentiranja ministra Davutoglua u Sarajevu nad njegovim otomanskim duhom nisu slučajna („To je bio otomanski Balkan. Mi cemo obnoviti ovaj Balkan…Otomanska stoljeca Balkana su uspješna prica, a sada je treba obnoviti”), a oživljavanje tog otomanskog duha, devedesetih je, u turskom parlamentu, pred celim svetom, najavio tadašnji predsednik Republike Turske Turgut Ozal bojnim poklikom: „Turska od Kineskog zida do Jadrana“. I to je politika. I te kakva politika. Ali ta politika nije u interesu građana Srbije, pa ni muslimana iako im se priča suprotno.

A kako Davutoglu zamišlja obnovu Otomanske imperije najslikovitije je prikazao Rasim Ljajić koji je istakao da Turci za kredit traže kamatu od 4% dok je trenutna kamata na tržištu kredita 2%. Pri tome Turci traže da posao oko puteva rade njihove firme, da se oni grade , a da kredite plaćaju svi građani Srbije. Lepu nam je čorbu za kusanje namenio vrli kuvar ako zanemarimo kako to, da oni kao veliki islamisti,  daju novac pod kamatu. Zar je to po islamu?

Po nekim političkim računicama, pred Novu godinu kad sve staje, posle Davutogluove naredbe da se obori ruski avion, poziv turskom premijeru liči izletanje pred rudu ili na ruski rulet. Doduše kad metak opali mi nećemo ni biti svesni te grozne činjenice.

Davutoglu je naravno oduševljen pozivom, laska, podilazi sujeti, hvali centralno mesto Srbije i njenu važnost na Balkanu. A u stvarnosti Turska je bombardovala Srbiju 1999., rušila i ubijala, bez ikakve pravne osnove. Dakle kriminalno i zločinački. A sama je za malu povredu svog vazdušnog prostora oborila ruski avion i dovela svet na ivicu katastrofe. Da ne pominjemo koliko je hiljada puta povredila vazdušni prostor Grčke.

Turska je prva zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova, protivno Helsinškom završnom dokumentu, presudi Badinterove komisije, Povelji UN i Rezoluciji 1244, protivno dakle međunarodnom pravu i važećem Ustavu Srbije, što znači kriminalno.

I posle svega reći da je Turska naš prijatelj, da je „Za nas je posebno bolno kad naši prijatelji promovišu nezavisnost Kosova. Tu mislim i na Tursku“ – kako se u razgovoru sa turskim premijerom izrazio Tomislav Nikolić, neminovno uslovljava da se postavi se osnovno pitanje: Imamo li mi neprijatelja i šta neko da nam učini da bi ga smatrali za neprijatelja?! Ako je Turska i pored svega naš prijatelj bolje da se svi poturčimo kao i naši preci koji nisu mogli da podnesu srpsku ljigavost.

Turska je sila u odnosu na Srbiju i verovatno to moramo da imamo u vidu, možda se nadamo da ćemo Turke umilostiviti a da Rusi neće zameriti, što nije verovatno, ali da idemo toliko daleko da izjednačavamo prijateljstvo sa Rusijom i Turskom, da ih zovemo maltene ravnopravnim partnerima, dve zemlje koje se totalno drugačije postavljaju po svim pitanjima vitalnim za Srbiju, pa čak i oko ovog prijema u UNESKO u kome su Turci vodili kolo, pre liči na odsustvo bilo kakve ideje i političko šibicarenje nego na vođenje ozbiljne državne politike.

I sada, po principu „videla žaba da se bivoli potkivaju pa i ona digla nogu da se potkuje“ čitamo da je Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prihvatio poziv premijera Turske Ahmeta Davutoglua da pomogne njegovoj zemlji u sporu sa Rusijom.

Ulog u ovoj opasnoj igri je uništenje civilizacije. Ali i da se samo radi o ratnom zločinu podmuklog ubistva ruskog pilota Peškova, na čijem telu su pronađeni brojni tragovi udaraca tupim predmetima posle smrti: na vratu, kičmi, stomaku, kao i na rukama, nogama i licu, Rusija preko toga neće preći, jer oni nisu Srbi da svoje heroje izručuju dželatima.

Ako se imaju na umu Turske akcije oko Krima, ISIL-a i Kavkaza, ruske oko Kurda, prekomponovanja Bliskog istoka i šire, ova priča oko srpskog posredništva između Rusije i Turske liči na neslanu šalu.

Srećom „vremenski uslovi“ ili se neko opametio, sprečili su Davutogluovu posetu Novom Pazaru, gde su trebali da se sastanu zvaničnici Srbije, Turske, Bosne i Sandžaka, kao da po Dejtonskom sporazumu postoje specijalne veze Bosne i Sandžaka, a ne postoje i ne treba ih izmišljati jer Sandžak nije nikakva majstorija zapaliti. U Sandžaku je majstorija održati mir i sačuvati živote, a to se ne može ni paljenjem vatre i njenim gašenjem benzinom, ni pretnjama Bajdenom, ni oročavanjem vremena u kome se mi Srbi “moramo mijenjati”, „daće nam vremena” -kako je govorio efendija Cerić, velikodušno i preteće rečeno, a onda će oni koji sve zakuvaju uz pomoć mentora i zapadnih fabrika laži već naći krivca, a što će sve to unesrećiti hiljade i hiljade ljudi – nikom ništa.

I uopšte je sramno dopuštanje države Srbije, pod izgovorom da je važno da pare uđu u Srbiju, da strane zemlje mešetare i povlašćuju svoje verske ili nacionalne štićenike u Srbiji, što pored Turske i Emirata čini i Mađarska ulaganjem u svoju privremenio otuđenu županiju Vojvodinu – južnu Mađarsku, preko 150 miliona evra, posredstvom Pastora iz SVM, koji velikodušno ostavlja mogućnost da i neki Srbin može da bude kreditiran iz tog novca za proizvodnju povrća, i daće sigurno nekome Srbinu novac samo da zature tragove.

Ostali građani Srbije znači treba da se mađarizuju ili poturče, jer su očito građani drugog reda, koji treba da budu presrećni što će novac dobiti povašćeni građani Srbije, dok se od njih samo otima, a sutra kao svi treba da branimo svoju zemlju. Misli li iko o tome ili će i dalje da se pričaju isprazne netačne priče.

 

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: