Progovori Rusijo

Ćelije Haškog suda su najrizičnije mesto na svetu po srpske politčare i vojnike jer je iz njih najčešće jedini put u pravdu i slobodu mrtvački sanduk. Najnovija nevina žrtva međunarodne pravde sile je general Tolimir. Doduše, ovoga puta, Tribunal je pokazao i neočekivanu humanost. Valjda im je i samima neprijatno šta više rade, pa će velikodušno snositi troškove transporta pokojnika u Beograd.

U civilizovanim zemljama postoje zatvorske bolnice u kojima se leče bolesni pritvorenici, međutim u zatvoru UN oni se leče i umiru u ćelijama, kao da se radi o srednjevekovnom kazamatu i sudu Inkvizicije.

Nažalost, sud koji je nezakonito osnovao SB UN – pod pritiskom Zapadnih sila, ima najniže kriterijume na svetu po pitanju zdravstvene zaštite zatvorenika, Srba naravno, jer je procentualno nesrazmerno mnogo njih umrlo u ćelijama iako nisu bili zvanično osuđeni na smrtnu kaznu.

Karla del Ponte je nedavno izjavila da se istraga protiv Miloševića vodila dok je u Dejtonu pregovarao o miru u Bosni što pokazuje stepen njihove bezdušnosti, pokvarenosti i perfidnosti. Gledaju čoveka u oči, rukuju se sa njim, jedu hleb i so, a zamišljaju ga vezanog i poniženog.

Početkom veka se pronela vest da se u Tribunalu vodi istraga i protiv Putina. Od tada je prošlo više od decenije i može se samo zamisliti koliki je tek sada njegov dosije i kolko je neutoljiva njihova ogromna glad da ga sprovedu okovanog u lancima, kao Miloševića nekad.

Samo što bi za Ruse morali da naprave još dva tri kazamata u Hagu, ako se ne odluče da ih proteraju u neki sibirski logor, ili ako im iščitavanje Prilepinove „Obitelji“ ne da ideju da ožive Solovjecke otoke.

Kao što je bombardovanje Srbije bila samo generalna proba za bombardovanje Rusije, tako je i Haški sud – sud pobednika, samo pokazna vežba, manjeg obima, prema onome šta čeka Ruse ako im padnu šaka.

Rusija je osnivač Haškog suda i za sve što taj nazovi sud radi veoma je odgovorna. Moguće je da nekada nije mogla da se odupre Zapadnim nasilnicima koji su, krajnje neviteški, protivnike  koje nisu mogli da poraze na bojnom polju, hapsili i trpali u ćelije na prevaru, uz pomoć marionetskih vlasti i zloupotrebom međunarodne pravde u lične svrhe, ali sada za prećutnu podršku Rusije tim beskrajnim umiranjiam srpskih vojnika nema više nikakvog  opravdanja.

Haški sud je osnovan da bi osudio sve zločine počinjene u ratovima na prostorima bivše SFRJ i prvo je morao da osudi planere i izvršioce zločina ubijanja SFRJ, a na suđenju Miloševiću Tribunal je čak odbio i samu pomisao da Klinton, Bler, Širak,…samo budu svedoci, čime je suđenje postalo nefer i sud izgubio kredibilitet, i u nemoći da ga osudi, dozvolio je da tako važan pritvorenik, umesto u bolnici, umre u ćeliji, bez adekvatne pomoći i bez pravosnažne presude – dakle nevin, ako još daju pet para na pravo i pravdu.

A danas, dok ljudi umiru, Haški sud vija nebitnu Vjericu Radetu i onog advokata Jojića, pored toliko nekažnjenih zločina Hrvata, muslimana i Šiptara. Toliko je važnije što oni ne poštuju sud, čak toliko da se organ SB UN bavi njima u danima u kojima je svet na rubu kataklizme. Sud čak i ne bi ni smeo, bar iz moralnih razloga, da traži poštovanje, jer se ono zaslužuje isključivo nepristrasnim i poštenim postupkom a ne pretnjama i prisilom.

Ako se zna da se Šešelj pritvoren 2003. na Đinđićev predlog, da je ležao nekoliko godina u zatvoru dok nije napisana optužnica, da do danas nije osuđen, da je presuda najavljena iznebuha posle 13-to godišnjeg postupka za 31. mart ove godine, u vreme kada se očekuje vrhunac izborne kampanje u Srbiji, teško je, i pored najbolje volje i želje da se veruje u postojanje međunarodne pravde, da se iskaže poštovanje njenim institucijama,

Rusija je, dakle, veoma odgovorna i mora da preduzme korake da se zaustavi umiranje Srba u ćelijama Haškog tribunala, jer ga je i ona ustanovila i za njegov rad je odgovorna, bez one lažne priče o nezavisnosti sudstva.

Ukoliko se Rusija ne distancira i ne iznese pred SB UN problem umiranja srpskih zatvorenika u ćelijama njegovog suda, postaje svesni saučesnik i na njenu pravoslavnu dušu tada idu svi ovi zločini, čak i najvećim obimom, sobzirom da oni drugi, dolarski zavisnici, dušu i nemaju.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: