Amerika na raskršću

Ilegalni vladari sveta se nalaze u velikoj panici. Donald Tramp im je postao noćna mora i na koji način će ga sprečiti da postane predsednik Amerike za sada je nejasno. Za početak pucaju lakšim kalibrom, ali ni malo naivno.

Establišment osporava Trampu znanje i iskustvo u politici i javnim službama, traže da pokaže svoja razmišljanja sa predsedničke strane, kao da su oni sa iskustvom u javnim poslovima i znalci spoljne politike ikakvo dobro doneli svetu i Americi.

Klinton je imao sva potrebna iskustva ali nije umeo da kontroliše požudu i da bi skrenuo pažnju sa impičmenta – koji mu je pretio, naredio je bombardovanje Srbije. Zbog jedne ružnjikave žene stradalo je tako mnogo ljudi a zemlja vraćena u srednji vek.

Buš je ubio Sadama, i pustio bliskoistočni duh iz boce, a Hilari Klinton Gadafija i razrušila time čvrst bedem koji je čuvao Evropu od naleta plime afričke sirotinje. Još se pamti onaj njen divljački usklik WOW, kojim je iskazala radost što su ga uhvatili, mučili, ubili i izložili svetini na iživljavanje.

Tramp je pokazao odlično znanje spoljne politike jer je sva tri zlodela osudio i pravilno ukazao na katastrofu koju su izazvale njihove pogrešne odluke. Njima, naravno, establišment ništa nije zamerao, jer je u to vreme ostatak planete živeo u strahu od Amerike koja je mogla da radi šta je htela. Oni su doveli civilizaciju na rub propasti, jer nisu imali pojma šta je svet, rat, nasilje, osionost. Politika tipa WOW može da donese samo katastrofu, koja se danas, sasvim zasluženo, Americi vraća kao bumerang.

Amerika jednostavno, u svojoj bahatosti, nije uočila da svet nije isti kao samo pre neku godinu, da postoje sile i savezi koji mogu da joj pariraju i ne samo pariraju već da joj nanesu udare ništa manje nego ona njima.

Samo pre pet-šest godina američki ambasador u Moskvi se bio toliko osilio da je bio glavni podstrekivač demonstracija protiv Putina, a već 2012., proteran iz Moskve zbog davanja instrukcija ruskoj opoziciji i učestalih poseta opozicionara američkoj ambasadi gde im je, prema tvrdnji tamošnjih medija, davao i novac za rušenje Putina. Amerika nije na vreme razumela da joj posle tragedije Miloševića, Sadama i Gadafija, više niko ništa ne veruje.

Bahati i prepotentni ambasador Majkl Mekfol, u svoj svojoj sili uopšte nije ni krio zašto je došao u Moskvu. Danas već, vrlo razumno kaže da „Rusiji treba ukinuti sankcije ako poštuje Sporazum iz Minska o okončanju rata u Ukrajini“, a čvrsto je bio uveren da je pitanje dana kada će svezanog Putina da isprati u Hašku tamnicu i instalira ruski izdajnički DOS.

Doduše Mekfol danas pokušava da Pilatovski opere ruke odbijanjem tvrdnje da se do sadašnje situacije sa Rusijom stiglo nizom neprijateljskih delovanja koje je Zapad izveo prema Moskvi nakon raspada SSSR, među kojima je i „bombardovanje Kosova“.

Činjenice su međutim kristalno jasne: Divljačko bombardovanje Srbije,  a ne Kosova – što bi Mekfol morao da zna, je samo bila generalna proba za bombardovanje Rusije, kao što je i izdajnički puč iz oktobra 2000. bio odličan trening za puč u Moskvi.

Amerika, a i svet, su dakle na velikom raskršću. Hoćemo li kao civilizacija da nestanemo istrajavanjem na bahatoj politici bombardovanja, ubijanja, izazvivanja krvoproilića, ili možda Amerika svojoj politici da ljudsko obličje i umesto puškom, pretnjom ili pritiskom upotrebi neku humaniju metodu za ostvarenje svojih ciljeva, na radost sveta, ali i u njenu korist.

Ako to ne učini napustiće je čak i potpuni slepci koji su se njenih skuta držali kao pijan plota, kao oni kod nas koje je Amerika plaćala i dovela na vlast 2000. a danas već retvituju sliku američkog senatora Makejna i vođe ID Bagdadija, aludirajući time na javnu tajnu da su neki krugovi Amrike stvorili tog monstruma, samo zato što je neki ograničeni um zaključio da je tako nešto u interesu Amerike.

I Donald Tramp je direktno optužio Hilari Klinton da je užasno lošom politikom postavila temelje ID, ali to ništa ne smeta sitnim beogradskim doušnicima da napadnu DS i Novu stranku da objavljivanjem zapanjujuće slike udaraju ni manje ni više nego na Ameriku. Treba dakle da se pravimo da slika Mekejna i Bagdadija ne postoji i tada bi sve bilo uredu. Ali to je nemoguće i očito je da će na Trampa morati težim kalibrom. Kojim? Nećemo dugo čekati da to saznamo.

A što se tiče promene politike opozicionih stranaka u Srbiji, ona je neminovna, ako žele na izbore. Opozicija ne sme da se zalaže za istu politiku kao SNS jer tada nema šta da traži na izborima, niti čemu da se nada.

SNS je preuzimanjem politike Čedomira Jovanovića prikupila uz sebe svu evroatlansku „pamet“ što je prirodno jer su im gazde iste, a onaj ruralni i nepismeni deo biračkog tela o tome nema nikakvog pojma, pa njega pecaju na golu udicu.

Kao što su od radikala i mrzitelja Amerike i EU SNS-ovci postali vatreni obožavaoci i jednih i drugih, zašto je problem da nekadašnji zaluđenici EU i Amerikom – DS i Živković, promene svoje stavove, bar zbog toga da birači dobiju neki razlog da izađu na izbore, jer ako gotovo sve stranke duvaju u EU i NATO tikvu, u situaciji kad su birači podeljeni bar pola-pola, izbori nemaju nikakvog smisla.

Sudeći po hitrom dejstvu novog američkog ambasadora u Beogradu mi još nećemo biti te sreće da se ambasadori vrate svojim izvornim obavezama, ali ako se Amerika odluči da promeni metode dejstva na građane Srbije, ako promeni politiku i zaključi da je za američke interese daleko bolje i pouzdanije da pridobije narod, da omogući iskazivanje i realizaciju suverene i legitimne volje građana na slobodnim izborima lišenih pretnji, ucena i manipulacija, možda Amerika dobije u Srbima – narodu a ne političarima, iskrenog prijatelja.

A ako nastavi da primenjuje istu formulu dalje, širom sveta, dobiće još više iskrenih prijatelja, što je jedini način da „pobedi“ Rusiju, čemu izgleda teži i Donald Tramp, što se može ostvariti ako ne bude sprečen da postane predsednik Amerike od strane sila koje su tome dosta vične. Na žalost!

Advertisements

One response

  1. […] stranama uvek nalazile reči osude zločinačke klike i njihovih ovdašnjih satrapa. Članak „Amerika na raskršću“, koji je objavljen februara ove godine, možda je najranija čestitka Trampu, […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: