Sapienti sat

Da li je slučajnost ili opomena da se let patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila za Antarktik umalo nije tragično završio kada je pukao prvi zaštitni sloj prednjeg stakla aviona na visini od 9.000 metara, što je moglo da dovede do dekompresije kabine?

Ateisti bi rekli slučaj, običan slučaj. Ljudi koji veruju, međutim, mogu da pomisle da je sve to bila samo ozbiljna opomena da se hiljadugodišnji raskol  – koji je uzrokovao reku krvi i more patnji, ne može prevazići i zatrpati zagrljajem i poljupcima pape i patrijarha moskovskog, tek onako -puj pike, preko noći, bez ikakvog osvrta ne nevine žrtve, bez pokajanja i suza nad njihovim tragičnim sudbinama.

Za Justina Popovića Adam, Juda i papa su tri najdublja pada čoveka. O kakvom jedinstvu se može govoriti između jedne multinacionalne korporacije – sa svim zlom koji ona sobom nosi, i  iskrenog, bogobojažljivog pravoslvnog sveta? I čemu? Neka svako živi za sebe, kako hoće, sa svojim praznicima, obredima, svojim kalendarom, svojim pogledima na svet i na život. Čemu to nasilje ujedinjenja? Ko hoće da se katoliči, široko mu polje. Ali bi da se dodvore gazdama, da ovce povedu sa sobom, jer bez pastve nemaju uticaja i ne mogu da zadobiju dobar položaj i pogodnosti u novoj nomenklaturi i zato propagiraju ekumenizam. Sebe radi, a ne sela radi.

Naredni potezi patrijarha moskovskog će sasvim jasno pokazati da li on veruje da je incident sa pucanjem stakla na avionu bio slučaj ili opomena, da li veruje da je svet nastao iz haosa ili kreacijom božanske sile.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: