Demokratija za naivne

Početak predsedničke kampanje u Americi je protekao u napadnoj kič predstavi namenjenoj širokom auditorijumu sa namerom da demonstrira dobro poznate demokratske vrednsti Zapadnog sveta sirovoj, neobrazovanoj i primitivnoj svetini koja, eto, ima sreću i milost, da na izvorima demokratije i slobode odsanja američki san na daljinu i potom potone u sopstveno ništavilo.

U svrhu uveseljavanja naroda izveden je predizborni skeč sa ciljem da se prikaže da američki san nije samo san, da može da postane stvarnost, što valjda treba da uveri  podanike da čitav život moraju da prožive kao da će jednog dana postati predsednici Amerike, što sasvim sigurno može da pojednostavi kontrolu tiranskih vlasti nad njima.

Tako je i Donaldu Trampu, na samom početku, bila namenjena uloga „mečke Božane“ koju Cigani vode sa vašara na vašar da razvesele narod za male pare i uveličaju cirkus.

Establišment je želeo da prikaže da u Americi svi imaju šansu: i pametni i ludi, i lepi i ružni, ali da će isključivo demokratsko sito da proseje i lude i ružne i da će na kraju ostati samo dve lutke na koncu i to one koje su odavno odredili nelegitimni vladari iz senke koji su na kriminalan način prigrabili vlast i pošto im nije uspeo projekat globalizacije sada guraju svet u haos sa nadom da će sačuvati ono što ne mogu sačuvati – da tiranišu svet svojim nezdravim idejama.

Pošto su doveli prvog crnog predsednika i avansno mu dodelili Nobelovu nagradu za mir, namerili su da sledeći predsednik bude žena, a potom verovatno deklarisani homoseksualac ili možda prvi čovek sa presađenom glavom ili neko ko danas nikome pri čistoj svesti ne bi mogao da padne na pamet.

Jedino nisu računali da su narodu dozlogrdile razne bilaterale, trilaterale, bilderberzi, nelegitimni vladari iz senke, pohlepna čudovišta koja poseduju veće bogatstvo nego svi ostali ljudi zajedno, opskurne političke korektnosti, teror manjina raznih vrsta nad mirnom i nemoćnom većinom, širenje straha, bezakonje, beda.

Kada su to kreatori lažne demokratije razumeli postalo je odveć kasno jer Tramp odlučno grabi ka nominaciji i više ne postoji nijedan demokratski instrument da ga zaustave, da zaustave pobunu građana koji ne pristaju da žive u bedi i strahu, pod terorom manjine koja je uzurpirala sve a hoće još, ne shvatajući da više nema od čega da se uzme, jer je  ostao samo goli život koji, kao takav, više ništa ne vredi niti ikome treba.

I počela je užasna histerija establišmenta isteranog na čistinu. Rusi su odavno objavili da postoji plan da se Tramp ukloni fizički što nije neočekivana ideja u zemlji koja je lišila života toliko mnogo demokratski izabranih predsednika – koji su se usprotivili establišmentu, i raznoraznim interesnim grupama koje tajno, isturajući ispred sebe masku demokratije, za predsednike nominuju blede ljudske kopije da bi što lakše vladali svetom i nastavili otimanje.

Događaju se stvari koje su do skoro bile rezervisane samo za nedemokratije u nedođijama

Kandidat Republikanske stranke za predsedničke izbore u SAD Donald Tramp otkazao je miting u Čikagu nakon što je neslaganje između njegovih pristalica i kritičara preraslo u nasilne sukobe. U incidentu je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi.

Pala je, dakle, krv u Čikagu. Tramp u totalitarnoj demokratiji ne može ni da se obrati svojim pristalicama, kao da su na Balkanu a ne na izvoru i uzoru demokratije, tako da obične uvrede, posle Čikaga, već zvuče benigno:

„Amerika je super, Tramp je odvratan“, „Svi osim Trampa“ i „Tramp voli da mrzi“, bile su poruke koje su mogle da se pročitaju na nebu gde je šest aviona ispisivalo poruke protiv američkog milijardera.Američki mediji su javili da je organizator jedan biznismen iz Alabame.

Tramp je nešto gore čak i od Miloševića:

Pretendent za republikanskog kandindata na predsedničkim izborima u SAD Donald Tramp je „desničarski populista“ čija su politička gledišta pretnja miru i prosperitetu, smatra nemački vicekancelar i ministar ekonomije Zigmar Gabrijel.

I Obama je, demokratski naravno, vrlo siguran da Tramp neće postati presednik. Najdalje su međutim otišle Trampove partijske kolege, 70 istaknutih republikanaca koji su Trampa nazvali „apsolutno nepodesnim za obaveze predsednika zemlje”. Čak su otvoreno zapretili da preduzimati „energične napore” da milijarder ne ostvari pobedu na izborima.

Jeza od demokratije? Nema u to nikakve sumnje, pogotovo ako se imaju na umu „energični napori“ kroz američku istoriju da se uklone izabrani predsednici, a kamoli kandidati za predsednika.

Oglasila se i poznata mirotvorka i veliki znalac spoljne politike Hilari Klinton, verovatni protivkandidat Trampu, ukoliko „energični napori“ ne urode plodom

„Verujem da ću imati šansu da se zaista fokusiram na to koliko bi dolazak Donalda Trampa na mesto predsednika SAD bio opasan za našu poziciju u svetu, za našu bezbednost i mir u svetu“, istakla je Klintonova.

A posebno je za demokratsku odluku građana Amerike bitno što Klintonovu podržavaju lokalni satrapi i lažni lideri koji se međusobno utrkuju u svom sluganstvu

Kandidatkinja za nominaciju Demokratske stranke za predsednika SAD Hilari Klinton je izjavila da je dobila privatne poruke od stranih lidera u kojima izražavaju želju da zvanično podrže njenu kandidaturu, u nadi da će ona poraziti republikanskog rivala Donalda Trampa.

Očito je, dakle, da vladari iz senke koji su svet vodili od globalizacije do haosa nemaju više nikakvo razumno rešenje kojim bi svet mogao iz haosa da se vrati u poredak i prosperitet. Čini se da Tramp može da bude rešenje za stvaranje drugačijeg, pravednijeg i sigurnijeg sveta, tim pre što su vođe iz senke prestrašene, što ne prezaju ni od čega, pa ni od „energičnih napora“ da ga zaustave.

Sve dakle zavisi od toga može li Tramp – ako preživi i bude izabran – na miran način da razvlasti nelegalne i nelegitimne vladare iz senke ili ne. Može li svet da uplovi u mirnu luku ili nastavi putem bez povratka?

Teško je verovati da on može da pobedi one koji porazom gube sve a u svojim rukama imaju oružje da unište planetu i koji se neće predati tako lako. Ali nada postoji jer američko društvo je u svojoj biti stvarno demokratsko, samo je predugo zarobljeno i okovano, ali se budi, opasno se budi, i ne ostaje nam ništa drugo nego da verujemo da će se osloboditi i pokazati izvorno, a ne ovo lažno lice demokratije.

Sa štitom ili na njemu! Nema mu druge. Ni njemu, ni ugnjetenoj većini.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: