Baš im dobro ide

Srbija je najsiromašnija zemlja u Evropi sa najnižim platama među zemljama koje su nastale razbijanjem SFRJ uključujući i Albaniju.

Ogroman broj građana Srbije živi ispod granice bede a ako se dodaju i oni koji su oko te granice, znajući u kakvom je užasno lošem stanju zdravstveni i socijalni sistem, da je na delu galopirajuća bela kuga i epidemija kancera izazvanog zasipanjem osiromašenim uranijumom sasvim je jasno da srpski narod srlja u katastrofu.

Na sve to vlast je reagovala tako što je otela od sirotinje i dala bogatima. Donela je „mere“ koje geometrijskom progresijom proizvode sirotinju i na svakih deset-dvadeset hiljada novih nesrećnika koje presele  ispod granice bede, proizvedu jednog novopečenog bogataša, kopajući na taj način nepremostivu provaliju među stanovnicim Srbije.

Vlast je  jednim sumanutim potezom stotine hiljada penzionera, učitelja, lekara,…, surovo gurnula prema rubu siromaštva.

Nastavnik u školi, početnik, master nauka, prima platu ispod 300 evra čemu se ruga i onaj nesrećni ministar Verbić komentarom da i sa tako malim ulaganjima proizvodimo kvalitetan proizvod, aludirajući na visokoobrazovni kadar koji se lako zapošljava u inostranstvu. Učestvujemo, dakle, u razvoju bogatih zemalja, koje bez ulaganja dobijaju dobre stručnjake na račun srpske sirotinje.

Koliko je pomerena logika srpskih vlasti pokazuje Vučićeva zapanjujuća hvala ovih dana u nemačkoj pokrajini Hesen:

Nismo zemlja gde teče mled i mleko, ali smo puno stvari uradili, sproveli teške reforme u protekle dve godine. Mi smo izuzetak u istočnoj Evropi, jer smo bez ikakvog pritiska sproveli fiskalnu konsolidaciju i smanjili plate i penzije. Mislim da smo obavili odličan posao“, kazao je Vučić.

Da smo normalna zemlja premijer bi se hvalio da je povećao plate i penzije i da je tako načinio dobar posao, a on se hvali time što ih je smanjio i tvrdi još da je to odličan posao, valjda po tome što tim merama još ubedljivije držimo zadnje mesto po platama u Evropi ali i u regionu. Sa Albanijom naravno.

Do čega su dovele te mere otimanja od sirotinje i davanja bogatima najbolje ilustruje grabljenje bogataša oko skupih automobila na Sajmu automobila u Beogradu. Prvo je planulo svih 10 najskupljih vozila, koja koštaju više od 100.000 evra, a zatim se natenane pazarili mali automobili

Milan Vukasović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika automobila i delova, kaže da od 3.000 prodatih vozila, čak 1.400 čine mali automobili „fijat“, „škoda“ i „reno“ sa „dačijom“.
– Na sajmu je najskuplji bio „bentli“, koji košta između 150.000 i 300.000 evra, a po kojoj ceni se takvi automobili prodaju, o tome se ćuti. Svih 10 najskupljih vozila, koja koštaju više od 100.000 evra, prodato je ljudima koji imaju dosta novca i koji su ih kupili i pre sajma, a tu su se samo pojavili – ističe Vukasović.

Sa 3.000 automobila ovogodišnji „BG kar šou 05“ nadmašio je po prodaji prošlogodišnji međunarodni sajam četvorotočkaša za 20 odsto što jasno ukazuje da su mere štednje – otimačina od sirotinje i nemoćnih – od siromašnih napravile još siromašnije a od bogatih još bogatije.

U bedu su oterane nove stotine hiljada samo zato da bi se broj bogatih uvećao za 20%, što ubedljivo pokazuje činjenica da je posle 2008, prošla godina bila prva koja je imala trend rasta od 11 odsto u prodaji automobila u odnosu na 2014. što se poklapa sa početkom primene kobnih „mera“.

Ostaje samo da vlast objavi da smo prvi u regionu po prodaju skupih automobila i visokim trendom rasta njihove prodaje, te da postaje nepodnošljivo neprijatno koliko im dobro ide.

Paradoksalno je naravno to što je sve to omogućeno glasom sirotinje sa primanjima ispod 160 evra koju je vlast, i pored svih poskupljenja, ubedila da ju je zaštitila time što im od ničega nije uzela nešto, da nikad u istoriji nije imala veća primanja pošto su ih uvećali za pedesetak dinara, otimajući odmah 150 dinara za TV taksu što nije objavljeno na velika zvona da bi iluzija najvećih primanja ikad trajala još neko vreme. Do izbora.

Tragedija je što će izglasavanjem iste vlasti sirotinja dati naknadni legitimitet toj otimačini od sirotinje i davanja bogatima i što će nova -stara vlast imati time potpuno odrešene ruke i puno pravo da ovaj put još žešće otme i udari po beslovesnoj sirotinji pod opravdanim izgovorom da je narod razumeo da smo u teškoj situaciji, da je svesno dao glas najavljenim teškim merama, koje će sasvim izvesno nove stotine hiljada gurnuti ispod granice bede da bi se iduće godine prodaja stranih luksuznih vozila uvećala za novih desetak posto. Da bi imali opet čime da se hvalimo.

Neki Amerikanac je rekao da je demokratija dogovor dva vuka i jagnjeta o tome šta će tog dana biti za ručak.

U srpskoj verziji demokratija je dogovor vlasti, tajkuna i sirotinje o tome na koji način da održimo trend fiskalne konsolidacije i spasimo se bankrota.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: