Munjevita policija

Prošao je rok od 48 sati u kome je – po Aleksandru Vučiću, trebao da bude otkriven ubica zlosrećne pevačice iz Borče. Od toga naravno nema ništa i otužni šou ukupne nemoći ide dalje. Rialiti se sa TV ekrana preselio u tabloide čime je kompletna medijskka scena Srbije pretvorena u jednu veliku farmu.

Međutim u Čačku nije tako. „Munjevitom akcijom“ policija je lišila slobode ubicu nesrećnog mladića i time je pokazala da je vrlo efikasna kad joj dvadeset učesnika tuče kaže ime ubice.

Portparolka policije u Čačku, gradu koji ima bogatu istoriju ubistava mladih na tom istom trgu, i baš noževima, nije saopštila kako je moguće da se u tri ujutru, u strogom centru grada tolika grupa mladih ljudi svađa a zatim tuče do smrti, a policije nigde. Zar je moguće da baš niko nije podneo ostavku?

Naravno da policija nije smela da dozvoli takav monstruozan zločin u centru grada i pretpostavljeni su – do vrha, veoma odgovorni, ali zločin je samo posledica beznađa i haosa u kome se nalazimo kao društvo i očigledno je da se preteralo sa građenjem virtuelne, stabilne Srbije koja samo što nije stigla najrazvijenije zemlje Evrope, kojoj se svi dive, a u stvarnosti Srbija je zemlja bez nade i perspektive, zemlja čije bolesno i ostarelo stanovništvo izdržava besposlenu omladinu, zemlja u kojoj je normalno da devetnastogodišnjak ubije vršnjaka u tri ujutru, pod izgovorom tuče oko komada krpe koju zovu klupskom zastavom, trećerazrednih klubova koji, bez ikakve međunarodne vrednosti, postoje isključivo da bi se rivalske kriminalne grupe otimale oko novca građana Srbije i što bolje pozicionirale u očekivanoj pljački koja se zove privatizovanje Zvezde i Partizana.

Aleksandar Vučić je izjavio da je nemoćan da reši privatizaciju Zvezde i Partizana i da će sve ostati kao do sada, što znači da će se novac Telekoma i dalje prelivati u privatne džepove i da će se otimačina oko „zlatog fudbalskog teleta“ nastaviti.

A nesrećna deca koju regrutuju u navijačke klubove – pešadija kriminalnih vrhova, preko kojih ostvaruju  raznorazne ciljeve i dalje će ginuti, gubiti prste i cele šake, biti prebijana, hapšena, huškana jedna na druge, za pljeskavicu i pivo, tabletu, travu, ili šta ko da.

Premijer Srbije tvrdi da ume da vodi Srbiju- srpski brod, između Scile i Haribde, između Zapada i Istoka, da ume da izbegne bure i grebena, sve ume a jedino ne ume ništa oko fudbala, jednog malog podsistema ogromnog sistema koji se zove država. Kaže doslovce da bi onome ko zna da reši problem privatizacije Zvezde i Partizana dao da bude premijer umesto njega.

Ako se umeju potpisati Briselski sporazumi koji su Kosovo doveli skoro do pune nezavisnosti, ako se NATO pakt ume uvesti u Srbiji, ako se umeju oteti plate i penzije, kako je moguće da se ne zna rešiti jedan tako trivijalan problem, jer je sasvim jasno da je nemoguće da je taj problem veći od svih pobrojanih.

Nije veći ali je jači jer su interesi onih koji drže fudbalsku vlast sučeljeni sa ineresima onih koji bi da je preotmu, a to nije sudar jadnih penzionera, učitalja i lekara i bezobzirne vlasti, to je sudar istih, spremnih na sve, sa kojma nema šale.

I, kao što vidimo, strada sirotinja, nesrećna deca, kojoj se umesto života nudi virtuelna stvarnost i konačno umesto i takvog života brutalna smrt. Deca pretvorena u savremeno roblje i udarnu pesnicu beskupuloznih interesnih grupa, u bezvredno ljudsko meso koje krvlju i suzama zaliva beton srpskih gradova i u crno zavija nesrećne porodice.

Srbiji je potrebno poštovanje zakona, da on bude jednak za sve, bez izuzetaka ili mogućnosti da moćni presuđuju sami sebi.

To je teško postići u jedoj tako poraženoj zemlji kao što je Srbija i što dublje tonemo svakim novim izborima taj cilj će biti sve nedostižniji i ostvariv sa sve većim žrtvama.

Ipak, poučeni teškom i tragičnom srpskom istorijom moramo da se nadamo da će narodni um i iz ovog bezizlaza naći izlaz, da je i dalje na snazi Pašićeva aksioma da nam spasa nema ali da propasti nećemo.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: