CESID bira a ne Mira

Republička izborna komisija(RIK) po pravilu bi trebala da bude vrhovni komadant parade u danu izbora i izbornoj noći. To je, u tom momentu, najvažnija državna institucija jer se na izborima odlučuje o tome kako će ova zemlja i ovaj narod živeti sledeće četriri godine. Njen zadatak je da utvrdi izbornu volju građana i objavi rezultate, prethodno sve  učinivši da se svaki glas pribroji listi kojoj je dat.

Srbija je međutim naopaka zemlja i, osim toga što je ovo već drugi put da se mandat skraćuje bez ikakvog razumnog razloga na dve godine, umesto da RIK – jedina nadležna institucija za to, informiše javnost o rezultatima procesa prebrojavanja glasova, glavnu reč je prepustio preletaču Bujoševiću sa RTS i privatnoj firmi CESID – lažnom centru za lažne slobodne izbore i lažnu demokratiju, poznatom još iz vremena krađe glasova na crnogorskom referendumu, da neveštim izvođenjem lepe pesme Tome Zdravkovića „Dotako sam dno života“ sprovede u život nečiju opasnu ideju obmane građana i manipulacije njihovim glasovima.

Znaju dobro stručnjaci iz CESIDA kako se formira uzorak koji prikazuje tendenciju kretanja izbornih rezultata, a pravdanja da su, eto, sabiranjem glasova sa malih biračkih mesta nehotice izgradili jednu opasnu severnokorejsku konstrukciju ne mogu više da prođu ni u dečijem vrtiću. Sreća je naravno da se nisu setili da počnu brojanje glasova od onog sela kraj Kuršumlije gde je Vučićeva lista dobila 100% glasova. Kakav bi to tek bio šok za svet a kamoli za Srbiju.

Zašto im je trebala pesnica u lice građana u vidu izmišljotine da lista „Srbija pobeđuje“ pobeđuje na izborima klasičnim nokautom sa preko 56% glasova?

Zato što je faktor teškog šoka uvek parališući. I siledžije ne biju izokola, nego puf – pesnicom pravo u lice, i posle toga svaki šamar liči na milovanje.

Posle 56% lako je prihvatiti i rezultat od 54% i od 52%. CESID je slagao u startu za velikih 8% i tu nema izvinjenja i nehata. To je namera da se ljudi parališu, predaju, možda u strahu potpišu svašta na izborniom mestima, da na vreme prelete kod pobednika koji je svojim konkurentima pobrisao patos. A šta bi tek sa njima beznačajnima mogao da uradi?

Naravno da su faktori koji odlučuju o našoj stvarnosti shvatili da je sve to otišlo predaleko i sada se stvar odvija iza zavese jer nikakvo preterivanje nije dobro, niti vodi dobrom, a kamoli tako bezočno manipulisanje glasovima građana.

Dobro je što će izbori najverovatnije, nažalost, biti rešeni dogovorom da sve stranke oko cenzusa uđu u Skupštinu, ali bi bilo preko potrebno da se istraže razlozi koji su naveli CESID i RTS da se upuste u tu opasnu avanturu.

Odlično plaćeni članovi RIK bi trebali da podnesu ostavke kao i onaj nesrećni Bujošević a interesnoj privatnoj grupi CESID bi trebalo zabraniti bilo kakvo javno delovanje i konačno ih skinuti sa grbače naroda.

Što se Mekalistera i Hana tiče uputno bi bilo da, kad su već došli, posavetuju svoje štićenike i ukažu im da to što su pokušali nije demokratija niti su to evropske vrednosti, jer ovaj narod nije od juče i ako mu dosta treba da dođe pameti to uopšte ne znači da je glup već samo da je lakoveran u svojoj dečijoj naivnosti i prostodušnosti a tu činjenicu ne treba zloupotrebljavati jer se nikada ne zna kada će se prenuti.

Pošto svako zlo ima svoje dobro, pošto ništa nije crno bez imalo belog i ovaj skandal iz izborne noći je izgleda doprineo da se neke stvari ogole i da ih vide in flagrante delicto čak i oni koji su i pored očiju slepi.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: