Kuku – lele

Do skoro, na sav glas su trubeli o poglavljima koja će EU da otvori na njihovom putu bez alternative. Naravano ta priča je delotvorna za uši naivnog stanovništva, koje još misli da EU označava zemlju dembeliju, koja samo njih čeka da se nauživaju kao bubreg u loju.

Ta hipnotička priča „o samo što nismo ušli u EU“ a dok čekate čalabrcnite malo poglavlja sa roštilja, pršti ovih dana, zbog niza događaja, kao beskrajni slap koji se sa zaglušujućim hukom survava u bezdanu provaliju naših lažnih nada.

Ta mehur od sapunice priča o EU i poglavljima je vrlo blagotvorna i za ovdašnje političare jer nemaju potrebe ništa konkretno da urade, dovoljno je samo nepismenom i siromašnom narodu svakog dana puniti uši pričom o EU, pretpristupnim fondovima, evropskim vrednostima ili čega se već sete tog momenta. Svakog minuta, svakog dana, svake nedelje, svakog meseca, godinama, bez milosti i sekunde odmora.

Đavo je međutim odneo šalu. Danas je kraj juna. EU je otvorila poglavlja sa Crnom Gorom i Turskom, i na stranu to što EU nije ono što je bila do BREGZITA, što ni sama ne zna šta će, kuda će, kako će i dokle će, ali ni takva, ni naši silni nemački prijatelji, ni naše podrepašenje Nemcima, ništa ne vredi, šutnuli su srpske pregovarače, brutalno i bez milosti.

I sad počinje kuknjava:

Šokiran sam odlukom EU da ne otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa Srbijom, a da otvore nova poglavlja sa Turskom i Crnom Gorom, kaže Ivica Dačić.

„Takva odluka je sramna, neshvatljiva i ponižavajuća za Srbiju, ona je rezultat političke namere da se zaustavi ili uspori evropski put Srbije. Ona je otvoreni politički pritisak na Srbiju da odustane od svoje jasne politike zaštite državnih interesa“, navodi Dačić.

Srbija je ispunila sve što se od nje tražilo u procesu pregovaranja sa EU.

Da je Dačić pratio samo ovaj skromni blog naučio bi da ih Evropa zavitlava kao malu decu, da od EU nema ništa, i čak i da imaju ozbiljnu nameru da nas ikad prime, to bi bilo neizvodljivo, jer kad mi stignemo, tamo više nikoga neće biti, osim lude Srbije pred vratima ničega.

Sam Vučić je pre neki dan rekao da je svestan da je narod protiv ulaska u EU ali da on, a vidimo i Dačić, bez obzira ne engleski referendum, nastavljaju tim bezalternativnim putem, pa kud puklo da puklo. A pući će, sasvim sigurno.

Stoga Dačić mora da shvati da odluka o neotvaranju poglavlja nije sramna, neshvatljiva i ponižavajuća za Srbiju, već za njih nekoliko koji se ne obaziru na to što njihova nerazumna politika bezupitnog puta EU nema nikakav legitimitet, jer oni u svojoj sili idu u EU bez obzira na sve, uz poruku da narod pitanje izjašnjavanja o tome može da okači mačku na rep, ili na neko drugo, pogodnije mesto.

Ko ima živaca može da pročita još sijaset Dačićevih žalopojki na EU, koje ozbiljan političar, svestan okolnosti i situacije nikada ne bi izrekao, koje može da izrekne samo onaj opsednut svojom vizijom neke ideje, koga stvarnost brutalnim udarcem u bradu, bez milosti privodi razumu.

A sanjar i maštar može da sanja i mašta sam za sebe ali da narod strada zbog njihovih snoviđenja, zaljubljenosti i razočarenja u politici i životu ne biva. Ako biva, ne da nije dobro, bolesno je.

Treći je mesec kako nisu u stanju da formiraju vladu. EU je tresnula takvu šamarčinu da su se bar privremeno osvestili, što vidimo po Dačiću, ali, nažalost, Srbija ne da nema nema vladu, ona niti je imala, od dolaska DOSovske bande, niti danas ima ikakvu konzistentnu, smislenu i legitimnu politiku. Srbija nema premijera, koga bi ograničavali bilo kakvi ministri, ali ima mandatara koga ne ograničava niko. Srbija ima situaciju idealnu za jednog čoveka ali pogubnu za društvo u celini.

Očigledno je da svakim novim danom tonemo sve dublje i da je potrebno hitno promeniti izborni sistem. Umesto pogubnog proporcionalnog, uvesti većinski izborni sistem i sprovesti izbore na ime i prezime, na svim nivoima i političku scenu Srbije očistiti do totalne neprepoznatljivosti.

Ovako, sa političarima koje juče šokira Duraković, danas EU, sutra možda predsednik neke mesne zajednice na Kosovu, ne ide. Odnosno ide, izgleda da sve, nezaustavljivo, ide u materinu.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: