Lekcija iz Austrije

Odlukom Ustavnog suda ponavljaju se predsednički izbori u Austriji. Obrazlažući odluku suda,  predsednik te najviše sudske instance Gerhart Holcinger je istakao da su izbori osnova demokratije i najvažniji zadatak Ustavnog suda je da tu osnovu održi funkcionalnom. „

„Odluka koju smo doneli ne pravi nikog pobednikom ili gubitnikom, već treba da posluži da se ojača poverenje u našu pravnu državu i demokratiju““, obrazložio je on.

Ako pogledamo ovdašnju situaciji u kojoj se naš Ustavni sud proglašava nenadležnim po najvažnijim pitanjima za ovu zemlju i ovaj narod: Briselske pregovore, neregularnosti na izborima, smanjenje penzija, …, ostaje nam samo da zažalimo što ova zemlja nema pravnike, bar, približne moralne i intelektualne snage onima u Austriji, i što Srbija po pravnoj uređenosti, podeli vlasti, poštovanju zakona i nezavisnosti sudstva, ni najmanje ne liči na nju.

Da bi Srbija postala uzor demokratske države najbolji đaci bi morali da upisuju prava. a najkvalitetniji i najmoralniji od njih, po završetku studija i hodom od nižih sudova ka višim, strogom selekcijom, postajali bi sudije Ustavnog suda i svako u ovoj zemlji, za sve što radi, znao bi da će mu svako delo ili nedelo izmeriti neko drugi: stručan, moralan i nepristrasan, garant prava,  demokratije i slobode,  na nepotkupljivim terazijama pravde koje jednako mere kralja i prosjaka.

Da je Ustavni sud samostalan i nezavisan, da ga vode stručne, ljudske i moralne gromade ove zemlje, da uživa poštovanje i poverenje, nikome, osim sudijama takvog suda, ne bi moglo da padne ni na kraj pameti da sam sudi i presuđuje, da bude i tužilac i sudija, i sud i nesud.

I dok se u ovoj nesrećnoj zemlji ne uspostavi takav sud i takvo pravosuđe, nikakvog dobra neće biti. A pošto se takve insitucije i njihov ugled stvaraju i bruse vekovima, teško da se nešto tako – nalik austrijskom sudu, ovde može uspostaviti, i svaka drugačija priča samo označava nerazumevanje da se to pitanje ne može lako rešiti.

Samo izbori po većinskom izbornom sistemu i izbor nosilaca funkcija na svim nivoima vlasti isključivo na osnovu struke, znanja i morala, mogu da nagoveste da se nešto dobro i u Srbiji može desiti.

Istrajavanjem domaćih partijskih klika i njihovim domaćih i stranih dobrotvora na proporcionalnom izbornom sistemu samo reprodukuje postojeće loše stanje na još gore.

Većinski izborni sistem, za razliku od proporcionalnog, favotizuje stručne, časne, moralne i ugledne ljude, i sasvim je stoga jasno zašto nečasni, nemoralni i nestručni partijski jurišnici i njihove strane i domaće gazde od večinskog izbornog sistema beže kao đavo od krsta.

Znaju da bi, preko noći, bili počišćeni sa društvene i političke scene, da bi postali niko i ništa, što su i bili pre nego su se dokopali partijskih lista i fotelja, a strani i domaći mešetari bi znatno teže ostvarivali svoje namere, jer poslanici više ne bi predstavljali automate za tipkanje tastera za glasanje, a da uopšte nemaju pojma o čemu se radi, jer bi odgovarali lično, svojim imenom i prezimenom, autoritetom, porodicom, garantovali bi čitavim svojim životom, svojim precima i potomcima, da neće biti ni nalik ovim bezličnim partijskim poslušnicima kojima je samo cilj da ne talasaju i prožive kao carevi u ovoj siromašnoj i, po svim pitanjima, devastiranoj zemlji.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: