Nerazumevanje suštine demokratije

Ako se složimo da je demokratija najbolji od svih najgorih sistema vladavine, napravili smo prvi korak ka tome da je ne idealizujemo i prihvatimo kao nužno zlo, a sve u cilju da očuvamo i mentalno i fizičko zdravlje koje u suprotnom zaista može biti ozbiljno narušeno.

Nerviranje oko politike jednako je nerviranju čoveka koji sedi na obali mora i štapom šiba talase nikako ne razumevajući zašto se oni na to uopšte ne obaziru već i dalje nadiru, besno se razbijajući o kamenu obalu.

Postoje stranke, lideri i birači, čobani i ovce, a svaki čoban ima samo jedan cilj: Da sačuva svoje stado i ako bude prilike da ga uveća.

U tom smislu sasvim je nevažno šta lideri stranaka konkretno mogu da urade na dobrobit naroda i države nego je samo bitno kojim potezima mogu da održe svoje biračko telo na okupu. Sve drugo je za savremene političare apsolutno nebitno.

Da li ti potezi vode razaranju države, zaduživanju, siromaštvu, ratu ili miru sasvim je svejedno sve dok se gomila hrani verbalnim maturbacijama svojih idola, dok ih glasa i slepo im veruje, jer demokratija isključivo deluje po principu: Ja tebi što masniju priču a ti meni glas, čime je celokupan odnos lider – građanin potpuno završen.

Potom se dva tri lidera sakupe, formiraju vladu kojoj je jedini cilj da vuče poteze u potpunom skladu sa očekivanjima svojih glasača, a sve u samo jednom cilju, da dobiju sledeće izbore, i to je jedno jedino pravilo demokratije. Prosto, da prostije ne može biti.

U tom smislu uopšte nisu u pravu oni koji se čude Vučićevom rečniku, jer njegove reči i govor tela nisu upućeni njima već isključivo onima koji su time oduševljeni, za koje on veruje da su ono tvrdo jezgro biračkog tela koje mu donosi sigurne glasove, koje je siromašno ali je nahranjeno smanjenjem tuđih plata, jer im nije bitno da oni postanu bogatiji već samo da i drugi osiromaše kao i oni.

Otuda, ne bi trebalo da ima ikakvih primedaba na način na koji se političari obraćaju građanima, jer se svaki od njih obraća samo svome stadu a ostali mogu da isključe TV, bace novine, prošetaju ili nađu neki drugi način da izbegnu apsolutno nepotrebnu sekiraciju, pošto sve do momenta dok stado ne dođe sebi i ne počne da se razilazi, nikakve promene ne može da bude jer, ako ćemo pošteno, zašto bi neko menjao politiku i način ophođenja ako oni rezultiraju dobijanjem izbora, što je jedini cilj političara u farsičnoj Zapadnoj liberalnoj demokratiji.

Prema tome bez nerviranja kad se u novinama koje čita premijerovo glasačko telo vidi naslov:

ČITAJTE U KURIRU VUČIĆ EKSKLUZIVNO: Opančar je mene zeznuo a ne Bajdena.

jer nije upućeno vama.

Dačić svome stadu peva, upućuje poruke oko dizanja spomenika Miloševiću a niti mu je bio na sahrani, niti mu je obišao grob i koliko do juče ga se javno odricao.

Krkobabić je svoje stado zaplašio da ako ne bude izabran Vučić da zaborave na penzije. Ljajić će opet nešto da smisli, a Velimir Ilić više ne može čak ni to. Politička olupina.

Čedomir se takođe razbesneo oko Miloševića, Vuk je gotovo poludeo, ako čovek uopšte može više puta to da uradi.

Sve su to, dakle, samo bedne kulise za jednu pogodnu priču koja, ako uspe da nađe žrtve, omogućava potom dobar život liderima, partijskim klikama, kumovima, rodbini, prijateljima, a sada vidimo i elitnim prostitutkama.

I nema tu ni laži ni prevare. Narod je glasao i jedne i druge i oni se na to pozivaju. S pravom, naravno, jer demokratija tako jednostavno i prosto funkcioniše. Na Balkanu naročito.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: