Kockarnica

Mnogo toga se može prigovoriti građanima Srbije, jedino što ne može je da su lenji i neradni i da čekaju da im sve padne sa neba.

Tri puta se samo Nemačka bestijalno obrušavala i rušila srpsku državu, Anglosaksonci dva puta, i svaki put su se građani Srbije dizali iz pepela i ruševina, i kao mravi, kad im poruše mravinjak, vredno, na ruševinama, gradili bolju i snažniju državu, da bi idioti opet imali šta da ruše kad im dolarsko ludilo udari u glavu i uzme pamet.

Genocidne sankcije koje je dušmanski zaveo SB UN, temeljene na prevari  austrijskog diplomate, predsedavajućeg tom telu, da se vojska SRJ nije povukla iz BiH, što su znale i Rusija i Kina, mogao je da izdrži samo srpski narod, jer je snalažljiv, vredan, radan i izdržljiv, i što ništa nije čekao da mu padne sa neba, osim 1999., kada je bombardovan, bez ikakve pravne osnove, dakle kriminalno i krvnički, kada je sa neba mogao da očekuje samo bombe i rakete.

Srbija je vredno radila i čak pod bombama, narod je preživeo samo zato što je bio hrabar, vredan i radan, i pri tome NATO pakt čak nije vojnički uspeo da pobedi Srbiju, a to što je uspeo prevarom, prihvatanjem Rezolucije 1244 da bi ušao na Kosovo, a potom je bacio pod noge, ne govori o nama nego o njima.

NATO pakt nikako ne može da shvati da preumljenje jednog naroda, pogotovo srpskog, nije tako prosta i jednostavna stvar. Nedovršeni poslovi Zapada na Balkanu se ne odnose se samo na Srbiju, već, očigledno, i na Crnu Goru i RS, na sve krajeve u kojima žive Srbi, i ono što nije postignuto fizičkim istrebljenjem – genocidom (sankcijama ili bombardovanjem), ubrzano se pokušava nasilnim kulturno – identitetskim preumljenjem naroda, po unapred zadatoj matrici, što bi se moglo kvalifikovati kao etnocid.

Umesto da se smanje poreske stope, i proširi broj obaveznika, i na taj način se stimuliše plaćanje poreza, da bude isplativije od neplaćanja, vlast namerava da organizuje nagradnu igru kao meru protiv sive ekonomije. Spreman je bogat nagradni fond. Bonusi će se davati i lokalnim samoupravama gde se najviše izdaju isečci.

Planira se dakle da se, pored igara državne lutrije i same državne lutrije, uvede nova nagradna igra u kojoj bi građani bili nagrađivani tako što bi umesto loza predavali fiskalne račune“, a sve zbog toga što je

Potrebno da mnogo toga promenimo, između ostalog i naše navike i mentalitet kako se ne bi ponovila situacija iz Niša (gde se gradonačelnik izvinjavao zbog zatvaranja lokala zbog neizdavanja fiskalnih računa). Organizovaćemo lutriju i tombolu za fiskalne račune, pa će neko ko ima isečak moći da zaradi“, rekao je premijer.

Nevolja je u tome što narod zaista može da se preumi, jer će se iskušavanje sreće pospešivati i voditi da državnog nivoa – ministarstva finansija, koje će se, umesto bavljenja svojim poslom, baviti poslom državne lutrije Srbije, ali može i da se navuče na kocku, koja je u ovim oskudnim i tragičnim vremenima postala izgleda jedina lažna nada da se na taj način bilo šta može rešiti, izuzev, naravno,  za jednog od sedam milona koji može da dobije stan, ako ima ogromnu sreću, ili bar nekoga ko će da je pogura.

Teško je poverovati da će se građani Srbije navući na ovu lutriju. Ne voli naš narod da rešava probleme onih koji bi to, po prirodi posla, trebali da urade za velike plate i privilegije koje imaju. A i jednostavnije je, i poštenije, odigrati loto i čekati stotine hiljada evra.

Naravno i tu je Srbija izuzetak. Jedna je od retkih zemalja koja nema sreće čak ni sa državnom lutrijom, u smislu da donese neku korist društvu. A ako se zna da postoji 15.300.000 loto kombinacija i da se prosečno popuni najviše oko 300.000 različitih kombinacija, što će reći da se godišnje očekuju jedna, najviše dve sedmice, nije ni čudo što i u tu lutriju malo ko veruje, sobzirom da se svakih nekoliko nedelja izvuče dobitna kombinacija i ode nepoznatom dobitniku.

Ova najavljena nova igra, sve sa tombolom, ostaće samo igra, a ozbiljna država ne sme problem sive ekonomije da rešava uvlačenjem naroda u kocku i pretvaranjem čitave države u balkanski Las Vegas. Ima mnogo boljih primera u svetu kako se rešava naplata poreza od primera Slovačke, koja u malo čemu ikome može da bude uzor.

To je inače država koja nije priznala Kosovo, čiji je ministar inostranih poslova nejžešći promoter nezavisnosti, i koja sa ostalim državama EU vredno radi na tome da Srbija sama prizna Kosovo, da bi to potom učinila i ona, jer joj Mađari dišu za vratom.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: