Uzdizanje ili krah Amerike

Izbori u Americi nisu bili ni fer ni pošteni. Skoro čitava medijska scena, holivudske zvezde, političari, univerziteti, ankete javnog mnjenja, satanizacija, ismevanje Donalda Trampa, sve je to bilo u funkciji pobede Hilari Klinton, lutke na koncu jedne krvožedne klike koja je opustošila i porobila, i svet, i Ameriku.

I pored svega, ona Amerika za koju smo smatrali da je toliko zombirana, da se više neikad neće vratiti u život, trgla se i zbacila tu kliku razbojnika, pljačkaša, ubica, perverznjaka, bankstera, medijskih kriminalaca,…

Da je Amerika ono za šta se lažno u svetu izdaje, kandidat na čiju pobedu se, po zakonu i broju elektora, nema prigovora, dobija vlast. Nažalost, u Americi, koja se prikazivala simbolom demokratije, dešava se antidemokratsko čudo: Ni manje ni više protestuje se protiv rezulatat izbora, protestuje se što je, u navodno pravnoj i demokratskoj državi, neko pobedio po zakonu. Kad prestane vladavina zakona i običaja, počinju ulični nemiri i ako neko na suprotnoj strani ne bude imao snage da to zaustavi, Americi preti krvavi građanski rat, koji će je razoriti, i svet stvarno gurnuti u niz manjih ili većih ratova, dok neko ne odluči da sve to prekrati pretvaranjem Zemlje u jednu ogromnu pepeljaru, sobzirom na oružje kojim se raspolaže.

OBAMA PODRŽAO PROTEST PROTIV TRAMPA: To je pravo građana, samo bez nasilja.

Naravno da nije pravo građana da protestvuju zbog rezultata izbora. Oni su takvi kakvi su. Pravila su takva kakva su. Građani imaju pravo da protestvuju protiv nekih mera vlasti za koje smatraju da su pogrešne, ali unapred protestvovati protiv čoveka koji uopšte nema vlast, i to samo zbog njegovih izjava tokom kampanje, isto je ružno kao i Nobelova nagrada za mir, koja je avansno dodeljena Obami sa obrazloženjem da će on doneti mir, a doneo je haos u celom svetu. Svestan je valjda šta radi, ali ako toga ne postane svestan posle nasilja sa pucnjavom, stvar se lako može oteti kontroli.

Šta je je to Tramp pričao u kampanji: Hoće da izgradi zid prema Meksiku koji su najavili i(li) gradili njegovi prethodnici. Rasista je, mrzi žene, muslimane i homoseksualce. On ih samo mrzi, ako je i to tačno, ali su njegovi prethodnici ubijali i crne, i bele, i  žute, i crvene, i žene, i dece, i homoseksualce, širom sveta, pa američka omladina nije demonstrirala, čak žale što nije izabrana Klintonova, žale za novim ratovima, novim ubijanjima, samo bi bilo dobro da se otvore regrutni centri, i neka se ta američka mladost, ako već želi krv, prijavi, regrutuje, i pošalje na ratišta, a ne da traže rat, a da tamo ginu neki drugi. Kako je moguće da nisu za onoga koji je za mir, nego žale za onima koji su prolivali krv. Tuđu doduše, ali uskoro i to može da se izmeni.

Očigledno je da Tramp želi jednu sasvim drugačiju Ameriku, koja će stvari da rešava dijalogom, licem u lice, koja će da se obnovi moralno i materijalno, koja neće da ubija širom sveta i izdražava gomile ladoleža po drugim zemljama kojima odgovara kriza, napetost i rat.

Nažalost to će bez posla da ostavi armiju parazita, tako da histerija koja je kod njih zavladala postaje nešto shvatljivija.

Bivši šef NATO-a Anders Fog Rasmusen, vlasnik konsultantske firme Rasmusen Global – za plašenje Rusijom u cilju dobre zarade, poručio je danas novoizabranom američkom predsedniku Donaldu Trampu

da već u prvih 100 dana svog mandata mora delovati protiv „ruske agresije“, ili će doživeti „početak kraja“ NATO-a.

Rasmusen je dakle objasnio otkuda lažne priče da će Rusija, sa 180 miliona stanovnika, kopneno da pregazi Evropu sa više od pola milijarde ljudi, da će da napadne letonije, estonije i litvanije i ostale evropske parije: Samo zato, dakle, da opstane NATO pakt, samo zato se izmišljaju pretnje i svet zaluđuje nuklearnim ratom. A ako NATO opstane, opstaće i njihov dobar život, biće puni novca, a gde je novac tu su i svi poroci koje on sobom nosi. A radi se o milionoma zainteresovanih da se laži i strah šire, da se njihova dobar život produži što je moguće duže.

Koliko su izgubili kompas i svaku meru najbolje pokazuje zapanjujuće vređanje Donalda Trampa od strane Junkera, koje sutra neće moći da pravda neumernom konzumacijom alkohola.

Izbor Donalda Trampa za američkog predsednika rizikuje da poremeti odnose SAD i Evrope, upozorio je danas predsednik Evropske Komisije EU Žan-Klod Junker.

Ajde ovo, i đene, đene, ali reči kojima je omalovažio Trampa, ni seljaci u Murtenici ne bi jedan drugom izrekli na izboru za Savet mesne zajednice.

Biće potrebno da naučimo novoizabranog predsednika šta je Evropa i kako ona funkcioniše“, rekao je Junker na jednom predavanju studentim u Luksemburgu, prenosi Bi-Bi-Si.

„Amerikanci generalno ne mare za Evropu i, što se tiče gospodina Trampa, ako sam dobro razumeo, on misli da je Belgija selo negde na našem kontinentu…

 Donald Tramp je dakle, neobrazovan i glup, što mu je poručila i ministarka odbrane Nemačke, i oni će pokušati nečemu da ga nauče, što je, po njima, izgleda uzaludan posao: Tramp je za njih „june koje niti zna samo niti se da povesti“, kako bi to sramotno viđenje Trampa, jednostavnim rečima, opisao naš narod.

Pored toga što je glup i ograničen, Donald Tramp će izgleda morati da puzi na kolenima pred evropskim  birokratama, da ih umilostivi, po njihovom naivnom uverenju, jer oni još ne shvataju da svet koji su oni znali više ne postoji, da će se NATO rasformirati ili transformisati, da će EU, kao tvorevina CIA, liberalnih i intervencionističkih krugova Amerike, morati da se raspadne, što Junker ne može da shvati, jer ne razume da nije predsednik Evrope, da nije sila, ne razume da je EU formirana samo zato da bi se zaglibili ovde gde smo danas, da se onemogući stvaranje Evrope od Atlantika do Urala, koja bi zaista bila svetska sila, a ane ovo ruglo od EU parazita, čije se carstvo laži, snova i nemoći ruši pred razrogačenim očima.

I u Srbiji, marionete, plaćenici i poslušnici su totalno poludeli, što im nije zameriti, jer osim prodaje, izdaje i pljuvanja po Srbima, nemaju nikakv drugi zanat, niti šta korisno umeju da rade, a treba živeti, što više neće moći kako su navikli.

Pošto ne mogu ništa drugo, ismevaju narod za „trampovanje„, što im valjda liči na srbovanje, jednako pljuju i jedno i drugo. Čude se što smo za Trampa, kao ne razumeju da je on jedina nada za ovaj svet na putu nestanka, pa i da nije, ne očekujemo ni Kosovo, ni da sjašu Srbe, radujemo se što su zločinci izgubili, imamo moralno pravo da se radujemo što odlaze ubice iz koristoljublja, pa neka bude i gore, samo da ne gledamo ni njih ni njihove sluge po balkanskim vukojebinama. Ako još Tramp upristoji američke ambasadore, da ne izazivaju odijum prema Americi, pa je već dosta.

I džaba je što nas Ljiljana Smajlovič ubeđuje da Tramp i ne zna gde je Srbija što, kao i Junker, smatra da je ispod intelektualnog i obrazovnog nivoa ponavljača u osnovnoj školi. Uzalud nas kori Ratko Dmitrović rečima

Donald Tramp još nije ni ušao u Ovalni kabinet, a Srbi već znaju da će im vratiti Kosovo i pripojiti Republiku Srpsku. Ništa mi nismo naučili.

I za njega je Tramp dete koje je dobilo igračku ali ne zna šta će sa njom. Ima obraza da kaže za čoveka

U ovom času niko ne zna šta sa Donaldom Trampom kao predsednikom Amerike čeka Ameriku i svet. Plašim se da to ne zna ni sam Tramp.

A da samo prelista naslove u novinama koje vodi, pročitao bi Trampove reči razuma

Ukoliko napadnemo Asada sukobićemo se sa Rusijom

Shvatio bi da Tramp zna šta hoće i da vašingtonska klika, možda, u izazivanju sukoba sa Rusijom vidi jedinu šansu da ostane na vlasti, pošto demonstracijama ne može da učini ništa, o čemo bolje da ne razmišljamo. Zar Trampov glas razuma i saradnje zaista ne može da dopre do usijanih glava koje ne razumeju da je u toku mrtva trka između onih koji su izgubili vlast i Trampa, koja će u narednim danima dati odgovor na pitanje da li će se svet postati jedna odvratna prljava pepeljara ili ostati mesto pogodno za život. Bolje,čak, nego do sada.

Ulog je dakle veliki. Poražena strana hoće svet da uvuče u nuklearnu katastrofu, a Trampa optužuje da ne brine o klimatskim promenama. Licemerje kakvo nije viđeno, ali to je sve samo pokušaj da ga osujete na mirniji način. Ukoliko zbačena vašingtonska klika ne uspe u nameri da zarati sa Rusijom, što ovih dana panično pokušava,  svet očekuje period prosperiteta, saradnje, ekonomije, iskrenosti, veće ljudskosti. U suprotnom, niko, nikakav bog nam ne može pomoći.

Advertisements

2 responses

  1. Није победа Доналда Трампа на прохујалим председничким изборима у Америци никакво, тобожње, изненађење, како нам се то жели представити. Ни случајно. Демократска друштва, каквим Америка слови, строго су контролисани системи, утолико више, уколико је демократија декларативно заступљенија. Елем, велики је то пројекат, мотивисан прагматичном, у последњим деценијама, сасвим извесно, ретком, сувислом и рационалном одлуком америчких невидљивих структура. У часу стрмоглавог урушавања највећег броја спољнополитичких пројеката америчке администрације и продубљеног неповерења америчког народа у опрваданост и целисходност политике заштите америчких националних интереса далеко од националних граница, у часу када би свако даље експанзионистичко пенетрирање могло изазвати озбиљне реакције већ усплахиреног и подељеног унутрашњег мнења, најбезболније и најмање делегитимишуће признање краха империјалних амбиција, било је промовисање председничког кандидата са другачијим погледом на улогу САД у савременој епохи, примереној њеној актуелној геополитичкој снази. Дакле, отворено суочавање са слабљењем властитих позиција и капитулација пред нарастајућом поларизацијом моћи у свету, елегантно су персонификовани афирмацијом предесдничког кандидата који је пројектован као једино (привремено) преостало излазно решење из интернационалног глиба у који је држава запала. Јер, замислите само да је одлазећа администрација морала обзнанити домаћој публици своју немоћ на фронтовима које је отворила диљем планете, а следећа, са истих фронтова морала кренути натраг у домовину, пре него је отуд прогнају побуђени светови. Овако међутим, повлачење из нагомиланих недаћа кроз прокламована начела новоизабраног председника, представља напобитну вољу народа, и томе се не може ништа замерити. Демокртаски, зар не?

  2. https://twitter.com/javor_ivanjica

    Praćenje Trampa sam započeo 13.02. 2016. člankom Amerika na raskršću. https://moravickikraj.wordpress.com/2016/02/13/amerika-na-raskrscu/
    Nisam bio pametan da idem na Klintonov performans, ali ako imate vremena, i pogledate, ima bar desetak tekstova na tu temu. Za mene Trampova pobeda nije bila iznenadjenje, i naravno, pobedila je sila koja stoji iza njega, jer suludi projekat neoliberala vodio je pravo u katastrofu, pa je ovo sada naš život u nadoknadi izgubljenog vremena, koje ne može biti gore od prethodnog, a to je već dobra vest, a „možda tako, vremenom, i Amerika dođe u situaciju da bude uzor, da joj ljudi veruju, da mogu da je vole, ili bar da je ne mrze“. „Carstvo laži“ https://moravickikraj.wordpress.com/2017/01/10/carstvo-lazi/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: