Nema para, nema para

Kad prosveta, zdtavstvo, vojska, zatraže vraćanje otetih plata i njihovo povećanje da se bar prati inflacija, nadležni horski zakrešte: Nema para, nema para. A ima za Srebrenicu, šiptarsko-američki autoput Drać-Niš-Crno more, za Klintona, za apanaže po upravnim odborima, za propalu Zvezdu i Partizan, za hiljade neradnika koji se bave našim ulaskom nigde – u EU, za bahaćenja po EPS, Elektromrežama, agencijama, zavodima, za sve ima osim za ono za šta i za koga treba: Za državu i građane.

Na žalost promotera, marketnig ekonomskih Potemkinovih sela rasutih Srbijom postaje nemoćan pred narastajućom bedom, a kad vojnici dotaknu dno i gladni izađu na ulicu, a pravimo se sila šaljući ih na NATO vežbe o trošku sirotinje, neke lampice bi morale da se upale i shvate da će dalje teško ići praznim pričama, otimanjem plata i penzija, rastom svih cena i dažbina, da se ne može jednostavnim raspuštanjem vlade ići na nove izbore i praviti se da ta potpuno stara vlada, na vlasti pune četiri godine, tek ulazi u prvih sto dana.

Za vreme ratova devedesetih Generalštab je bio prepun visokih oficira koji su pobegli sa ratišta, tako da su ratne jedinice često vodili rezervisti – seljaci i radnici. Umesto da se tim oficirima, koji su se pravili da nešto rade po kancelarijama, oduzele plate i penzije, stanovi i druge privilegije, danas, kao i uvek, eskaliraju problemi socijalne prirode sa običnim borcima i vojnicima koji su izneli rat na svojim plećima, i dalje na njima nose sve te silne kukavice – mastiljare koje žive u nezasluženom luksuszu.

U Beogradu, pred ministarstvom odbrane protestvuje gladna vojska, ponižena po svim merilima, ima tretman gori od seoskih slugu. Ali umeju da iskažu što ih tišti. Znamo da među njihovim starešinama nema nikog nalik majoru Gavriloviću, a kamoli slavnim srpskim vojvodama, ali pitanje je da le među njima najedenim i napijenim ima bar jedan Čovek koji ima hrabrosti da im im se pridružiti posle čitanja njihovog potresnog pisma generalima koji su zauzeli busije u Generalštabu:

Gospodo iz Generalštaba, vi koji sedite u nekoliko upravnih odbora po raznim preduzećima u Srbiji, vi koji se vozite skupocenim limuzinama, vi koji jedete u posebnim salama i restoranima, a ne sa svojom vojskom, vi koji ne čekate redove kod lekara, vi koji žmurite pred kriminalom i nenamenskim trošenjem novca iz budžeta, vi koji ne kosite travu po kasarnama, vi koji ne stražarite na stražarskim mestima, vi koji ne radite po 250 dana odvojeni od svojih porodica, vi koji ne doručkujete i ne večerate med i marmeladu, radeći pritom 14 sati dnevno, vi koji ne spavate pod vedrim nebom i ne stojite na hladnoći nekoliko dana, vi nemojte da nam držite lekcije o solidarnosti sa narodom.

Mere štednje jesu marketinške, ali ostavljaju realne i pogubne posledice. Manjina postaje sve bogatija i bahatija a sirotinje i bede je sve više. Merama se došlo do kraja, što se najbolje videlo prezirom prema udeljivanju po 5.000 dinara penzionerima, od kojih su mnogi, po svim merilima, duboko ispod granice bede. Ali mnogi imaju časti više nego oni sa platama od više hiljada evra.

Vreme je da se počnu obuzdavati bogataši i kriminalci. Sa leđa sirotinje teško da se šta više može skinuti, ali je tragično što se to izgleda ne shvata. Ukoliko se nastavi sa istrajavanjem na praznim pričama punim lažnog optimizma neće biti dobro. A trenutna situacija ne nagoveštava nikakvu promenu, razmišlja se samo o predsedničkim izborima, u Skupštini bahata većina  tera opoziciju, kakvu takvu, na iste takve odgovore. Vreme protiče bez ikakvog pozitivnog efekta po građane, lagodan život vrhuške i sinekura se pokazuje kao vrhunski i jedini cilj. Teško je poverovati da će ovakva situacija moći da se održava još dugo. Ishod svega je potpuno neizvestan jer nema želje za stvarnim promenama u korist građana, a oni izgleda sve manje pristaju na ponuđena rešenja.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: