Tajlandski boks

Ono što se dugo naslućivalo desilo se tako brutalno otvoreno, bez ikakvog pardona, kao u „tajlandskom boksu“, u organizaciji Kurira, koji ima zadatak da pre izbora Vučića izglasa za predsednika, a da eventualne protivkandidate provuče kroz blato teškog poraza, da ih na taj način obeshrabri, demorališe, da se predaju bez borbe.

Tako je na Kurirovom glasanju za predsednika Srbije do nogu „potučen“ Tadić, što je ništa prema onome kako je prošao Tomislav Nikolić, koji je dobio skoro pedeset puta manje glasova od Vučića u glasanju na Kurirovoj Facebook stranici. Jedva je, za neki glas, iz nekog razloga, pretekao Radulovića.

Dakle, ono što se nagađalo, desilo se. Posle ovog poniženja koje jeNikolić doživeo na otvorenoj sceni neminovno mora doći do otvorenog raskola u SNS, ako Nikolić ima još kakvog-takvog uticaja, što sudeći po oštrini napada nije mnogo verovatno, mada ta oštrina može da znači da možda i ima nekog uticaja, koji mora da se slomi bez ikakvog obzira, ili se otvara put nekom drugom kandidatu, čak iz druge stranke, koga bi podržali naprednjaci, što bi mogao da bude smisao ove igre sa Šešeljom.

Verovatnije je da SNS nema pravog kaniddata za predsednika Srbije, a pošto gubitak ne bi podneo, Vučić je prinuđen da sam stane na crtu, kako voli da kaže, ali u tu igru moraće da uloži sav svoj kapital, jer će se igrati na sve ili ništa. Bez milosti, podrazumeva se, naročito posle ovako silovitog starta, a da utakmica nije ni počela.

Ovoga puta, međutim, Vučiću će trebati mnogo više glasača od one nesrećne skupine „zaštićenih“ penzionera – sirotinje od čijih prihoda i nije imalo šta ni da se uzme direktno, ali indirektno su pokradeni tako što im primanja nisu povećana, a cene su u međuvremenu otišle u nebo.

To su oni nesrećnici što su se više radovali što su drugima smanjene plate i penzije nego da su njima povećana primanja. Ima dosta novozaposlenih partijskih jurišnika, ali ima i onih nezadovoljnih, koji su više očekivali.

Glasovi koalicionh partnera su nepoznanica i računati na njih, na takvim izborima, je pravljenje računa bez krčmara.

Sve to zajedno ide u prilog teze da se stvari neće odvijati ni približno onako kao na parlamentarnim izborima po pogubnom proporcionalnom sistemu.

Sve u svemu, javnost, koja je četiri godine živela u simuliranoj stvarnosti, konačno ima priliku da hladne glave oceni i proceni uspehe aktuelne vlasti, njene reforme, ekonomiju, standard, zdravstveni, prosvetni, socijalni sistem, borbu protiv kriminala i korupcije, zaštitu nacionalnih interesa, da se glasanjem izjasni da li je sve kako se reklamira ili nije.

Kampanja je, dakle, počela veoma oštrim startom na samom zagrevanju. Večerašnjim TV Dnevnikom potpuno je dominirao Vučić. A kad je tako na televiziji koja je navodno protiv njega, šta očekivati od ostalih medija.

Predstoji međutim šest meseci teške fajterske borbe, i neće biti lako održati tenziju beskonačnim monolozima i izmišljenim događajima u uslovima galopirajuće bede i traumatičnog suočavanja sa svakodnevnicom.

Ako se po jutru dan poznaje bićemo svedoci bitke u kojoj će sve biti dozvoljeno, po hijerahiji moći naravno, ali da sve to ne mora ima presudnog značaja, viđeno je i u Srbiji i u svetu bezbroj puta. Američki izbori pokazuju da i raspolaganje svim resursima ovoga sveta nije dovoljno ako narod ne misli tako.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: