Igranka bez prestanka

Tek što su predstavljeni rezultati sto dana vlade, jedva formirane samo neki dan pre isteka zakonskog roka, najavljuju se novi parlametarni izbori, po proporcionalnom sistemu, naravno, a on je isključivi uzrok svog ovoga haosa.

Tomislav Nikolić kaže da je

U rukama predsednika Vlade je odluka o ostavci Vlade, koja može da izazove nove parlamentarne izbore.

I sada je potpuno nejasno zašto se najavljuju novi parlamentarni izbori, kad ostavka jedne vlade tek „može da izazove nove parlamentarne izbore“. Može, ali u normalnoj zemlji, niti mora, niti treba.

Predsednik države je dužan, da po podnošenju ostavke vlade, sprovede konsultacije sa šefovima ostalih parlamentarnih klubova i ispita mogućnost da mandat za sastav vlade poveri nekom drugom, pogotovo što je totalna besmislica da se posle 110 dana nove vlade najavljuju novi izbori, i to ne zbog troškova, već zato što se ponovo neće raditi ništa u korist naroda i države bar jedno godinu dana, što država, malo, malo, ostaje bez trećeg stuba vlasti, a tehnička izvršna vlast bez kontrole.

Priča, da niko drugi nema potrebnu većinu da formira vladu, nije utemeljena, jer je sasvim druga situacija kada neko pokušava da formira vladu sa pozicije mandatara, kada ima mogućnost da vodi pregovore uz koje ide podela   primamljivog kolača vlasti.

SNS raspolaže sa 93 mandata u parlamentu a ostalo je nakupila ponudom unosnih mesta u ministarstvima, agencijama, upravnim i nadzornim odborima i drugim sinekurama za uhljebljenje brojnih parazita koji žive od članstva u raznim partijama, pa je potpuno nejasno zašto se tvrdi da bi Krkobabići, Ilići, Ljajići, Dačići, …, bili gadljiviji na takve ili bolje ponude, koje mogu da idu i do premijerske pozicije, nego kad im to isto ili manje nudi SNS.

Pogotovo je nelogično da vladu do izbora vodi premijer koji je podneo ostavku, ili neko novi ko nije uspeo da sastavi novu vladu, osim ako im se, na neki pravni način ili sporazumom, strogo ne ograniči delokrug poslova do formiranja nove vlade. Da stvarno budu tehnički premijeri.

Sve u svemu, bez promene pogubnog proporcionalnog izbornog sistema, i njegove zamene većinskim izbornim sistemom, sa jedinicama od 25-30.000 birača, nema nikakve nade da Srbiji može da bude bolje, što najbolje pokazuje ova situacija da vlada posle tri-četiri meseca vlasti razmatra raspisivanje novih izbora. I, potom, „Jovo nanovo“.

Izbori po većinskom sistemu bi političku scenu Srbije počistili do neprepoznatljivosti, ali oni ne odgovaraju ni stranim mentorima ni partijskim klikama.

Bez promene izbornog sistema, svakim novim izborima silazimo u novi krug pakla, predvođeni starim, izanđalim, likovima.

Ima li Srbija snage da stvari preokrene u svoju korist? Prva pretpostvka je promena izbornog sistema. Sve drugo je rijaliti. Sa tragičnim posledicama.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: