Malo šale nije naodmet

Sasvim legitimno, po pitanju liste predsedničkih kandidata, Zorana Mihajlović se nedvosmisleno opredelila za Aleksandra Vučića, sa kojim je, smatra, pobeda kandidata SNS obezbeđena u prvom krugu.

Nećemo razmatrati njene teze o tome da je Vučić priznat i prepoznat ne samo kao lider u regionu već i kao državnik regiona, te da je Vučićeva pobeda garant političke i ekonomske stabilnosti Srbije, što sobom nosi mir na Balkanu a time i u Evropi, jer i mišljenja oprečna njenim takođe mogu da budu opravdana.

Ono sa čime se ne slažemo je njena tvrdnja da je Vučić

usadio svima u glave da možemo da trošimo samo koliko zaradimo

što je daleko od istine jer se svelo samo na smanjenje plata u prosveti i zdravstvu i nezakonito umanjenje penzija, s tim da se nije dirnulo u plate ni brojne privilegije po javnim preduzećima, ni u nenormalno visoka primanja, od preko 4000 evra, za članstva u njihovim upravnim i nadzornim odborima.

Nisu uvedeni ni gromoglasno najavljivani pravični platni razredi pa, ponegde, čistačice imaju plate veće od sramotno malih primanja nastavnika u školama. Nisu ukinute ni bezbrojne agencije, ustanove i druge sinekure za zapošljavanje partijskih kadrova, rodbine, konkubina…

Jasno je da mere štednje prosvetu i zdravstvo vode u totalno siromaštvo, dok njihova linearnost šalje nedvosmislenu poruku da onaj ko radi nije pri sebi pošto su plate smanjene i onima koji rade i onima koji ne rade, pa je sasvim jasno da će ovako nakardne mere Srbiji naneti katastrofalne posledice jer, da je sve u njima, na šta se stvar svela, mogli su plate da umanje još više čime bi prestigli i Ameriku a ne samo Evropu, što se tvrdi da je postignuto ovim uzimanjem koje je samo stvorilo još veću sirotinju a bogatima dalo još više.

Na novinarsko pitanje

Ali i opozicija se pita jer će se kandidovati Janković, Šešelj, verovatno i Jeremić. Kako ocenjujete njihove šanse?

Zorana Mihajlović da je antologijski odgovor

Niko od njih Srbiji nije doneo ništa dobro: jedan je doneo rat, sankcije, bedu i gorivo u plastičnim flašama, drugi pljačkašku privatizaciju i siromaštvo, a treći zloupotrebu jedne važne državne institucije. Ako Vučić bude kandidat, svi oni postaju nevažni i bez šansi, ali s druge strane, pokazuje i koliko bi bilo neizvesno da SNS ide s nekim drugim kandidatom.

Jedan je. dakle, doneo rat, sankcije, bedu i gorivo u plastičnim flašama.

Lepo rečeno, ali da je samo Jedan ne bi bilo nikakvih dilema i problema. Stvar je u tome što Mihajlovićeva ili ne zna, ili ima selektivno pamćenje, ili misli da je Srbijom protutnjala Markesova „epidemija zaborava“, da se niko ne seća da je stranački zamenik tog Jednog, koji nam je naneo toliko zlo, danas aktuelni predsednik države, a generalni sekretar je bio danas aktuelni premijer. Sreća je , po Mihajlovićevoj, da oni u tome nisu učestvovali.

Politika na Balkanu je osvedočeno nemoralan posao ali malo mere nije naodmet. Bar reda radi.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: