Niko ne sme da vas (u)bije

Umesto da je Narodna skupština Srbije ponštila nezakonitu odluku Petra Stambolića kojom je područje severno od reke Ibar pripojeno KiM, iako ono nikada, čak ni za vreme nemačke okupacije tamo nije pripadalo, srpske vlasti su dozvolile da se to područje integriše u državno – pravni sistem samoproglašene države Kosovo.

U skladu sa tim je uspostavljen  granični prelaz Jarinje i sasvim je prirodno da nikakav voz bez odobrenja prištinskih vlasti i usaglašavanja reda vožnje ne može tek onako, iznenada da prođe iz Beograda u Mitrovicu, iz države Srbije u državu Kosovo, a to što se mi pravimo da to nije tako, a sve smo učinili da tako bude, suštinski nema nikakvog značaja osim tenzija kojima se žele zabašuriti promašaji državne politike po pitanju (ne)poštovanja domaćeg i međunarodnog prava sa naše strane.

Briselskim sporazumima formirana je država Kosovo kojoj smo mi velikodušno darovali atribute državnosti. Ustavni sud Srbije se proglasio nenadležnim za te pregovore jer se tobože radilo o političkim a ne pravnim aktima, što je besmisao svoje vrste, a i kakvi  god da su ti akti, u stvarnosti smo izvršili nerazumnu autoimputaciju velikog dela svoje teritorije, praveći se da je sve to zbog dobra našeg naroda koji je tamo ostao, a nije.

Sasvim je jasno da se sa teroristima, ubicama i narkodilerima nije smelo pregovarati mimo Rezolucije 1244, presude Badinterove komisije, Povelje UN i Ustava Srbije. Naša asistencija šiptarskoj divljoj gradnji na KiM je apsolutno  protivna i međunarodnom i domaćem pravu i kao takva ništavna. Akteri te divlje gradnje sa naše strane neka sami sebe definišu.

Vučić večeras, na iznenadnoj KZN, priča da je ceo svet obavestio o nefer ponašanju Šiptara, žali se da nema odgovora, od EU naročito. Merkelova ima preča posla, Rusi i Kinezi spavaju, a to što šiptarski autobusi slobodno krstare Srbijom u uslovima kad Srbi na KiM nemaju elementarnu slobodu kretanja, to je sramota srpskih vlasti koje ni o čemu nisu smele da razgovaraju bez slobode za sve ili ni za koga.

Kako je moguće da se premijer poziva na slobodan protok ljudi, roba i kapitala, kad Srbi već drugu deceniju žive u Getu zvanom Kosovo, kad građani krnje Srbije ne mogu ni na Kosovo ni kroz Kosovo. O besramnoj kupovini nekretnina od strane Šiptara po Nišu i Vojvodini, plaćenih krvavim novcem, da i ne govorimo.

I da čovek pita naše vlasti da li i dalje zaista veruju da bi građani Srbije, izuzev onih iz Novog Pazara, smeli da privire na taj put Drač-Tirana-Priština-Niš-Crno more, ili će i to biti polupropustljiv saobraćaj – za Šiptare u oba pravca, za Srbe do granice sa „prirodnom Albanijom“?!

Srbija nažalost nije vodila mikakvu državnu politiku i koji su razlozi da mi iznenada upućujemo voz u drugu zemlju bez odobrenja vlasti te zemlje potpuno je nejasno. Očito je da Šiptari imaju cilj, ljude, resurse, da korak po korak ostvaruju plan „Prizrenske lige“ i tu ozbiljnu politiku ne mogu da zamene parole i marketing o pet nula za nas protiv Šiptara, ljubakanje sa Ramom. slabljenje naše vojske i države, ispunjavanje svih besmislica naših patoloških EU neprijatelja, a najmanje će pomoći Vučićev poziv osvedočenom srbomrscu Bajdenu, koji je na vlasti još neki dan, i koji, ako Trampu ne naprave neku smicalicu na inaguraciji ili  ne izazvovu svetski ili građanski rat, odlazi u prošlost iz koje nije ni trebao da izlazi.

Milošević je  u Kosovu Polju Srbima 1987. poručio da niko ne sme da ih bije, a Vučić tri decenije kasnije poručuje da niko ne sme da ih ubije. Otkud sad to posle toliko sasmohvaljene liderske politike Srbije koju je pozdravio čitav svet? O čemu se ovde radi?

A da ne valjamo kao ljudi pokazuje i ova slika „uglednog srpskog politikologa“ (desno), sa prijateljem.

janjic_haradinaj

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: