A sad na druge teme

Nema više nikakve sumnje da kad vlast zamuti vodu oko Kosova, to ima samo jedan cilj da se američka „divlja gradnja“ na teritoriji Srbije još više približi potpunoj državnost. Jeste  nezabeleženo u svetskoj istoriji, ali sobzirom da se radi o nama, to nije ništa neobično. Uzalud je nas patrijarh Pavle pozivao da budemo ljudi iako smo Srbi. Nema ništa od toga.

Ono sa vozom je ličilo na infantilnu lakrdiju, međutim suština je bila da se jedinice ROSU dovedu na područje severno od reke Ibar (SK) čime se vlast Prištine legitimizovala na čitavom prostoru naše pokrajine.

Zatim se digla galama oko stubića na mostu na Ibru. Naše vlasti su ismevale te stubiće, tvrdili su da oni nisu važni, a da nisu ne bi ih Merkelova tražila godinama, niti se godinama oko toga razgovaralo pod pritiskom EU.

Iako su jedinice OVK preobučene u uniforme ROSU okupirale SK, to nije bilo dovoljno, potrebno je bilo ukloniti i bilo kakvu simboličku naznaku da Srbija polaže svoje pravo na područje severno od reke Ibar, koje maloumni nazivaju „severnim Kosovom -SK“, omogućavajući tako šiptarskom lobisti Rorabaheru da nudi razmenu srpske teritorije za srpsku teritoriju, sprečavajući unapred svaku eventualnu ideju prave podele Kosova, jer ono što oni zovu podelom, nije ni napojnica srpskom „konobaru“ za usluge oko nezavisnog Kosova.

Ovom napadnom halabukom zamaskiran je i početak korišćenja posebnog telefonskog pozivnog broja za Kosovo, što je važan elemenat kosovske državnosti, a Srbi u Mitrovici sa zauzvrat dobili „šetalište – ulicu Kralja Petra – i sve što su želeli“.

Posle toga medijske teme su se hitno promenjene. Kosovo se izgubilo iz fokusa, jedino ponekad promaknu vesti o jadnom srpskom narodu koji živi pod terorom preobučenih šiptarskih bandi.

Vratili smo se oprobanom receptu: Poglavljima. Odnekud je, posle dužeg vremena, na scenu stupila  Tanja Miščevič i priča staru priču o nekim poglavljima koja samo što nisu otvorena, i nekom koje će se, valjda, i zatvoriti.

Vrunac njene drskosti je je priznanje da „Srbija uči od Crne Gore“

Šef pregovaračkog tima za pristupanje Srbije Evropskoj uniji (EU) Tanja Miščević izjavila je da očekuje da u 2017. godini dođe do ubrzanja pregovaračkog procesa sa EU i da Srbija prati tok pregovora Crne Gore i uči iz njega.

Šta ta gomila lezilebovića, koja se bavi evropskim integracijama i troši ogromne pare ove sirotinje, ima da nauči od režima Mila Đukanovića, izuzev kako da maltretira manjine u Srbiji, kao on Srbe u Crnoj Gori, kako da ih diskriminiše i kao se ostaje na vlasti 28 godina.

Nije Srbija retardirana i maloumna. Sve što vredi u Crnoj Gori učilo je i školovalo se u Srbiji, i sada Srbija koja se oporavlja od amnezije da uči od Crne Gore. Jadna nam nauka.

Pametnije bi nam bilo da pogledamo razrušenu Srbiju i da se umesto brige o Soroševom projektu – migrantima koji mogu volu rep da iščupaju, koji nose moderne mobilne telefone i troše hiljade evra na svom putu u EU- povedemo brigu o stotinama hiljada (milionima) naših građana koji su u tragičnijem položaju nego većina onih koje hranimo i lečimo o trošku te iste sirotinje koja u životu nije videla 200 evra. niti će.

Da li se iko oseća odgovornim što su ostareli supružnici izgoreli u svojoj kući. A kuća od blata. U Srbiji u kojoj se vlast hvali suficitom i neverovatnom rastom GDP.

Zapalila se i srušila kuća od blata, izgoreli muž i žena

U selu Koraćica kod Mladenovca, jutros oko 6.30 časova, zapalila se kuća supružnika Živana (81) i Slobodanke Mihailović (76).

Prema prvim informacijama, Živan i njegova supruga su u tom trenutku spavali u trošnoj kući od blata, površine 40 metara kvadratnih, koja se srušila.

Prežvakavanje priče o poglavljima je nedovoljno da skrene pažnju, ali je tu prosveta, ruinirana, zapuštena, prevaziđena, ali ona ne može da se izgradi kopiranjem švajcarskog modela.

Naravno da zvuči primamljivo, ali nakalemiti obrazovni sistem najbogatije zemlje Evrope (sveta) na rasklimatane temelje srpske „kuće od blata“, ima smisla kao i pokušaj da se u jugo iz 1991. ugradi motor Rols- Rojsa, što je, s obzirom na zadovojlstvo glavnih aktera sastanka u PKS -Del Ambrođa i Vučića, izgleda gotova stvar.

dual

SFRJ je imala dualno obrazovanje pre 50 godina, kad je ekonomija bila u stvarnoj a ne fingiranoj ekspaniji, kad su su firme dolazile u škole i nudile stipendije đacima, koji su imali i gde da rade, i gde da uče.

I gde danas da se đaci dualno obrazju,  gde da nauče neku veštinu, neki zanat, gde da rade pre svega? U unutrašnjosti, a gotovo cela Srbija je u unutrašnjosti, đaci mogu da rade u kafićima, strugarama, buticima, mogu da beru pečurke, obrađuju maline, rade u hladnjačama.

Jednostavno, nemaju gde da uče zanate, a dualno obrazovanje podrazumeva učenje uz, i učenje kroz, rad. I gde sustra da se zaposle. Možda u ciframa Zavoda za statistiku ili izveštajima Službe za zapošljavanje.Da ih uče nastavnici -masteri nauka, sa oko 350 evra socijalnog primanja, ili plate kako to zovu.

Posebna priča je, koja se uklapa i viziju školstva bogatih, je ministar prosvete Šarčević, koji svaki dan istrčava sa nekim novim kaznama. Najnovije je da će roditelji koji deci ne opravdaju izostanke u roku od 8 dana birti kažnjeni od 5000-100.000 dinara.

Ovo za svet kome težimo, i u paralelnom svetu u kome je živeo ministar kao vlasnik privatne škole, u kojoj je godina koštala, recimo 7000 evra, normalna stvar. Ali je žalosno da ministar ne zna da u potrazi ze preživljavanje masa roditelja i ne zna šta im deca uče.

Moraju prvo da im obezbede hleb, i čovek koji nije svestan da živi u zemlji u kojoj milioni žive ispod ili oko granice bede, da je za milione  100.000 dinara basnoslovno mnogo novca, ne bi smeo da bude ministar. Ministar Švajcarske da, ali bedne Srbije ne.

DA je pročitao da je u Ljjigu pretućen starac zbog 3.000 dinara, prvo bi pitao decu jesu li gladna, da vidi jesu li gola i bosa, da im obezbedi elemntarne uslove za život, da obnovi škole od koji mnoge liče na štale, pa tek onda da preti kaznama i priča kako je u drugim zemljama.

Nije, recimo, normalno da siromašna Srbija školuje lekare  za rad u Nemačkoj. Medicinski kadar odlazi jer pre svega nema posla, a oni koji ga imaju žive bedno,

Zar vrhunski lekari  da imaju primanja ispod 1000 evra a Bajatović 20.000 evra mesečno, ili Danica Drašković u UO NIS nekoliko hiljada evra?! Da se čovek prekrsti i levom i desnom, u rukama i nogama. da skupi prnje i beži, i da u krajnjem razume ove migrante, koji očito imaju više para od ovdašnje sirotinje, ali se sa time ne mire.

Šlag na tortu neukusa i prostakluka međutim tek sledi. Dolazi nam kampanja za predsednika Srbije. Naša politička tradicija baštini nasleđe Tome Vučića Perišića, koji je političke protivnike jurio žešće nego što je gonio Turke, a plašili su ga se i u poznim godinama kad onako mračan i surov uđe u Skupštinu.

Naši savremenici Toma i Vučić još, međutim, vagaju ko će koga, ali sudeći po čuvenoj, pravednoj NVO i Nikolićevom besu, i to je razrešeno.

Samom kandidaturom za šefa države, s pozicije premijera, Vučić ne bi prekršio nikakvo pravilo, objašnjava Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbija“, zakoni ne predviđaju nijedan slučaj u kom bi predsednik Vlade morao da podnese ostavku.

Zakoni to ne predviđaju jer nije, ni pod razno, razmatrana pretpostavka da bi se neki premijer kanidovao za predsednika, a da prethono nije podneo, ostavku, kao i onaj zaštitnik građana,  ili se možda ide logikom da „ono što je dozvoljeno Jupiteru, nije volu?“

Sve u svemu  uslov bez koga nema legitimnosti izabranog predsednika, čak i u Srbiji, je da svi kandidati, kakvi su da su, a nisu neki, moraju imati apsolutno ravnopravne uslove za predstavljanje svojih stavova, da nećemo gledati trku u kojoj neko vozi moped a neko moćnu mašinu  Harley Davidson.

harli

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: