U procepu

Posle Putinovog pisma, Nikoliću je stigla i Trampova čestitka za Sretenje. Najavljeno je, u međuvremenu, da će se ubuduće razgovori sa prištinskim vlastima voditi na nivou predsednika Srbije i predsednika privremenih institucija,

Danas je u Vladi Metju Palmer direktor za Južnu i Centralnu Evropu u Stejt departmentu SAD i on sigurno ne nosi vesti kakve bi njegov domaćin želeo da čuje. Situacija u svetu nije ni nalik onoj, gotovo, od juče.

Vučić navodno dnevno dobija istraživanja javnog mnenja i odluku o predsedničkom kandidatu SNS doneće u nedelju, na osnovu poslednjih rezultata.

Kako god da odluči, bilo da se sam kaniduje ili nekoga podrži, biće po onoj narodnoj: I ko uzme kajaće se, ko ne uzme kajaće se još više. Nema više rešenja koja su se do juče činila kao apsolutno dobitna.

Svakodnevno razgovara sa istraživačima, sa ljudima iz agencije koja će raditi kampanju, kao da Srbija nije zemlja krajnje bede utopljena u moru problema.

Pošto ništa nije slučajno, kao jedina realna opcija, pošto je sagledao neoborive činjenice, pokušavajući da spase što se spasiti može, nakon konsultacija sa najbližim saradnicima, nametnula se odluka da nije vreme za vanredne parlamentarne izbore i da ih definitivno neće biti.

Naravno da posle stotinak dana rada nove-stare vlade nije bilo vreme ni za kakve izbore. Bilo je vreme za ozbiljan i stvaran rad. Rad na korist naroda i države, ali nije tako bilo. Radilo se samo za privatne i grupne interese i ogroman broj građana je doveden na rub propasti, što više nikakve verbalne akrobacije ne mogu da sakriju.

Po novim odredbama, ko ispriča „masan“ vic u kancelariji, a, recimo, koleginica se ne složi sa tim, može da dobije do tri godine zatvora.

Osnovni pravni princip je da se „na vrapca ne puca iz topa“, ali ako „masan“ vic nije „vrabac“ onda za silovanje treba primeniti streljanje na licu mesta. Da ne pričamo o mogućim zloupotrebama čim se neko nekome zameri.

U situaciji tako drakonskog kažnjavanja za, relativno, benigne slučajeve, u Tabloidu mogu da se čitaju stvari, koje da su tačne 10% bile bi mnogo za Ameriku. Nema o kome Tabliod ne piše, u seriji, sve po imenu i prezimenu. I? Niko ništa!

Kažu da je Tabloid „žuta štampa“ što možda i jeste, ali se on prodaje na kioscima, objavljuje ozbiljne i konkretne optužbe i one moraju završiti hapšenjem vlasnika Brkića, novinara koji klevetaju, ili onih koje prozivaju. Trećeg nema.

Ne mogu te tako suprostavljene strane istovremeno biti na slobodi, u situaciji tako strogih kazni za pričanje viceva, surovog izbacivanja sirotinje iz stanova, ili kuća od blata, za mizerne dugove, višestruko uvećane nenormalno visokim kamatama, što samo služi za plašenje naroda i dobru ne vodi. Ni za koga.

Preko noći je u svetu došlo novo vreme. Vodi se izgleda neka nova politika u kojoj nema mesta za klintone, bajdene, merkele, olande, tačije, fanatike, ludake, perverznjake raznih fela, narkomane, kriminalce…

Umesto da je predano radila, Vlada se, po samom izboru, počela baviti novim izborima, prespavala je tektonske promene u svetu, i očito je da se premijer, koji to počinje da razume, hvata za slamku spasa, pa ne raspisuje izbore, koje je sam najavljivao kao ekstremno nužne.

Ne vidi međutim da će svi akteri politike koja je poražena na svetskom nivou morati da odstupe sa vlasti milom ili silom, jer se nova politika ne vodi sa starim ljudima, pogotovo ne sa onima koji su bez razmišljanja sprovodili naloge neoliberalnih satrapa.

Nevolja je u tome što su se mnoge lokalne vlasti, na Balkanu pogotovo, duboko zaglibile, verujući da će svetska vlast ostati tamo gde je i bila, pa se sada nalaze u procepu, iz koga će se teško izvući, i oni i čitav taj aparat koji su brojne države i narode, udruženim delovanjem, doveli do prosjačkog štapa.

Treba biti razuman i izbeći poturanje naroda pod američke točkove sa lažnom nadom da će se procesi time zaustaviti.

Ružno je, ako ništa drugo, kad sluganske novine, po nalogu, svakako, objave

BLOKIRANA NAJVAŽNIJA TRAMPOVA ODLUKA: Besneo na Tviteru, Hilari ga ismevala!

Kolika je to sramota svako može da se uveri, čitajući američke izvore koji mu nisu baš naklonjeni

Trump vows legal fight for travel ban, says ‘see you in court’

Tako je to u pravnoj državi. Nije lako u Americi biti predsednik SAD, jer tamo postoji stroga podela vlasti za razliku od naše zemlje.

Kako god, uostalom, neminovno sledi veliko spremanje i čišćenje, i pošto se čini da je to nepovratan proces, teško će se, bilo kakvim marifetlucima, izbeći gvozdena metla kojom novi vlasnici moći nameravaju da očiste svet, ma kakve akrobacje razne „aske“, širom nedođija, izvodile pred vukom.

 

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: