Kontraudarac

U boksu je najopasniji udarac koji neko dobije u fazi svog napada. Od njega nema oporavka. Tako je i u politici.

Nikolić je besom ispoljenim prilikom govora na prijemu povodom državnog praznika najavio da se neće lako predati i da ga odluka predsedništva SNS – kluba premijerove dominacije, ne obavezuje ni na šta.

Očigledno je da je Vučić potcenio Nikolića i prosto je neverovatnoi da je mogao da pomisli da je toliko  važno što su ga podržali Lončar, Gašić, Mihajlović, Martinović, Stefanović, pa i mlađi Nikolić, da uopšte nije uočio moguće posledice prihvatanja kandidature. Pravio je račun bez krčmara, a krčmar je prošao sito i rešeto i ne lovi se na bućku, ma kako izgledalo da to nije tako.

Naravno da Nikolić kandidaturu nije smislio večeras. I on je, kao i Vučić imao svoj scenario, samo bolje rarađen. Čekao je razvoj događaja, i (ne)očekivano udario, sa podrškom sa strane, kao i Vučić uostalom.

Interesnoj grupaciji oko SNS večeras je potpuno jasno da je u njihov brod počela da prodire voda i da će ga teško došlepati do obale, a „pacovi“ svesni toga, počeće, kao uvek, da napuštaju brod koji ima šansu da potone.

Zaprepašćujuće je da je neko ko pretenduje da vodi državu naleti na takav kontraudarac u pleksus, od koga se gubi dah, a to je upravo ova najava Nikolićeve kandidature, koja u startu zaustavlja euforiju oličenu u galamdžijskoj predstavi da je Vučić već pobedio u prvom krugu, pre izbora.

Najava Nikolićeve kandidature je dobra jer je to šansa da predizborne i izborne aktivnosti dobiju normalnije tokove u smislu da će se ukinuti monopol kandidata SNS i na istinu, i na RTS i na medije.

Moraju se uspostaviti čvrsta pravila predstavljanja, da moderatori vode emisije a ne kandidati, da svi dobiju isto vreme i jednak pristup medijima sa nacionalnom frekvencijom, da ne zloupotrebljavaju svoju funkciju, i da ne plaše sirotinju da će ostati bez kore hleba ako ne glasaju kako Krkobabić kaže.

Srbija mora da postane država u kojoj će se uspostaviti jasna i čvrsta podela na izvršnu sudsku i zakonodavnu granu vlasti, da svaka radi autonomno u onom okviru koji nalažu zakoni, da niko ne bude iznad zakona, da se ne meša u druge grane vlasti, da se jednako gone svi lopovi i kriminalci bez obzira na partijsku, rodbinsku, ljubavnu ili bilo kakvu drugu pripadnost.

Državni poslovi, pregovori i dogovori će morati da prođu kroz parlament i ocenu zakonitosti i saglasja sa Ustavom. Politika ne sme da se vodi na način: Ja dam, ja ne dam, ja nikome ne polažem račune, što je moglo da se radi samo u slučaju okupljanja širokog kruga interesnih grupacija pod lažnim imenom partija i lažnom brigom za državu a samo su vodili brigu o svom statusu, svojim poslovima i poslovima svojih kompanjona.

Jedini način da Srbija bar pokuša da postane pristojna i normalna zemlja je razbijanje najveće interesne grupacije, one okupljene oko SNS, a najava Nikolićeve kandidature je dobar potez u tom smeru.

Kako god, da li se sutra Nikolić i Vučić udružili i podržali jedan drugog, politička scena Srbije nije ono što je bila do večeras, do najave Nikolićeve kandidature, očito bez i mimo SNS, jer nije sačekao ni formalnu odluku GO SNS koja se očekuje u petak.

Rukavice su skinute, na redu je obračun golim pesnicama što neće biti loše jer će štetočine konačno morati da izmile iz svojih jazbina na svetlo dana, a ako bude sreće, doći će i vreme da pred sudovima ove države odgovaraju za zlo koje su naneli i njoj i svim građanima.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: