BELI pred RIK-om

David Štrbac je glavni lik satire Jazavac pred sudom koju je napisao Petar Kočić. Siromašan i naivan seljak koji tuži jazavca, a zapravo kritikuje sudstvo i osuđuje okupatore koji ne provode svoje zakone. Stvara otpor prema onome što ugrožava i ponižava čovjeka i ne da mu da napreduje. On je jednostavan i prost čovek iz naroda, ali bistar, lukav i dovitljiv. Govori iz srca i od srca o svojim nevoljama i nevoljama svoga naroda.

David se čini luckastim kako bi sebi obezbedio alibi: glupom ili ludom se mora oprostiti; odbiti na ludost: David vešto i neosetno u svoje govorenje ubacuje po neku misao ili rečenicu koje su nabijene nipodaštavanjem; prezirom i mržnjom prema tuđinskoj vlasti.

Videvši u Kočiću protivnika države, državni organi su ga često hapsili i krivično gonili. Na Kočića se gledalo kao na jednog od najsmelijih podstrekača srpskog nacionalnog ponosa i propovednika društvene pravde. Jedan Kočićev savremenik je rekao da je samo jedna predstava Jazavca pred sudom značila više nego  stotine političkih zborova.

Zašto ovo pišemo? Zato što bi se danas David Štrbac zvao Beli Preletačević, a sve ostalo je potpuno isto: Satira, otpor, strah, vrcavost, naivnost, inteligencija, ismevanje, ludost i sve u svemu, ne da se režim uplašio narodne sprdačine, već Preletačevića ne voli ni nadmena opozicija, jer je ista kao i vlast, umišljena da je neko i nešto, da je elita, a elita je samo zato što će neka od intersenih grupacija sigurno zasesti na vlast,  i to ne pameću, znanjem, radom, nego prevarom biračkog tela, otimanjem glasova, a kad se dokopaju vlasti, kud koji mili moji.

Vučiću će se obiti o glavu otimanje od sirotinje i davanje bogatima. Vređanje da je narod lenj i neradan, da čeka da mu sve padne sa neba, da će on da ga promeni, da treba ličimo na Nemce, naše najveće i osvedočene neprijatelje.

Nezakonito i nemoralno su smanjene penzije, prosveta i zdravstvo su dovedeni na rub bede, milioni žive ispod ili oko granice bede a sinekure ne znaju šta će od besa i obesti, a to se mora završiti ovim izborima.

Slepački sledeći politiku Klinton – Obamine klike, srpska vlast je značajno doprinela konsolidaciji šiptarsko-mafijaške države, na sramotu Srbije i srpskog naroda, i neviđenih žrtava palih za odbranu i slobodu Srbije.

Padom neoliberalne i neokonzervativne klike, redom će padati i njihove evropske marionete, pa će neminovno pasti i Angela Merkel njihov evropski stub, tvorac surove politike štednje koju su, na radost nemačkih lihvara, provele vlasti zemalja PIGS (svinje) ali i naša vlast opseduta protestantima i njihovom pljaškaškom i ubilačkom etikom.

Najavljena poseta Aleksandra Vučića Merkelovoj neće mu doneti potrebne političke poene, jer je Merkelove svima preko glave, a najviše građanima Srbije, stalnim žrtvama nemačkih ludosti, bilo da ubijaju fizički i ruše, bilo da otimaju Kosovo, bilo da preko poslušničkih vlasti otimaju zadnju paru iz sirotinjskih džepova.

Ako je Čanak- večiti parazit na grbači naroda, predsednički kandidat, ne verujem da će vlast dozvoliti da se bruka na Preletačeviću, a ako je do toga došla, bolje da se časno povuče, jer bi odbijanje njegove kandidature, zbog besmislenih razloga, bio siguran početak njenog kraja.

Srbiji treba pravna država, harmonija svih stubova vlasti, da se lopovi gone od vrha a ne od dna. Ko ne shvata da je narodu voda prešla grlo, ne shvata ništa.

Advertisements

One response

  1. Првоборац

    Да ли је тачно да сутра у 12 сати сви незадовољни грађани треба да буду у Краља Милана 14 у Београду (Седиште Републичке изборне комисије)?
    Да ли да понесемо шерпе, лонце, трубе, вувузеле?
    Да ли да обезбедимо и шаторе, пресвлаке и храну?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: