Pošto seko mleko

Srbija je sigurno jedina zemlja na svetu u kojoj je aktuealni premijer istovremano i predsednik vladajuće stranke i novoizabrani predsednik Republike – triple double, dakle, nešto kao Jokić.

Vučić je raspolagao svim mogućim medijskim, finansijskim i državnim resursima koje je obilato iskoristio u kampanji i pobedio je samo zahvaljujući pohlepi i(li) poltronstvu ostalih kandidata koji su se bezumno upustili u tu potpuno neravnopravnu utakmicu, učestvovali su u igri koju je on vodio i dozirao, poput trenera, a da oni toga nisu ni bili svesni; igrali su onako i oniliko koliko im je to on dozvolio putem strogo kontrolisanih medija.

Srbija je jedina zemlja na svetu u kojoj parlament nije  radio dok traje kampanja. Čak ni Vlada nije radila svoj posao, jer njen posao nije kampanja za predsedničke izbore.

Srbija je jedina zemlja na svetu u kojoj nije bilo sučeljavanja stavova predsedničkih kandidata i u takvoj trci nije trebalo ni da se učestvuje. U svakoj normalnoj zemlji kandidati su morali da odgovore na jasno postavljena pitanja, a ne da okupe u svoje tabore svetinu koja pojma nema za koga glasa, kakvi su stavovi onih za koje glasaju, šta da očekuju, kakve mere, već joj je važno samo da  dobije sendvič, neki poslić na neko vreme, dnevnicu za čuvanje kutija, ili bar tapšanje po leđima.

Lažna beogradska elita je istakla bezličnog Jankovića. Oni imaju sve zube, fini su i kulturni, listom iz „kruga dvojke“, suvi intetektualci koji su za EU, NATO, nezavisno Kosovo, odgovornost za „genocid u Srebrenici“, i taj skorojevićki beogradski talog hoće da pobedi Vučića, njegovim oružjem, zalažu se za isto, samo što ih je on pobedio i u gradu i na selu.

Očekivalo se da će BELI da prodrma celokupnu političku scenu, desilo se međutim da je on amputirao  samo sve političke stranke „južno“ od SNS pa se prirodno nameće pitanje ko je drugi, ako ne vlast, upotrebio Preletačevića, da obesmisli čitavu parlamentarnu opoziciju, da je potpuno razbije i osramoćenu i poraženu od anonimnog studenta baci na političko đubrište, ostavljajući neokrnjenu naprednjačku koaliciju da, poput Socijalističkog saveza radnog naroda, sama kreira i vlast i izbore.

Ali, ni apsolutno korišćenje svih resursa, ni Merkel-Putinova podrška, ni bezlični opozicioni kandidati, ni kupovina glasova uljem i brašnom, ni plašenje nestabilnošću i uskraćivanjem penzija, ne bi bili dovoljni SNS koaliciji da je muslimani Sandžaka i vojvođanski Mađari nisu listom glasali, a kakav će oni ceh isporučiti i šta dobijaju zauzvrat videćemo već posle najavljene promene Ustava, ali da se sa manjinama ne treba igrati, da su u pitanju veliki ulozi, pokazuje slučaj sitnog šibicara Zaeva u Makedoniji i Đukanovića u Crnoj Gori gde se ceh njihovog dolaska na vlast ili opstanka na njoj, tiče opstanka države.

Da ne dužimo dalje, ali socijalno-ekonomsko-zdravstvena situaciju u Srbiji je toliko tragična, da se stvarno ne vidi razlog da se ta Pirova pobede desetočlane koalicije slavi čitavu noć uz muziku i đakonije koje uz to idu. Sve to liči na pevanje na groblju, jer Srbija nije ništa drugo nego tužno mesto, a račun će biti ispostavljen vrlo brzo. Ko to ne shvata i ne razume, moraće – poput Šešelja, brzo da se vrati u političko obdanište.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: