Višebrzinska Evropa

Unija kojoj su članice Nemačka, Bugarska i Rumunija karikatura je već sama po sebi. Odlaskom Engleza ni formalno nije što je bila i sada su birokrate i sluge neoliberalnog koncepta, u cilju očuvanja sopstvenih sinekura prinuđene da otkrivaju „toplu vodu“ i izmišljaju Evropu različitih brzina, kao da je i do sada bilo moguće da se u istom karavanu nađu stare istočnoevropske krntije od kola i BMW-ovi, audiji ili mercedesi.

Da od Evrope – koncipirane da Nemčka na miran način opustoši i porobi evropske države i njihovo bogatstvo nagomila u svojoj kasi – nema ništa, postaje jasno i srpskim vlastima, tako da ne mogu više tom besmislenom pričom – o otvaranju poglavlja, tako uspešno da zaluđuju srpsku sirotinju, pa čestim pominjanjem Tita i potpalom sećanja na bezbrižniju prošlost, nameravaju da zabašure priču o EU rabljenjem nove žvake za mase, u vidu nekakve balkanske federacije od bivše SFRJ + Albanije, ili bar nekakve carinske unije, već viđenog izrabljivačkog koncepta, mada je u suštini najbolje pričati o balkanskoj mafijaškoj uniji, jer sve ovo što se dešava, najviše na to liči.

Vlastoljubivi i osioni -„ludi Crnogorac“, kako su oponenti zvali Aleksandra Karađorđeviće, uvukao je Srbiju u Jugoslaviju. Mala mu bila kraljevina Srbija, želeo je da bude veliki kralj. Pripremio je nažalost samo predigru velike klanice, koja je u Drugom svetskom ratu po drugi put desetkovala srpski narod.

Posle toga je stvorena druga Jugoslavija koja je takođe završila u krvi, a glavna žrtva je opet bio srpski narod- živ klan, nedoklan, živ pečen nedopečen, ali kako god uvek kriv i uvek satanizovan.

I sada bi Vučić da pravi balkansku federaciju, da bude njen lider, da se ona, kad dođe vreme, opet raspadne u krvi, jer je dokazano pametnima, čak tri puta, da to nije dobra ideja i da niko zdrave pameti to ne bi pokušavao ponovo.

Starije je, međutim, od domaćih zadataka koje Briselske birokrate zadaju balkanskim liderima, da se prevaziđe kriza nastala brojnim neregularnostima i očajno loše sprovedenim predsedničkim izborima u Srbiji. Duh je pušten iz boce i bez demokratskog razrešenja ove situacije koju je izazvala bahata vlast iluzorno je razmišljati i pričati o budućnosti odnosa na Balkanu i šire, jer je danas svima jasno da će prethodno morati da se očiste Augiejve štale DOS-ovsko neprednjačke samovolje što neće biti ni mali ni lak posao.

Raspuštanje vlade i Skupštine, promena izbornog sistema i glasanje za poslanike Ustavotvrorne skupštine u jedinici od 25000 birača, po većinskom principu -na ime i prezime, jedini je razuman i demokratski izlaz iz ove situacije, jer priče o GDP, investitorima, reformama, Istoku i Zapadu, politike tipa: ja dam, ja ne dam, e baš ne dam, u Srbiji više „ne piju vodu“.

Srbiji treba pravna država u kojoj na osnovu Ustava i zakona treba harmonično da funkcionišu tri odvojene i nezavisne grane vlasti a ne samovolja nijednog pojedinca i nijedne stranke.

Sramota je danas, 6. aprila, na dan kada su nas bombardovali i 1941. i 1999. da građani na ulici traže razrešenje krize umesto da se izađe pred narod, prizna greška, formira tehnička vlada, da pripremi teren da ova zemlja, na slobodnim i demokratskim izborima izabere put i vlast i uđe u mirne vode.

Sreća je naravno da onaj što nas je bombardovao 1941. danas nije živ, jer ko zna šta bi sve bolesnim scenografima partijskih skupova moglo da padne na pamet, kao, recimo, ono obraćanje krvnika Šredera 24.03. 2017.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: