Zašto nema dijaloga

Nekoliko (desetina) hiljada građana Srbije svakodnevno demonstrira ulicama Beograda, ispred Skupštine i zgrade Vlade, ali Anrdićev venac niko ne pominje, kao da ne postoji. Platu, međutim, redovno prima i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, dok mandat okončava tako nečasno, da čak ni demonstranti ne nalaze za shodno da mu upute neki zvžduk, bar reda radi.

Morao je predsednik Srbije, preko svojih službi, koje takođe primaju platu, da se zainteresuje o čemu se radi i da pozove predstavnike demonstranata da ga posete, da porazgovaraju, da pokušaju da nađu rešenje problema zbog koga satima šetaju po dosta hladnom vremenu.

Morao je i premijer Srbije da učini isto, bez obzira što je nezvanično pobedio na izborima za predsednika Srbije. Morao je, kao premijer, da pozove predstavnike demonstranata, da vidi o čemu se radi i zbog čega protestuju, pa da posle pozove nezvaničnog pobednika, da vidi šta on misli i kako da reše problem. To što se vlast pravi da problem ne postoji može samo da zaoštri situaciju. Možda vlast misli da joj zaoštravanje odgovara, ali taj koji je na to nagovara ne misli joj dobro.

Premijer kaže da ga protesti ne interesuju dok su demokratski. Ovo je jedna poprilično zaprepašćujuća izjava pošto ju je dao u svojstvu premijera koga mora da interesuje zašto toliko građana blokira grad na više sati, tim pre što kaže da su protesti demokratski, jer ovako ispada da će ga protesti interesovati kad ne budu demokratski, što znači da razgovora nema i da ga neće biti dok ne bude potrebe za policijskom intervencijom.

Pašića su Srbi gađali jajima i paradajizom. Stički je to podneo. Zašto se premijer nije obratio građanima Srbije koji demnostriraju pod prozorima Vlade? Političar mora da otrpi dosta toga, sigurno ga ne bi gađali kamenjem kao muslimani u Potočarima. Vučić, kao da se ništa ne dešava, nastavlja svoju priču o uspešnoj Srbiji, ne shvatajući da se baš te njegove bajke o neviđenom prosperitetu i izvele tolike ljude na ulicu.

Vučić, naime, tvrdi da je

U Srbiji bolje nego u 90 odsto zemalja EU

Samo što onda treba i da objasni zašto sprovodi bezalternativnu politiku učlanjenja u takvu organizaciju čijih je 90% članica u gorem položaju od bedne Srbije. I koje su to „evropske vrednosti“ kojima Srbija treba teži, ako je ona, ovakva kakva je, od deset zemalja Unije bolja od njih devet?!

I, naravno, šta je sa parlamentom? Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi parlament vrlo brzo trebalo da počne da zaseda, a ne zna se zašto nije radio svoj posao. Ako izvršna vlast nije dostavljala predloge zakona, nije dakle radila svoj posao, poslanici su imali tu mogućnost. Nije postojao ni jedan razlog da Skupština ne radi zbog radnji oko izbora predsednika Republike, čak iako je jedan od kandidata bio premijer. Američki kongres je radio svoj posao sve vreme kampanje, za vreme izbora i posle njih. Tako je i u svim drugim demokratskim državama. Zašto je Srbija izuzetak ako se diči svojom demokratijom?

Maja Gojković je bila jasnija

„Parlament će proraditi kada se steknu uslovi!“

Nije rekla koji uslovi. Nije bilo rata, bombardovanja Beograda i rušenja zgrade Skupštine. Šta to drugo treba da bude ispunjeno da parlament radi svoj posao? Ko zakonodavnoj grani vlasti treba da da zeleno svetlo u sistemu u kome bi ona trebala da bude nezavisna? U normalnoj i demokratskoj državi postoje tri nezavisne grane vlast: Zakonodavna, sudska i izvršna kojima je jedino ograničenje Ustav i zakoni, tako da je svako drugo ograničenje neustavno i nezakonito.

Vlast mora da shvati i zapamti da su, kroz istoriju, bili uzaludni svi pokušaji biološkog inžinjeringa nad srpskim narodom, a da ga napravi da liči na Nemce, to je jedino Vučiću palo na pamet. Vlast ne sme da vređa i ponižava narod, da ga naziva lenjim i neradnim, ne sme da ga ponižava radeći mimo zakona i Ustava, samovoljno da vlada sa: Ja dam, ja ne dam. Tišini tamo! Narod ne sme da se ponižava Bajdenom, Klintonom, Šrederom, Blerom, Tačijem, Ramom, Merkelovom, jer tada ne pomažu ni Putin ni Si Đinping.

Vlast mora da se vrati poštovanju građana, da ne otima sirotinji i deli bogatima, da ne sudi sirotinji a oslobađa bogate. Mora da vrati penzije, ukine deljenje novca stranim biznismenima hohštaplerima, poveća plate prosveti i zdravstvu, reformiše javna preduzeća, raspusti navijačke bande, ukine agencije, UO i ostale sinekure, strogo kažnjava partijsko zapošljavanje.

Hvalisanjem i TV marketingom se Srbijom više ne može vladati. Mora se zaista zaštiti država i narod, mora nezavisno i dobro plaćeno sudstvo da povede bobru protiv kriminala i korupcije. Ko to ne shvati odmah danas već sutra može biti kasno.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: