Uterivanje straha

U Srbiji je tužilaštvo počelo da oduzima telefone, tviter naloge, e-maile, sve sa šifrom, pod obrazloženjem da je lice pozivalo na nasilje.

Polsledica je, naravno, nesigurnost kod korisnika društvenih mreža jer se ne znaju jasna pravila šta je po zakonu dozvoljeno a šta ne, a to je najbolji recept sa provođenje samovolje, diktature i širenje straha.

Od prvog juna pooštren je KZ tako da su uvedene strožije mere prema nasilju u porodici i seksualnom  uznemiravanju.

Oba dela, ovako kako su uvedena, ili čak i da su idealno uvedena, u Srbiji, zemlji u kojoj se ne poštuje čak ni Ustav, mogu da dovedu do teških zloupotreba.

Ako vlast ili neko blizak njoj poželi da ukloni neku osobu sada olako može da je proglasi za nasilnika, provuče kroz Kurirovo blato i džaba je posle istina, kad unište čoveku život, rasture porodicu i dovedu ga u situaciju da se na najradikalniji način osveti ženi, komšiji ili onome ko ga je prijavio.

Najopasnije su anonimne prijave, a zapanjujuće je to što ako se muž i žena često svađaju i mire, onaj ko to zna i vidi, čak i običan prolaznik, krivično je odgovoran ako to ne prijavi.

Srbija je siromašna zemlja, bedno plaćenih ljudi. Satnica od 1 euro je dovoljna da se svaka vlast postidi i zapita šta radi, a Vučić još u tom moru bede demonstrira poznavanje skupih vina i znalački priča koja idu pre a koja posle neke skupe ribe servirane za carski ručak.

Žene u Srbiji su prerano ostarele, ogrubele, bolesne, uglavnom bez posla a stotine hiljada njih se bori za golu egzistenciju, radi ropske poslove u njivi, hladnjači, šivari, za najbedniju platu koja ovu državu postavlja iza dvadesetak afričkih i svih evropskih država,

Dakle socijalno- ekonomski položaj žena i zdravstvena zaštita bi trebale da budu na prvom mestu, ako se ima na umu njihovo dobro i smanjenje porodičnog nasilja koje dominantno dolazi od bede i tragičnih posledica izazvanih bedom.

Najveće nasilje nad ženama je što rade u njivi, što kopaju od jutra do sutra, zimi rade u hladnom, nemaju novca, posla, što ne mogu da pomognu deci, što je to uboga sirotinja koja nema nikakve veze sa NVO zaštitom od porodičnog nasilja obesnih koji od besa ne znaju šta će nego se tuku da postanu vest u Tabloidima ili ih prime u neki rialiti.

Sin vlasnika Pinka je na najbrutalniji način, bezobzirnom vožnjom pregazio maloletnu Andreu Bojanića i ne da sekund nije odgovarao već je žrtva proglašena krivom za sopstvenu smrt.

A već prvi dan primene novih odredbi, kao da je bilo spremljeno,  ministarka pravde je pronašla nekog nasilnika iz Pančeva da ga udalji iz stana, objavila je to slavodobitno kao da je time nešto rešeno, a gaženje devojčice i oslobođenje bahatog vozača je hiljadu puta teže nedelo od bilo kakve tuče i šamara.

Definisanje seksualnog nasilja je toliko arbitrarno da se od njega niko ne može odbraniti. Jedna od očigledih besmislica je „Napadno udvaranje“ koje svako može da procenjuje sa sopstvenog stanovišta i od ovakve inkriminacije nema odbrane, jer pod nju može da se podvede svako i svašta, bukvalno je isto kao kad bi policija od oka procenjivala ko je prekoračio dozvoljenu brzinu, a da se čak i ne zna kolika je ona.

Sasvim je jasno da su nova dela, i ako nisu zbog toga i uvedena, odličan alat da se ukloni svako ko smeta, ko namerava da se kandiduje za nešto, ko progovori kritički, ako nekome treba nečije radno mesto, nečiji stan, nečija žena, uvek s retroaktivno neko može prisetiti da je neko pričao „masan vic“, da ode čovek na robiju do tri godine, da se vrati se na rastureno ognjište. Naravno da je takav čovek spreman na sve a o posledicama ćemo sve češće čitati u krininalnim hronikama.

Nema nikakve sumnje u to da su da su žene najčešće žrtve porodičnog nasilja, ali to mora da se reši sudski a ne preko kolena i arbitrarno i ne može svaka kuća, do rešenja, da se pretvara u „sigurnu kuću“. Država mora da izgradi „sigurne kuće“ a krivac će morati da snosi troškove po sudskom rešenju.

Žene i čitave porodice su međutim neuporedivo više ugrožene od bede a o tome niko ne vodi računa tako da čak i sve nasilnike zatvorimo i isteramo iz kuća beda se neće umanjiti, niti će se problemi uzrokovani njom rešiti.

Ove izmene KZ potpuno idu na ruku onima koji drže vlast jer pod nove odredbe može da se podvede svako, u svako doba dana i noći, a to samo znači da su pogodne za uterivanje straha, širenje i produbljivanje nepoverenja, da ruše i porodice i prijateljstva, da je sve to odlična podloga za totalitarizam – jednosmernu ulicu iz koje ne postoji  razuman izlaz.

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: