Mešanje nadležnosti

Predsednik države razgovara sa predsednikom druge države, premijer sa premijerom. Predsednik – tokom posete, gotovo redovno primi premijera druge države jer tako nalažu dobri politički običaji.

U Solunu se sastali predsednik Srbije i premijeri Grčke i Bugarske što je krajnje neuobičajeno jer su im, osim različitih funkcija, različite i nadležnosti. Osnovni red je bio da se na tom sastanku nađe Brnabićka, a da ih kao jemac i podrška dogovoru primi predsednik Grčke.

Najinteresantije je što se Vučić žalio Ciprasu i molio ga da isposluje da nam EU da bar okvir ulaska u tu organizaciju u raspadanju, ako ne mogu da kažu tačan rok.

Do sada se Vučić najviše hvalio pokroviteljstvom i prijateljstvom sa Angelom Merkel, od koje je sad vidimo udaljen hiljadama milja i mora da moli Ciprasa, koji i sam nema nikakvog uticaja, da Srbiji neko okvirno kaže da li će u EU za sto ili dvesta godina.

Normalno je što je Merkelova primila Brnabićevu ali je loše za Vučića što mu preko nje šalje pohvale, pošto je on za nemačku politiku na Balkanu učinio više od Angele.

Naravno Zapad to gleda pragmatično i sada postaje kristalno jasno da Vučićevo oduševljenje i ispunjavanje svega što je Merkelova od njega tražila na nju nije ostavilo nikakav utisak, da više nije na šahovsoj tabli, da preko neuticajnog Ciprasa pokušava da dospe do nekoga u EU što se ne podudara sa onom slikom o sebi koju je na svom profilu postavio svojim biračima.

Sve u svemu, Vučić još ne shvata, ali vreme mu je u političkim krugovima Evrope isteklo, i da Brnabić neće biti tek tako neka ikebana kako se mislilo. Da je smeni neće moći jer iza nje stoje jaki igrači, što je demonstrirano sastankom sa Merkelovom, tako da ovi krajnje nelogični susreti predsednika države sa premijerima drugih država neće moći da budu nikakvi poajsevi za političko spasavanje već labudova politička pesma koja se sluša samo jednom.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: