Pravo iz neprava

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da ne deli stav Dejvida Mekalistera da je za EU vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu EU.

Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek ‘izvuku’

Niko ne sumnja da vladavina prava u Srbiji EU interesuje kao lanjski sneg i da to pitanje potežu samo kad im zatreba, ali to nije nikakvo opravdanje niti razlog da se pravni sistem Srbije urušava svakodnevno jer se time urušavaju svi ostali sistemi, dakle urušava se država i svi zajedno klizimo u haos i bezakonje.

Bez obzira na razlog zbog koga Mekalister potrže pitanje vladavine prava u Srbiji potpuno je jasno da je vladavina prava prioritet nad prioriteima i da samo kvalitetan pravni sistem može biti čvrsta osnova solidne i moćne države.

EU i Amerika su naravno svesno dopustili da Srbija klizi u haos, bezakonje i siromaštvo uverene, sa pravom, da je takva situacija idealna za otimanje Kosova i lako uklanjanje srpskih vlastodržaca kad odigraju svoju ulogu.

Da je pravo izvor sa koga se napaja država, Srbija bi bila mnogo razvijenija, imala bi jaču ekonomiju, bolji penzioni, socijalni i zdravsveni sistem, bolju nauku i školstvo, bila bi zemlja kojoj bi želeli da se priključe i neki susedi koji danas od nas beže kao od kuge, sobzirom na stepen bezakonja u funkcionisanju svih segmenta države koja se raspada i tone u haos i bedu.

Nema ni jednog rešenja, niti se treba pozivati na Bugarsku i Rumuniju, koje može da proistekne iz neprava i bezakonja, pa ni rešenja Kosova i Metohije. Jedino pravna, a time ekonomski, vojno i u svakom drugom pogledu jaka država Srbija može na kvalietan način da reši krupan kosovski problem i odgovori i drugim izazovima pred kojima se nalazi.

Srbija, najsiromašnija zemlja Evrope, sa standardom koji je niži od standarda većine zemalja podsaharske Afrike, zemlja pravne nesigurnosti i otvorenog bezakonja počinje da gubi poverenje čak i one bezumne nesrećne gomile nepismenog i očajnog stanovništva, na osnovu čijih glasova se gradi legitimitet svih pogubnih odluka, a kamoli EU koja nikada nije ozbiljno shavtila nijednu srpsku vlast koju je dovela posle 2000. namenjujući im samo vođstvo pojedinih deonica trke razbijanja i rasparčavanja Srbije i uklanjanja sa vlasti posle toga.

Bez obzira, dakle, šta kaže Evropa i iz kojeg razloga, Srbija nema drugog izlaza nego da počne hitnu rekonstrukciju pravnog sistema koja može da dovede do vladavine prava, s tim da vlast prva počne da poštuje Ustav i zakone u kojima lepo piše da je KiM autonomija u okviru Srbija.

Vlast treba da počne da poštuje i međunarodno pravo čiji važni akti: Presuda Badinterove komisije i Rezolucija 1244 SB UN potvrđuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije sa Kosovom kao suštinskom autonomijom u njenom okviru, i da počne- jedino mogućne, pregovore o obimu i sadržini te autonomije, po ugledu na najpozitivnija svetska rešenja.

Dakle, vladavina prava je zaista najvažnije pitanje za Srbiju, ali vladavina prava ne odgovara krugovima koji bi se našli pod udarom pravosudnog sistema Srbije, čime građani i država ostaju taoci nezajažljivosti i otimačine kojoj će doći kraja kad-tad, i prosto je neverovatno da bolesnici  -koji nikako da se zasite svog bogatstva i bede naroda, tako jednostavnu činjenicu ne mogu da shvate pre nego što đavo odnese šalu. A odneće je sasvim sigurno.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: