Politički inžinjering

Nekako su se naprednjačka vlast i njene namere, u početku, prihvatale kao neka nesuvisla šala, kao priča radi priče. Činilo se da nema ni sistema ni plana, da su to tek obične parole u odsustvu smislene ideje šta da se radi.

Iznošene su raznorazne namere, ali se naročito besmislenom činila promena narodne svesti. Uverili smo se međutim da smo baš to najviše potcenili, jer ono što se desilo za nekoliko godina nije se moglo postići vekovima.

Po prvi put, kako naprednjaci vole da kažu, u doba prosperiteta i napretka, smanjene su plate i nezakonito uzet deo penzije. Pričalo se istovremeno o merama štednje i reformama, a javna preduzeća, agencije i ostale sinekure ostale su netaknute, povalšćeni se bahatili preko svake razumne granice  dok stotine hiljada žive ispod granice bede.

I, gle, sasvim paradoksalno, vlast se time samo učvršćivala i nametala kao jedino rešenje jer je učvrstila uverenje da bi u svakom drugom slučaju sirotinja ostala i bez tih mizernih primanja, čime se formiralo homogeno biračko telo iz čije beslovesnosti se izvlačio legalitet i legitimitete za sve korake koji su se, do skoro, smatrali nezamislivim.

Obećavano je sve i svašta. Da se neće smanjivati penzije, da će se ukinuti TV pretplata, da se cena struje neće povećavati. Obećavane su milijarde dolara investicija, prestizanje najbogatijih zemalja Evrope, dok su, u stvarnosti, plate u Srbiji postale manje nego  plate u dve trećine afričkih zemalja. Zadnji smo u okruženju i po platama i po minimalnoj zaradi. Troskovi bede od života su postali nepodnošljivi.

I? Šta? Ništa! Ništa se nije desilo osim sve ubedljivijih pobeda naprednjačke koalicije i propadanja ikakve nade da u Srbiji može doći do zdravog demokratskog nadmetanja, pošto i vlast i opozicija imaju istog mentora, a nesrećni lideri opozicije se zadovoljavaju mrvicama sa gazdinog stola, jer bi im život u Srbiji, oslonjen na njihovo znanje i sposobnosti, bio pravi pakao na zemlji.

NATO je dobio željene sporazume, Rama se šetka Srbijom kao svojom prćijom, deca će se u školama obučavati sigurnom analnom i oralnom seksu, održane su lagodno dve gej parade, a uskoro će se održavati i bez policije. Dobili smo gej premijera.

Sa Kosovom se došlo do toga da samo što nije formalno priznato. „Srpska lista“ formirala vladu sa Haradinajem, čije izručenje Srbija još uvek traži, ako nije pre neki dan odustala.

Smešnim su se činile najave korenite promene načina razmišljanja, promena svesti, prihvatanje do juče neprihvatljivog, ali je vlast pokazala da je tako nešto sa Srbima moguće, i to u najkraćem roku, na način koji je neko dobro prostudirao, da se Srbija uništi bez ispaljenog metka, i toj nauci svaka čast, mada nam je uništila vekovni identitet.

Ukapirali su da Srbima samo treba pričati, da ih treba zasuti hiljadama što neverovatnijih obećanja, pljunuti povremeno u lice, tretirati ih, kao što i jesu, kao beslovesnu gomilu čije je mišljenje nevažno, podmititi kad treba, kad treba  ošinuti, i lizaće stado iz ruke ono malo soli, jedva dovoljno da drži glavu iznad vode.

I sada vidimo da će u Srbiji doći papa. I on je osetio da je trenutak  – čekan hiljadama godina, konačno tu.

Vučić će uspeti što niko nije, dovešće ga u Srbiju. Ako i to prođe bezbolno, a verovatno hoće, mora mu se skinuti kapa, bez obzira na posledice svega toga, jer je za tako kratko vreme uspeo da promeni srpski DNK što nisu mogli ni brojni ratovi, ni bombardovanja, ni silovanja, ni ubijanja, ni drugi bestijalni zločini nad srpskim narodom.

A potom? Na redu promena crkvenog kalendara, unijaćenje… Nije više smešno i neozbiljo?!. Naravno da nije! Đavo je odneo šalu.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: