Spirala zla

Da muslimani imaju snage da sebi pogledaju u oči, sami bi Nasera Orića zatvorili u tamnicu, jer su bestijalni zločini koje je počinio lično, ili su počinjeni pod njegovom komandom, samo indukovali i uvećavali bes i želju za osvetom,  koju niko posle toga nije mogao da kontroliše.

Naravno da mi ni na kraj pameti ne pada da branim bilo čiji zločin, ali nije teško razumeti jednostavnu činjenicu da je svaki zločin u Bosni izazivao sledeći, sve veći i veći, a kako je izgledala ta spirala zla najbolje možemo razumeti preko slučaja Veselina Vlahovića.

Veselin Vlahović, koji je pre neku godinu uhapšen u Španiji, u policiji je izjavio (prema „El paisu“):

„Ubio sam više od 100 Muslimana i zapalio njihove leševe. Ubio sam ih jer su ubili moju ženu i decu, i još ću samo reći da se zbog toga ne kajem. Ne žalim ni za čim što sam uradio, tada je bio rat i u ratu se dešavaju takve stvari.“

Vlahovićevu porodicu su, dakle, pobili neki muslimani čije su porodice prethodno pobili neki Srbi, jer su njihove porodice pobili neki muslimani, i tako naizmenično, sve dok se hodom unazad ne stigne do izvora zla, a početak tog krvavog kola je bilo protivustavno preglasavanje srpskih poslanika u Skupštini BiH i javno obnarodovanje Alijine odluke da je „između mira i rata za suverenu Bosnu izabrao rat!“, što samo je parafraza poznate Tuđmanove izjave: „da rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije htela.“

Zatim je došlo do ubistva srpskog svata na Baščaršiji, pa je došla osveta, pa osveta osvete, pa opet, pa se u krvavo kolo uhvatio Vlahović, potom su muslimani pobili neke nedužne srpske civile zato što je Vlahović pobio njihove rođake i prijatelje, pa su rođaci tih novih srpskih žrtava pobili neke ni krive ni dužne muslimane, i tako red jednih, red drugih, sve dok se kolo zla nije (privremeno?) zatvorilo u Srebrenici.

Od pomenute Vlahovićeve izjave nemajačeg dokaza da je svaka podela (lažljivih Zapadnih medija, belosvetskih potplaćenih političara i njihovih domaćih saradnika) na dobre i loše momke u tom krvavom kolu samo dolivala ulje na vatru i što je još značajnije, pokazuje da nema kajanja čak petnaest godina posle rata, gvozdenom logikom nagoveštavajući da bi se opet uradilo isto, samo mnogo žešće.

Ljudi sa Vlahovićevim iskustvima u bosanskom ratu ima mnogo. Na svim stranama. On je samo paradigma, i ako bi neko lagao sebe i posmatrao ga kao izuzetak ličio bi na čoveka koji bi mogao i požar da gasi benzinom. I taj nikome ne bi dobro mislio, pa čak ni onima koje navodno brani i žali.

Nekažnjeno zlo se nikada ne kaje (a vidimo da se ni kaznom ništa neće postići prema životu koji nema ni smisla ni opravdanja, osim smisla postojanja radi mržnje i osvete, koje su geometrijskom progresijom uvećavale užase i patnje u ratu u BiH) i samo žudno čeka svoj trenutak. Ne krije se čak, tako da obmane tipa: da će sve biti rešeno kad se mi u Srbiji suočimo sa „zločinima koje je neko činio u naše ime“, ne mogu u to više nikoga da uvere, bar ne onoga ko zdravog razuma ima makar u tragovima. Istraživanje rata po nekim epizodama koje podupiru činjenicu da su Srbi zlo a svi ostali dobro vodi samo ponavljanju zla.

Najobičniji proces pred bilo kojim sudom počinje od početka, a nikako od sredine ili od kraja. Svaki događaj, svaki zločin ima svoje olakšavajuće i otežavajuće okolnosti koje treba posmatrati u celini, uzročno-posledično i hronološki, da se ne bi desilo da se prvo sudi 1995., a tek potom 1993., kao da su se desili pre Hrista.

Takav, jedini ispravan, pristup ukazujao bi da su najkrivlji vinovnici, kolovođe, preteče svih zločina, a tek zatim dolaze karike zla koje su se nizale u lancu zločina, prvenstveno uzrokovanih mržnjom, osvetom, fanatizmom i indoktrinacijom.

Jedino tako, sagledavanjem i istragom celine jedinstvenog sudskog predmeta: rat u Bosni, odbacivanjem CNN-ovske podele na dobre i rđave momke iz instant priče za potrebe jednostavnog objašnjenja situacije zaglupljenom zapadnom javnom mnjenju, može se doći do katarze i trajnog mira-ako je planerima i stratezima to uopšte cilj, a izgleda da nije.

Sve drugo je laž koja će dovesti do još žešćih zločina i osveta već prvom pogodnom prilikom i nikome neće pomoći što ćemo se mi, koji sa tim kolopletom zla nemamo nikave veze niti ikave predstave, suočiti sa „našom mračnom prošlošću“ i zločinima koje je, recimo, Vlahović činio „u naše ime“, kad on sam kaže da je zločine počinio u svoje ime i iz svojih razloga, ne kaje se i ne traži ni od koga da prihvati njegove zločine, niti bi očigledno na to pristao.

Oni što guraju u sve to milione nedužnih građana Srbije verovatno znaju zašto to rade, ali to osim katastrofalne štete po sve građane Srbije-naravno, izuzev onih koji su zaposleni na poslovima naše nesreće- nikome u Bosni niti šire, osim pilatovskog pranja ruku, nikakvog dobra neće doneti. Niti će zločinci biti kažnjeni niti će žrtve naći smirenje.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: